Zápasy
pá 23.8.2013 | Martin Voltr

Skvělý zápas se smutným koncem. Luleå zlomila remízu ve třetí části

Zápasové menu

Vydatnou porci skvělého hokeje přivezla na led hradeckého Mountfieldu švédská Luleå. Byla to ale podívaná z obou stran! Loňský vítěz European Trophy šel v první třetině do vedení, nicméně Hradec zaslouženě odpověděl v prostřední části a diváci byli svědky naprosto otevřené partie. Když už se ale základní hrací doba chýlila ke konci, přišel faul domácích a soupeř nemilosrdně trestal. Hradečtí hokejisté tak na svůj druhý triumf v soutěži nedosáhli a prohráli těsně 1:2.

První utkání se zahraničním soupeřem přineslo také premiéru v hradeckém brankovišti. Mezi tři tyče se postavil Ondřej Kacetl, který má ze znojemského dresu bohaté zkušenosti s rakouskou EBEL ligou, ale extraligu ani European Trophy dosud nechytal.

Mountfield zahájil v parádním tempu

Přestože pod Bílou věž dorazil soupeř zvučného jména, domácí hráči se ho ani v nejmenším nezalekli a okamžitě spustili ostrou palbu směr Daniel Bellissimo. Italský reprezentační brankář ve službách Luley měl plné ruce práce v oslabení po hře jeho týmu v šesti, největší možnost měl na hokejce Martin Pláněk, jeho rána z mezikruží ale skončila po brankářově zásahu v rohu.

To Švédové hráli první početní výhodu v osmé minutě a velmi rychle ukázali, jak se využívá. Olausson poslal parádní pas do jízdy Linusi Klasenovi, který byl co nevidět před Kacetlem a prostřelil ho nad vyrážečku – 0:1.

Velmi brzo mohli domácí vyrovnat. Když ale Martin Podlešák našel rozjetého Tomáše Mertla, hradecký útočník neměl v nájezdu příliš času na zakončení a skákavý kotouč poslal jen do Bellissimovy hrudi. Oba celky se ve zbytku první části musely bránit v další hře čtyř proti pěti, ta se ale oběma stranám povedla a nadějných momentů ubylo.

Dvojnásobná výhoda přinesla zasloužené vyrovnání

Skoro jako přes kopírák podle startu utkání probíhaly úvodní minuty druhé třetiny. I tentokrát tvrdil muziku hradecký Mountfield, první dvojitou příležitost měl Jiří Šimánek, ale gólman Luley dvakrát výborně zasáhl.

Domácí snaha však přinesla ovoce v podobě švédského faulu, vyloučeného hráče navíc po sedmnácti sekundách doplnil na trestné český hokejista Pavel Skrbek za zdržování hry. Přesilovka pět na tři byla pro Hradec šancí, která se neodmítá! První příležitost Knotkovi ještě Bellissimo vykopl, ale když za chvíli na modré napřáhl Roman Vráblík, kotouči už v cestě do růžku nezabránilo nic – 1:1!

V polovině zápasu přišla na řadu ofenzivní pasáž a nikdo by se nedivil, kdyby tou dobou už platil stav třeba 3:3. Mountfield měl šanci dokonce i ve vlastním oslabení, kdy se Tomáš Mertl usilovným forčekingem dostal k puku a poté i k Bellissimovi. Ovšem stejně jako hostující strážce svatyně, i ten domácí se musel překonávat – a když už byl Ondřej Kacetl překonán, proti Kukanově pumelenici mu pomohlo břevno.

Rozdíl určil další úder z přesilovky

Až po startu třetí periody závratné tempo trochu opadlo. Oba týmy už měly v nohou čtyřicet minut plného nasazení a pomalu začaly převládat obrany nad útoky. Ondřej Kacetl měl však plné ruce práce po čtyřech minutách, kdy na něj skrz obránce vypálil Linus Persson, ale český gólman zasáhl reflexivně betonem.

Další velký vzruch přišel v 52. minutě, a to na druhé straně ledu. Michal Švihálek se natahoval po dorážce střely Tomáše Rouska, to se mu ale nepovedlo a pár chvil nato vyhodnotil rozhodčí jeho důraz v brankovišti jako nepovolený. Hradec se tak v důležité chvíli musel bránit soupeřově přesilovce – a bránil se podruhé v zápase neúspěšně. Cam Abbott po svém nájezdu do pásma posunul puk na hůl Lucase Wallmarka, který z první prostřelil marně se přesouvajícího Kacetla – 1:2.

Jedenáct stovek příznivců vycítilo, že jejich tým potřebuje podporu. Mountfield své snažení o návrat do zápasu stupňoval a 52 sekund před koncem putoval Kacetl na střídačku. V klíčových momentech se ale Hradečtí nemohli dostat do pořádné střelecké pozice, a když už, na místě byl obětavý bek soupeře. Power-play tak na výsledném stavu nic nezměnila a Východočeši si na své první domácí body musí ještě počkat. O potlesk publika na otevřené scéně však nepřišli, vždyť scénu opouštěli po výborném výkonu proti špičkovému švédskému celku.

Ohlasy k utkání

Jiří Kučera (Mountfield HK):
Určitě to z naší strany bylo lepší utkání než s Brnem. Defenzivě mnoho vytknout nemůžeme, ale oba góly jsme inkasovali po chybách v oslabení. Ta druhá nás stála minimálně bod. Bohužel máme nízkou produktivitu a nedáváme moc gólů, na tom musíme zapracovat.


Jonas Rönnqvist (Luleå Hockey):
Hradec hrál vemi dobře, předváděl výbornou fyzickou hru a prokázal, že má spoustu energie. Bylo to velmi vyrovnané utkání, hrané v rychlém tempu. Nehráli jsme možná úplně nejlepší hokej, ale i v tom případě je výhra důležitá. Věřím, že se nám v soutěži zadaří tak jako loni, do každého zápasu a každého střídání dáváme všechno. Bude to těžké, ale chceme opět vyhrát. Navíc myslím, že oproti loňskému ročníku máme ještě lepší tým.

Fotogalerie