Zápasy
so 8.4.2017 | Petr Šatalík

Konec se ctí! Hradec padl po nervy drásajícím boji s Kometou v prodloužení

Odcházejí se vztyčenými hlavami! Hráči královéhradeckého mužstva odehráli s Brnem výbornou sérii, jejíž kvalita se pohybovala velmi vysoko. Nic naplat, spokojenější jsou nakonec Moravané, kteří ji vyhráli 4:2 na zápasy. Lvi ale dělali svému jménu čest, bojovali až do poslední minuty a soupeři nedali zadarmo ani centimetr ledu.

Sestava východočeského mužstva doznala oproti pátému semifinále pouze jedné drobné změny. Zdeněk Čáp a Stanislav Dietz si v obranných liniích Mountfieldu vyměnili svá místa. Václav Sýkora se tak rozhodl spoléhat především na sehranost svých formací z předchozích soubojů.

Důležitou první branku vsítili Hradečtí

Brňané vstoupili do utkání očekávaným náporem. Už po dvou minutách hry nabíjel Vojtěch Němec z rohu kluziště na pravý kruh Zaťovičovi, jenž však svým pokusem z první prověřil pouze připravenost vyrážečky Rybára. Lvi odpověděli po svém. Nečas špatně rozehrál po vyhraném vhazování v obranné třetině, kotouč propadl skrz defenzívu Komety a Andris Džerinš propálil Čiliaka mezi betony. Vůbec první ranou mužstva z města pod Bílou věží tak otevřel po pěti minutách skóre – 0:1!

Mountfield úvodní zásah nakopl a jeho hráči se tlačili před gólmana Moravanů znovu. Útočné trio Jarůšek – Knotek – Picard vytvořilo před Čiliakem závar a strážce brněnské svatyně se měl co ohánět. V další akci nabíjel Dragoun od pravého mantinelu do prostoru mezi kruhy Šimánkovi, jenže ten mířil kousek nad břevno klece Komety. Domácí zareagovali tvrdou ranou Erata z pravé strany, ale Rybár byl se svým betonem rychlejší.

Následně předvedla pěknou kombinaci první útočná letka Hradce a Čiliak musel zkrotit tvrdou střelu Šimánka z levého kruhu v náruči. V závěrečné minutě úvodní periody ještě Pláněk zaměstnal gólmana Moravanů pokusem od modré, ale brankář Komety měl lapačku připravenou. Východočeši předvedli, že jsou odhodláni důsledně bránit za každou cenu a do druhé dvacetiminutovky si tak nesli nejtěsnější možné vedení.

Atraktivní hokej pokračoval i v další části

Druhá třetina začala ranou Gregorce od modré, pokusu ale scházel metr přesnosti. Jarůšek měl následně dobrou palebnou pozici na levém kruhu, zbytečně však volil další přihrávku, kterou obrana Komety projít nenechala. Na druhé straně se ke střele zprava odhodlal kapitán Dočekal, avšak Rybár jeho pokus viděl a bezpečně jej skryl mezi betony. Velkou příležitost měl poté Mallet, jenž dostal touš na brankoviště a kličkou do forhendu se snažil překonat strážce hradecké klece. Svůj blafák ale přetáhl a mířil mimo.

Dej v další příležitosti prošťouchl puk k Bednářovi, který v útočném pásmu neměl komu, a proto pálil, brankář Brna však dokázal lapačkou kotouč vyrazit. O chvíli později spálil tutovku Šimánek, jenž dostal perfektní střílený pas od Čápa z modré, u pravé tyče však nedokázal trefit volný prostor a zasáhl jen Čiliaka. Divoká hra s šancemi na obou stranách se pak poprvé v zápase lehce uklidnila, když v DRFG Areně vypadla část osvětlení.

Do další slibné pozice se po levém mantinelu propracoval Čáp a jeho tvrdá rána od modré musela Čiliaka pálit v lapačce i po závěrečném hvizdu. Oku hokejového diváka lahodící kombinaci pak předvedl tandem Jarůšek – Picard, který se dostal do přečíslení dva na jednoho, dvakrát si vyměnil puk a první jmenovaný střílel, bohužel však pouze do rychlého gólmana Komety. Lvi zvládli hrát s Brnem vyrovnanou partii, což dokládal i nerozhodný poměr střel na bránu, těsný náskok hájili ještě na začátku třetí části.

Moravané zvládli srovnat krok

Na začátku třetiny Newton fauloval a Hradečtí nezvládli ubránit oslabení. Vojtěch Němec za bránou zpracoval střelu Hrušky z pravého kruhu, bleskově vybruslil zpoza tyče a stihl zasunout dřív, než se Rybár přesunul zpět. V čase 43:21 tak bylo srovnáno – 1:1. Hruška následně pálil z bezprostřední blízkosti, ale brankář Mountfieldu předvedl fantastický zákrok ramenem a udržel Východočechy ve hře.

Brno gól nakopl a Kometa se vytrvale tlačila do prostoru před Rybárem, Východočechy držela nad vodou obrovská obětavost hráčů a občas také trocha štěstí. Posléze se Hradečtí znovu osmělili – rána Knotka z pravého kruhu skončila po teči defenzívy Moravanů v ochranné síti za klecí Čiliaka. Následně se hra znovu mírně uklidnila, jakoby v očekávání velkého závěru.

A drama opravdu vrcholilo, Gregorc vypálil od modré, jenže Čiliak dokázal ramenem kotouč vyrazit mimo prostor tří tyčí. Na opačném konci kluziště předvedl totéž Gulaši, ale také Rybár se předvedl. Konec třetího dějství vypjatého duelu zvládli lépe Hradečtí, kteří si vynutili nedovolené zákroky svého protivníka a v početní výhodě vstupovali také do prodloužení.

Naděje Hradce vyhasly v čase 77:19

Přestávka před prodloužením se trochu protáhla kvůli zranění čárového Brejchy, jehož nahradil Mikšík. Po krátkém prologu Köhler narazil Ondřeje Němce na mantinel. Obránce Brna byl zraněn a fanoušci Komety zaházeli ledovou plochu předměty, což vyvolalo další pauzu. Když se konečně začalo opět hrát, vyrazil Čiliak střelu Gregorce od modré do ochranné sítě. Moravané odpověděli ostrou ranou Krejčíka, kterou na své hrudi zkrotil brankář Východočechů.

Stoprocentní šanci poté neproměnil Hruška, jenž se hnal sám na bránu Lvů, ale jeho pokus vytěsnil Rybár skvělým zákrokem vyrážečkou. V další příležitosti nabídl Erat možnost skórovat Zohornovi, který z bezprostřední blízkosti mířil bekhendem mimo. Čermák pak vykroužil oblouk a z pravého kruhu nastřelil tyč. Moravané tlačili a Kvapil prověřil prudkou ranou zprava lapačku gólmana Mountfieldu.

Kometa měla navrch, do následující akce se dostal opět Kvapil, jehož střele znovu vystavila stopku rukavice Rybára. V čase 77:19 už ale bylo po všem. Gólman Lvů vyrazil střelu ze středního pásma před sebe, ve změti hokejek se nejlépe zorientoval Hynek Zohorna a svým zásahem poslal Brno do finále. Nic to však nemění na tom, že Hradec prožil nejúspěšnější sezónu historie a po závěrečném souboji s Kometou odešel se ctí.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 2
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 1 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 2
Andris Džerinš 1 0 1 1 0
Blaž Gregorc 0 0 0 1 2
Richard Jarůšek 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 2
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Ondřej Kopta 0 0 0 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 0 0 -1 2
Radovan Pavlík 0 1 1 1 0
Alexandre Picard 0 0 0 -1 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 -1 2
René Vydarený 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 78 35 2 33 94,29 0 0

Ohlasy k utkání

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno):
Myslím si, že ne jen my, ale celé Brno je šťastné, že jsme to zvládli a přešli přes takto silného soupeře, který se celou sérii prezentoval opravdu kvalitním hokejem. Stálo nás to spoustu sil, ale když si promítnu všech šest zápasů, tak si myslím, že jsme byli nepatrně lepší a vyhráli zaslouženě. Co se týče posledního zápasu, první dvě třetiny z naší strany nebyly úplně dobré. I když jsme se snažili hrát v útočném pásmu soupeře, tak jsme se tam nedokázali moc udržet na kotouči. Soupeř nám ujížděl do brejků. Hradec zvedl první gól, který padl po naší chybě v našem pásmu, ale ve třetí třetině jsme šli za srovnáním, což se nám povedlo. Škoda pak tolika vyloučení, které nás pak trošku vyhodily z tempa. V závěru pak patří obrovský dík Marku Čiliakovi i za ten zákrok tři vteřiny před koncem. On nás udržel ve hře, myslím, že tam se zápas zlomil v náš prospěch. Pak už jsme byli na řadě my. V prodloužení jsme nedali první dva samostatné nájezdy, ale nakonec Hynek Zohorna trefil finále. Obrovský dík patří všem hráčům a divákům. Znovu podotýkám, že Hradec byl velice kvalitní soupeř a vůbec nic nám nedal zadarmo.

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Především chci pogratulovat Kometě k postupu do finále. Čekali jsme nápor, který přišel hned na začátku utkání, podařilo se nám ho úspěšně přestát a dokonce jsme se dokázali vsítit gól, dostat se do vedení. Myslím, že zlomové momenty přišly ve druhé třetině, kdy jsme měli tři gólové šance a nevyužili jsme ani jednu. Kdybychom odskočili na dvougólové vedení, určitě by se nám dýchalo lépe a těžko říct, jak by se utkání dál vyvíjelo. Druhým momentem byly naše přesilovky, kdy jsme, závěru druhé třetiny, v přesilovce čtyři na tři a potom pět na čtyři měli rozhodnout, šance pak byly na obou stranách, bylo to vyrovnané utkání a na závěr byla Kometa v prodloužení šťastnější. Chtěl bych poděkovat celému týmu za to, jak dnešní utkání odehráli. Myslím, že kluci šli úplně na hranu. Byli jsme Kometě důstojným soupeřem a bojovali jsme do poslední chvíle, za to děkuji.

Fotogalerie