Akademie ČH
st 7.7.2021 | Klára Petrásková

Očima mládeže #8: Mládežníci a příroda. A co cestovatelské sny?

Letní prázdniny odstartovaly, neodmyslitelně k nim patří rovněž cestování. Také hradečtí mládežníci rádi poznávají nové kouty nejen České republiky, ale i celého světa, a tak jsme se jich v dalším díle seriálu „Očima mládeže“ právě na toto zeptali! Kromě svého cestovatelského snu nebo oblíbených místech se rozpovídali také o přírodě a její ochraně.

Jaká jsou vaše oblíbená místa v Česku? Cestujete po své rodné zemi? A jak se vám líbí Hradec Králové?

MatějBeneš
útočník
17 let

Matěj Beneš: Rozhodně mým nejoblíbenějším místem jsou Krkonoše, možná protože jsou blízko. Rád chodím na Sněžku, taky se mi líbí Prachovské skály, často jezdíme i na vodu. Svoji rodnou zemi by každý měl znát, Česká republika je nádherná a má zajímavou historii, kulturu i přírodu, my třeba letos jedeme na dovolenou do Beskyd. Hradec je krásné město, mně osobně se líbí, jak je řešený okruh, staré hradby a všude hodně zeleně.

Michal Beneš: Nejraději mám hory a vodu, nedávno jsem byl například v Adršpachu. Taky mám hodně rád Prachovské skály a Krkonoše, obě místa považuji za skvělá pro odpočinek. Česko je krásné a rád objevuji jeho zajímavá místa, ta nejznámější taky beru jako základ vzdělání. S rodinou pojedeme v létě do Beskyd, těším se, že si odpočinu od všech starostí, taky na rybaření, plavání a nějaký ten kratší výlet. Co se Hradce týká, líbí se mi, jsem tu doma. Mám rád jeho historickou část i soutok Labe a Orlice, myslím, že se právem považuje za „Salon republiky“.

Petr Fiala: Po Česku už moc necestuji, ale když jsem byl malý, jezdil jsem hodně na hory. Ty mám rád, protože je tam klid. Můžu ale říct, že svoji zemi znám, v minulosti jsem ji dost procestoval. Hradec se mi jako město líbí moc, jsou tu hezké památky, třeba náměstí je krásné.

Jan Gaspar: Po Česku cestuji poměrně hodně, ale z velké části to je kvůli hokeji. Co se však týče mého vlastního zájmu, nejraději vyrážím někam do hor, hlavně do Krkonoš nebo na Šumavu. Také dost času trávím v Praze, odkud pocházím. Praha má spoustu starých památek, které jsou krásné a určitě stojí za návštěvu. Samozřejmě často jsem i v Hradci a zatím se mi tu líbí. Všechno je tady relativně blízko, což je super, navíc Hradec je pěkné město. Obecně bych řekl, že procestování vlastního státu a jeho krajiny má na člověka pozitivní efekt a je to pro něj dobrým přínosem. K tomu rozšiřuje jeho rozhled a znalost.

Jezdíte často do zahraničí? Co vás nejvíc baví na poznávání cizích zemí, jaká místa navštěvujete? Preferujete cesty po vlastní ose, nebo s cestovními kancelářemi?

MichalBeneš
útočník
17 let

Matěj Beneš: Do zahraničí moc necestujeme, zatím jsem tam byl jen párkrát s rodinou. Mám ale v plánu se někam vypravit s přáteli „na vlastní pěst“, jak se říká. Více si užívám letní dovolenou, protože v zimě je hlavní část hokejové sezóny, rád si vždycky procvičím angličtinu a díky ní se můžu seznámit se zajímavými lidmi a také poznat jejich kulturu, památky a zajímavá místa.

Michal Beneš: Zatím jsem do zahraničí cestoval pouze s rodinou, už jsme ale dlouho nikde nebyli. Mám rád zimu i léto, ale v zimě nemám na cestování moc volného času kvůli hokeji, proto jezdíme spíš v létě. Snažíme se být pokaždé na jiném místě, ale díky krásnému moři mám rád Chorvatsko. Na zahraničním cestování mě zajímá kultura a zvyky jiných zemí. Co se týká způsobu cestování, i s cestovkou i „na vlastní pěst“ to má své kouzlo, osobně ale radši cestuji sám, protože se můžu kdykoliv zastavit a něco zajímavého si prohlédnout.

Petr Fiala: Dřív jsem hodně cestoval s rodinou, nyní už moc ne. Jezdíme ale na různá místa, hodně se mi líbí u moře, protože je tam pohoda. Na cestování mám rád podzim a jaro, jelikož už není taková zima, ale ani velké horko. Radši mám asi cestovky, protože všechno je už zařízené.

Jan Gaspar: Do zahraničí cestuji hodně často a hlavně to bývá kvůli sportu. Samozřejmě také s rodinou cestujeme do zahraničí na dovolenou. Preferenci cestování v létě či zimě přímo nemám, ale obecně na dovolenou jezdíme hlavně v létě, kdy je volno. Naopak v zimě spíše cestuji ve spojení se sportem. Místa, kam jezdíme, tak nějak střídáme, některá už jsme však navštívili vícekrát. Celkem rád jezdím k moři a také rád navštěvuji známá a zajímavá místa. Dovolenou, kterou jsem si nejvíc užil, byl náš výlet do USA. Do zahraničí cestuji, protože rád poznávám nová místa, nové lidi a kultury. Myslím si, že pro člověka to má velký přínos a stejně jak cestování po své zemi, tak cesty do zahraničí dále zvětšují rozhled a rozvíjí znalosti. Radši spíše cestují sám než s cestovkami, umožňuje to mít větší volnost ve výběru, rozhodování a podnikání různých věcí.

Co si představujete pod pojmem příroda? Jaký k ní máte vztah a kolik času v ní trávíte? Je něco, co vás na ní fascinuje?

PetrFiala
obránce
16 let

Matěj Beneš: První se mi vybaví rybník, který máme před barákem (směje se). Rád se do přírody chodím proběhnout a vyčistit si hlavu, mám rád, když na jaře všechno kvete a všude je hodně pestrých barev. Jsem rád, že bydlím na vesnici, jelikož hodně času kvůli hokeji a škole trávím ve městě. Myslím, že není dobře, když se na úkor zeleně staví pořád nové průmyslové oblasti, sídliště a podobně, zeleň ve městě je důležitá a měli bychom se snažit ji co nejvíc zachovat.

Michal Beneš: První mi vyskočí asi les se zpěvem ptáků a fascinují mě hory, jejich velikost a mohutnost. Myslím, že každý by se měl chovat k přírodě ohleduplně, je důležité, aby byla zachována pro další generace. Čas mezi přírodou a městem trávím tak půl na půl. Kvůli škole a tréninkům jsem hodně ve městě, ale jelikož bydlíme na vesnici, veškerý volný čas jsem v přírodě. Tak mi to vyhovuje a neměnil bych.

Petr Fiala: Vybaví se mi Krkonoše, obecně hory mám rád a taky moře. Přírodu mám rád, jako malý jsem toho hodně prošel. Ve všední dny jsem hodně ve městě, ale o víkendech zase v přírodě a takhle je to pro mě dobré.

Jan Gaspar: Když se řekne slovo příroda, tak si pod tím představím naše okolí, různé rostliny a živočichy. Rád do přírody vyrážím v rámci nějakého odpočinku a klidu. Příroda je krásná a sama o sobě už může být fascinující, pro mě jsou na ní nejzajímavější neobvyklá a unikátní místa po světě. V přírodě sice netrávím tolik času jako ve městě, ale když vyrazím, tak si to většinou užiju, balanc toho, kde trávím kolik času, mi takto vyhovuje a nic moc bych na tom neměnil. Když už jsme u tématu měst, zrovna v nich bychom se měli snažit udržovat co nejvíce zeleně, jak jen můžeme, vzhledem k tomu, že v některých z nich už jí je nedostatek.

Jak vnímáte chování lidí k přírodě? Co si myslíte o její ochraně? Jakým způsobem můžeme zabránit jejímu znečišťování?

JanGaspar
útočník
16 let

Matěj Beneš: Jsou lidé, kteří se o přírodu starají a prezentují, jak se k ní máme chovat. Myslím si, že lidstvo pochopilo, že je pro nás příroda důležitá. Největším problémem je podle mě určitě velká doprava, výfukové plyny a také odpad. Důležité je třídit odpad, používat obaly, které se dají opakovaně použít. Jednorázové věci jsou sice na některé příležitosti užitečné a využívám je, i když vím, že to není šetrné, snažím se to ale co nejvíc omezit. Znečišťování přírody bychom rozhodně neměli ignorovat, zapojit se do toho nějak může každý.

Michal Beneš: Myslím si, že ne všichni se chovají k přírodě správně, ale najdou se i tací, kteří se snaží přírodu chránit. Uvědomují si, že je čím dál více odpadu, a chtějí ji zachovat pro další generace. Velikým problémem je podle mě netřídění odpadu a používání věcí, které se nedají recyklovat, těch je až příliš. Já sám se snažím odpad třídit a nikdy bych nic nevyhodil mimo koš, to by mohl zkusit dělat každý z nás.

Petr Fiala: Dřív byli lidé šetrnější, ale tím, že je hodně fabrik, hodně se stav přírody kolem nás zhoršil a teď si to lidé začínají uvědomovat. Největším problémem je podle mého přebytek plastových věcí. Je dobře, že se na problém znečištění upozorňuje, hodně lidí se podle mě alespoň snaží třídit odpad, taky je důležité nevyhazovat odpadky na zem.

Jan Gaspar: Zastávám názor, že bychom si měli přírody vážit a starat se o ni, protože je pro nás extrémně důležitá. S postupným vývojem nás jako společnosti si uvědomujeme závažnost některých problému s narušením přírody a více se na to snažíme zaměřit. Podle mě si lidé váží přírody čím dál více a situace se pomalu, ale jistě zlepšuje. Největším problémem je asi znečišťování a je jenom dobré, že se na to upozorňuje. Více se tím dnes zabýváme, navíc se nám daří vynalézat různé věci, pomocí kterých lze nahradit některé, které mají negativní vliv na prostředí. Dalším velkým tématem spojeným s ochranou přírody je třídění odpadu. I když se bez jednorázových předmětů úplně neobejdeme, myslím si, že bude jen dobré omezit jejich využití na minimum. Také v dnešní době už lze ze spousty věcí vytvořit nové poměrně jednoduše, a nebo pro ně najít ještě nějaké využití. Já osobně odpad třídím. Rád bych k celému tématu dodal, že i jen tím, když občas zapřemýšlíme nad tím, co děláme a jaký vliv to má na přírodu, můžeme pomoci přírodě a zabránit jejímu devastování.

Máte nějaký svůj cestovatelský sen? Zkuste ho popsat.

Matěj Beneš: Rád bych jednou s partou kamarádů odjel na delší trip po USA. Chtěl bych navštívit Grand Canyon, projít se po Venice Beach, jít na NHL, NFL, NBA zápas a navštívit další známé památky a místa. Snad se mi to jednou splní.

Michal Beneš: Můj cestovatelský sen určitě je odcestovat sám někam do zahraničí, zkusit si tamní tradice, zvyky a zkusit se sám živit a dorozumět se. Chtěl bych určitě navštívit nějaký hokejový nebo jiný sportovní klub a porovnat přístup právě k danému sportu s Českou republikou.

Petr Fiala: Rád bych jel tak na čtrnáct dní na nějaký ostrov, kde není moc turistů a kde by byl klid, přátelští lidé a ochutnal bych místní jídla.

Jan Gaspar: Žádný vysněný výlet nebo cestu v tuto chvíli nemám, ale nejraději bych asi na dovolenou vyrazil na Hawaii nebo na Maledivy. Jsou to oboje jedinečná a krásná místa. Jel bych tam spíše někdy v létě, tak na deset dní až dva týdny. Na dovolené bych určitě něco podnikl a vyzkoušel si něco nového, ale zároveň bych ji využil k odreagování a odpočinku.

Očima mládeže: