Akademie ČH
po 22.2.2021 | Klára Petrásková

Očima mládeže #4: Jak mladíci vnímají politiku a dění ve světě?

Celým světem hýbe pandemie koronaviru, ta ovlivnila také životy hradeckých hokejistů. Není ale jedinou událostí, která se ve světě děje, a i mladí Lvi ví, že je dobré mít všeobecný rozhled. Kde informace nejčastěji získávají, jak vnímají politiku a podle čeho vybírají, který článek otevřou?

Sledujete pravidelně dění kolem nás, probíráte ho se svým okolím? Z jakého zdroje informace nejčastěji čerpáte?

TomášJanoušek
junior
obránce
20 let

Tomáš Janoušek: Momentálně sleduji dění ve světě o něco více, protože je docela obtížné se zorientovat v nových opatřeních a chci být za současné situace v obraze. Snažím se je vyhledávat především sám, ale jsou dny, kdy jsem dost vytížený a ptám se přátel, jestli to sledovali a co je nového. Nejčastěji čerpám ze sociálních sítí mediálních zpravodajů nebo z internetu, televizi nemám a noviny si nekupuji, takže jinou možnost nemám. S rodiči se doma bavíme, především probíráme současné dění u nás v Česku, ale také jsme sledovali prezidentské volby v USA. Řekl bych, že většinou probíráme ty nejaktuálnější věci v danou dobu.

Denis Vacek: Když je čas, určitě se podívám, co se děje kolem. Myslím si, že každý by měl mít přehled, ať už malý, nebo velký. Abych řekl pravdu, aktivně informace ani nevyhledávám, ale dnes se tomu člověk podle mého nevyhne, vždycky když otevřu telefon, tak na mě něco vyskočí. Nejčastěji čerpám asi z internetu a sociálních sítí, dále z novin a také od lidí, co mi kdo řekne, o čem jsem ještě neslyšel. Nejčastěji se doma samozřejmě bavíme o sportu a hned na druhém místě je politika, s kamarády to je většinou to samé, ale pořád převažuje sport.

Jiří Klíma: Ano, trochu sleduji, protože mě zajímají novinky ve světě, aktivně je ale nevyhledávám, samy se mi totiž objevují na sociálních sítích, které používám nejvíc. Doma se teď bavíme nejvíc asi o nemoci Covid-19, ale taky o sportu. S kamarády na hokeji pak vede sport.

Lukáš Koblížek: To, co se děje ve světě, sleduji celkem pravidelně. V dnešní době sociálních sítí ty informace vlastně přicházejí samy, tudíž ani není těžké situaci sledovat. Osobně nejčastěji používám Instagram a Twitter, pak samozřejmě klasicky Google, kde dnes najdeme už opravdu všechno. Doma se pak kolikrát bavíme o různých událostech, co se právě dějí.

Marek Mráz: Ano, myslím si, že je důležité mít přehled o tom, co se děje, protože to ovlivňuje naše životy. Informace si vyhledávám, protože mě to zajímá, nejvíc používám Instagram. Se svým okolím ale po pravdě dění ve světě moc neprobírám, i když naposledy jsme prezidentské volby v USA řešili.

Na internetu vychází jeden článek za druhým, je takové množství informací správné? Jak do informačních zdrojů zapadají sociální sítě? A co tradiční média?

DenisVacek
junior
brankář
19 let

Tomáš Janoušek: V dnešní době je toho opravdu hodně a vlastně se pořád dokola řeší jedna a ta samá věc. Přijde mi, že to mnohdy odvádí pozornost od jiných závažných věcí, čímž ovšem nechci říct, že by současná situace nebyla závažná. Internetové zdroje považuji za věrohodné, ale musí to být ověřené účty, které zastupují nějaký mediální zpravodaj. Nějaké konspirační teorie jsem slyšel, ale nijak zvlášť jim nepodléhám a ani je nevyhledávám. Nemyslím si, že tradiční média jsou nějak extra zanedbávaná, aspoň ne v mém okolí. Řekl bych, že je dobré, že člověk má zase o něco lepší přístup k informacím. Určitě pro lidi, co nemají nebo nekoukají na televizi jako já, je pozitivní, že ty informace najdou i jinde, ale neřekl bych, že by internet úplně nahradil tradiční zdroje. Ovšem papírové noviny mi přijdou jako nejvíce upozaděné v tomhle ohledu.

Denis Vacek: Podle mě je zdrojů až moc a převažuje kvantita nad kvalitou. Články, které čtu, si vybírám podle nadpisu, tématu a zdroje. Sociální sítě jako zdroj informací jsou už asi nezbytně nutné, jelikož mají asi největší dosah. Tyto informace považuji za věrohodné podle toho, jaký zdroj o nich informuje, ale víme, jak to je, dneska nemůžeme věřit ničemu a nikomu. Myslím, že na konspirační teorie by si každý měl udělat obrázek sám, já osobně si je rád přečtu, někdy se i zasměju, a to je tak asi všechno. Ústup tradičních zdrojů je ovlivněn věkem, přece jenom málo teenagerů čte noviny. Starší generace je ale tak naučená z dob, kdy mobily ještě nebyly, a vyhovuje jim to doteď. Takže z mého pohledu jsou upozaďovány mladou generací.

Jiří Klíma: Podle mě je na každém, kolik informací si kdo zjistí a kolik jich chce vědět. Články si vybírám podle toho, jak mě zaujme nadpis nebo obrázky. Na sociálních sítích podle mě není vše vždy pravdivé, a proto si to vždy ověřím někde jinde. Záleží ale taky na tom, jaký uživatel zrovna danou informaci zveřejní, u některých třeba vím, že ne vždycky mají pravdivé informace. Více než noviny, rádio a podobně se dnes používá více telefon, kde se dá najít vše.

Lukáš Koblížek: Já na internetu hledám vlastně všechno. To, co chci, si najdu během pár sekund, a ještě k tomu máte dnes už obrovský výběr článků, takže v tom určitě vidím výhodu oproti starším médiím, jako jsou noviny, rádia a podobně. Osobně si ale dávám hodně pozor na to, kde a z jakého zdroje čerpám, jelikož ne vše, co je na internetu, musí být pravda.

Marek Mráz: Myslím, že si člověk musí umět vybrat. Já osobně si nejdříve informace prověřuji a podle toho články čtu. Konspiračním teoriím a podobným věcem moc nevěřím, snažím se udělat si vlastní názor na danou věc. A co se týká tradičních médií, myslím, že ani nijak upozaďovány nejsou, většina lidí je sleduje.

Která zpráva vám utkvěla v hlavě? Sledujete jen tuzemské, nebo i zahraniční události? Zabýváte se aktualitami i ve škole?

JiříKlíma
dorostenec
útočník
14 let

Tomáš Janoušek: Poslední informace, která mi v hlavě zůstala, je asi zrušení části volebního zákona, která teď umožňuje koalicím vstoupit do sněmovny s pěti procenty hlasů, a také zrušení systému, který určoval počet poslanců ve volebním kraji. Poprvé jsem je zaznamenal v nějakém článku, ale informace mi potom doplnily sociální sítě. Momentálně sleduji spíše ty tuzemské, ale snažím se sledovat i zahraniční, podle mě by si člověk měl rozšiřovat obzory a dění ve světě i u nás sledovat. Ve škole dění ve světě moc neřešíme, soustředíme se hlavně na to, abychom probrali potřebnou látku, a potom se připravujeme na zkoušky.

Denis Vacek: Napadají mě volby prezidenta v USA, které sledoval celý svět, tuším, že poprvé jsem je zaregistroval v rádiu. Pro mě je hlavní vědět, co se děje u nás, ale mít přehled, co se děje v zahraničí, taky není na škodu.

Jiří Klíma: Smrt Karla Gotta, protože se mi líbily některé z jeho písní, a smrt slavného basketbalisty Kobeho Bryanta. Rád mám přehled o sportu v celém světě, je to pro mě důležité, protože jsem sportovec a sport mě baví. Novinkami ve světě se zabýváme i ve škole, když do ní chodíme, každý týden musíme mít připravenou alespoň jednu zprávu.

Lukáš Koblížek: Když vynechám koronavirus, kterého je dnes už plný internet, tak mi hodně utkvěly v paměti poslední americké volby. Kolem nich bylo samozřejmě hodně zpráv a informací, které byly úplně všude, takže neminuly ani mě. Ani nevím proč, ale hodně mě to chytlo, a tak jsem se o ně začal zajímat víc, včetně té dohry po volbách. Přesto mě ale samozřejmě hlavně zajímá to, co se děje u nás, a sleduji tuzemské zprávy. Jelikož se ale mluví stále o jednom a tom samém, tak ani není v dnešní době moc co sledovat.

Marek Mráz: Asi volby v Americe, na ty koukala spousta lidí, já jsem je sledoval v televizi. Ale jinak se více zajímám o zprávy, které se dějí v naší zemi než v zemích okolo. Ve škole se novinkami ze světa moc nezabýváme, což je podle mého škoda.

Změnila pandemie nějak váš postoj k médiím? Jak celou situaci vnímáte ze svého pohledu?

LukášKoblížek
dorostenec
útočník
17 let

Tomáš Janoušek: Teď to sleduji rozhodně více, hlavně kvůli současné situaci, můj pohled to nijak výrazně asi nezměnilo. Není to vůbec jednoduché, rád bych zase sportoval, vyrazil do restaurace, mezi lidi nebo se jel někam podívat, ale bohužel to nejde. Je to dlouhé a je to asi i náročné psychicky, ale ještě to chvilku budeme muset vydržet. Před rokem jsem byl asi hodně optimistický, když jsem si myslel, že už všechno bude touhle dobou v pohodě. Asi i kvůli tomu nemám do budoucna žádné předpovědi, jen doufám, že to bude co nejdříve za námi.

Denis Vacek: Ze začátku pandemie jsem všechno víc sledoval, nikdo nevěděl, co a jak, a tak jsem chtěl mít co nejvíce informací. S postupem času už toho bylo moc a všude se řešil, respektive řeší jenom virus. Můj život ovlivňuje dost, asi jako u každého. Všichni, a nejen v mém věku, nechtějí trávit rok doma nebo s různými omezeními, která vláda nařizuje, na druhou stranu je potřeba je respektovat. Upřímně jsem nečekal, že by to byla záležitost měsíců, tušil jsem, že to bude trvat dlouho, a ani dnes ještě není konec.

Jiří Klíma: Můj postoj k médiím pandemie nezměnila. Vnímám ji jako věc, která mě ve všem omezuje. Před rokem jsem o tom, co bude touhle dobou, vůbec nepřemýšlel a jak se situace bude vyvíjet dál, to nikdo neví. Oproti celému světu se ale u nás kvůli koronaviru hokej a celkově sport úplně zastavil.

Lukáš Koblížek: Na začátku pandemie jsem zprávy četl hodně a hltal každou informaci, nyní se v tom už popravdě ani moc nevyznám. Co se týče pak pandemie jako takové, tak už mě to celkem ani moc nebaví, hlavně když je vše zakázané. Já i osobně čekal, že tohle vše se potáhne dlouho, ale takovou dobu jsem opravdu nečekal a jestli to takhle půjde dál, tak si opravdu nedokážu představit, kdy tohle vše skončí. Co mě na tom nejvíc mrzí, je to, že to přišlo v tuto dobu, asi v nejlepších letech života, kde si, aspoň dle mého, tvoříme ty nejlepší vzpomínky.

Marek Mráz: Koronavirus musíme zvládnout celá republika spolu, tak doufejme, že se to brzy povede.

Máte přehled o naší a zahraniční politické scéně? Jaký máte na politiku názor a proč jsou podle vás důležité volby?

MarekMráz
dorostenec
obránce
14 let

Tomáš Janoušek: Politickou scénu sleduji, ale přijde mi, že tu pozornost teď na sebe bere hodně covid, a tak mi spousta věcí i unikne a nebo se o nich dozvídám později. Myslím si, že je dobré sledovat celkové dění v Evropě a věci, které by nás nebo Evropu mohly ovlivňovat. Volby jsou podle mě důležité. Prezident by měl hlavně dobře reprezentovat stát na mezinárodní půdě a vláda společně s dalšími orgány by se měly postarat o chod země. K volbám jsem nechodil, asi pro to nemám žádnou omluvu, ale rozhodně už teď vím, že je důležité k nim chodit, protože tu moc něco změnit máme v rukou my.

Denis Vacek: Od té doby, co je pandemie, sleduji politiku více a více. Ale ne že bych od rána do večera seděl u telefonu a zajímal se neustále, přece jen nervy máme jenom jedny. O zahraniční politiku se moc nezajímám, snad jen u výše zmíněných voleb v USA. Z pohledu ČR je podle mě dobré sledovat evropské země, které jsou na tom třeba v některých ohledech lépe než my, a učit se od nich. Politici jsou samozřejmě nejdůležitějšími představiteli státu, ale otázkou je, zda jsme pro ně my občané stejně tak důležití, o tom mám v dnešní době při vší úctě své pochyby. K volbám určitě půjdu, protože každý hlas se počítá.

Jiří Klíma: Politiku nesleduji, moc mě to nezajímá. K volbám ale asi půjdu, protože chci vyjádřit svůj názor. Jsou důležité, aby byli zvoleni ti správní lidé.

Lukáš Koblížek: O politiku jsem se nikdy moc nezajímal, spíše jsem sledoval jen ty vtipné momenty z Poslanecké sněmovny, kde se politici hádali mezi sebou. Politiku jsem začal více sledovat až na začátku pandemie a k tomu mi pomohl i jeden instagramový účet. Od té doby jsem sledoval i pár zasedání a chodil za rodinou, hlavně taťkou, bavit se o politice a podobných věcech, či jsem za nimi chodil pouze s různými dotazy, jelikož jsem o politice nevěděl skoro nic. Poté byly i ty volby v USA, které jsem sledoval tehdy do šesti do rána beze spánku, než oznámili, že se vyhlášení vítěze značně prodlouží. Výsledek voleb je dle mého velice důležitý nejen pro Česko, ale i pro celý svět. Vláda je pro stát extrémně důležitá, a proto by tam měli být lidi, co to dělají v zájmu obyvatelstva, a ne pro svůj vlastní. Proto sám až budu moct, tak půjdu volit, protože nesouhlasím s myšlenkou, že jeden hlas nic nezmění.

Marek Mráz: Politickou scénu sleduji spíš pasivně a to tak, že sleduji instagramový účet jednoho mladého českého politika a poslance. Sleduji ho proto, že rozumím tomu, co říká a píše. To se o ostatních politicích říci nedá. Politika je věc, které málokdo rozumí, já třeba moc ne. Myslím si, že některé věci by se daly řešit lépe, na druhou stranu věřím, že je to určitě těžké. Doufám ale, že se situace v Česku zlepší. K volbám jsem chodil s rodiči jako malý, teď už tam nechodím. Volit ale budu, chci se podílet na rozhodování, kdo bude naším prezidentem nebo premiérem. Lidé by určitě volit měli, je to důležité.

Očima mládeže: