Aktuální zprávy z klubu
st 28.7.2021 | Daniel Krátký

Cizinci v Hradci #5: Jak za Lvy válčí hned deset krajánků

Seriál článků s názvem Cizinci v Hradci měl původně nabídnout čtyři plnohodnotné díly, fanoušci se ale dočkali ještě pátého speciálního. Ten se nezaměřuje tolik na minulost jako spíš současnost – věnuje se totiž hráčům, kteří jsou součástí aktuálního kádru. Těch je hned deset, a to na každém postu.

Služebně nejstarším zahraničním hokejistou v mančaftu Mountfieldu je Lukáš Cingel, ten má své místo v kabině ČPP Arény od května 2017. To byl totiž oznámen jeho příchod. Od té doby se slovenský šikula stal jednou z nejdůležitějších součástek útočných vozeb. Za čtyři extraligové roky stihl naskočit do 214 extraligových zápasů, ve kterých nastřádal 101 kanadských bodů za 42 branek a 59 nahrávek. To dělá z rodáka ze slovenské Žiliny nejproduktivnějšího cizince v historii hradecké organizace. Další kanadské body jistě přidá na své konto v nové sezóně.

Věděli jste, že...

Lukáš Cingel měl v každé sezóně v týmu slovenského spoluhráče?

V uplynulém roce však figuroval v kádru dlouho jako jediný Slovák. Až později ho doplnil Dominik Graňák.

Ve velmi důležitou oporu obranných řad se během své úvodní sezóny pod Bílou věží vypracoval Jérémie Blain, rodák z Québecu započal ročník poněkud ve stínu ofenzivních zadáků v čele s Filipem Hronkem. Ale v závěru ročníku už plnil roli elitního beka a na ledě trávil spoustu času. Devětadvacetiletý Kanaďan tak 10. září odstartuje už svou čtvrtou extraligovou sezónu v Čechách.

V Liberci by na startu nejvyšší hokejové soutěže u nás nemělo chybět ani duo dvojčat Klímových – Kelly Klíma a Kevin Klíma. Synové hokejové legendy Petra Klímy mají pouze americké občanství, a tak jsou bráni taktéž jako cizinci. V zámoří dvojčata vyrostla, ale do NHL se neprosadila. A tak zvolila evropskou cestu. V Hradci Králové tak budou i v následujícím extraligovém roce sázet rychlost a bojovnost dvojčat z Tampy.

V královéhradecké metropoli můžete zaslechnout také francouzštinu. Dost možná to znamená, že jí mluví Jordann Perret. Francouzský expres se do Hradce přesunul před dvěma lety z konkurenčních Pardubic. Během dvou sezón však vyrostl v důležitou součást týmu, hlavně v útoku s Kevinem Klímou a Alešem Jerglem řádil. A v Čechách rychlonožka z Saint-Martin-d´Hères bude pokračovat už pátým rokem.

Christophe Lalancette, Ahti Oksanen a Patrik Lamper

Úplně první starty v českých soutěžích si naopak připíše finský brankář Henri Kiviaho, jenž se stane osmým mužem z maskou ze země tisíce jezer v historii Tipsport extraligy a třetím cizincem s maskou a betony v extraligové historii Mountfieldu HK. A navíc bude mít na blízku krajana. Forvarda Ahtiho Oksanena, zřejmě největší letní posilu hradeckého týmu.

Krajana získal také Lukáš Cingel. Hradecký celek totiž doplnil rovněž slovenský buldok Patrik Lamper. Osmadvacetiletý forvard, který si vyzkoušel i KHL ve Slovanu Bratislava a účastník olympiády v Jižní Koreji bude bojovat o své místo v útočných formacích.

Jérémieho Blaina a Jordanna Perreta zase do trojice (nejenom) francouzsky mluvících hráčů doplnil šikovný centr Christophe Lalancette. Sedmadvacetiletý hokejista z Québecu působil v uplynulé sezóně ve slovenských Michalovcích. A nyní zamířil do Mountfieldu HK. A nebyl sám, i jeho spoluhráč a zadák Graeme McCormack se upsal Hradci Králové, kde se pokusí navázat na předcházející úspěšnou zkušenost s mnoha cizinci.

Co vyšlo v seriálu "Cizinci v Hradci":