Ohlasy k zápasu
st 18.8.2021 | Petr Šatalík, Jan Vavřina

Je to už naše klasika, hodnotí souhru dvojčat Kevin Klíma

Páté přípravné utkání a čtvrtá výhra. Tak lze zatím hodnotit vystoupení Mountfieldu HK v letní přestávce. Středeční duel proti Vídni ve Znojmě přinesl Východočechům dva hrdiny. Jakub Orsava i Kevin Klíma se pod úspěch Lvů podepsali dvěma brankami. Druhý jmenovaný si první gól připsal po asistenci bratra Kellyho. Jeho druhá trefa pak byla vítězná.

Výsledky Hradce v přípravě jsou v poslední době vynikající. „Zatím je to dobré, všichni kluci makají, pořád máme dobrý pohyb a tak musíme i pokračovat,“ říká hráč s číslem 34. „Bruslení je základ, všichni musíme aktivně napadat, vytvářet tlak a mít co nejlepší pohyb v soupeřově pásmu, stejně tak i dozadu. Zkrátka musíme stále bruslit,“ nabádá rychlonohý forvard.

Sytém hry by se měl oproti loňsku trochu změnit, pohyb hráčů na ledě zatím není ustálený, přičemž by měl hrát výraznější roli. „Pomalu si na to zvykáme, hodně trénujeme a o to je to pro nás snazší. Mně to jakožto bruslivému hráči dost vyhovuje,“ libuje si křídelní útočník, který občas nastupuje v lajně se svým bratrem Kellym. „Nedá se říct, jestli raději hraju s ním, nebo bez něj. Ale je to moje dvojče, hrajeme spolu dvacet let, takže je jasné, že si rozumíme a navzájem o sobě na ledě víme. Máme myslím dobrou chemii,“ přemýšlí Kevin Klíma.

„V Americe se hraje do těla podobně, jako to hrají v Rakousku, není to nic nového.“

#34 Kevin Klíma (o stylu hry Vídně)

Důkazem toho byla první branka tohoto hráče v duelu s Vídní, kterou vstřelil právě po přihrávce svého bratra. „Je to už naše klasická sehrávka. Když vidím bráchu za bránou, nebo on vidí mě, tak se na sebe jen podíváme, nic víc nepotřebujeme, stejně tomu bylo i tentokrát,“ usmívá se hradecký Rychlonožka, jenž v utkání zaznamenal dvě trefy, takže mohl být spokojen se svým výkonem. „Jasně, ale hlavně, že se vyhrálo a jedeme domů s vítězstvím,“ klade týmový úspěch před osobní čtyřiadvacetiletý forvard.

V čem se hra Vídně lišila od hokeje Grazu? „Bylo to hodně podobné. Dost napadali, měli bleskové přeskupení a dávali puky ihned nahoru, jsou také hodně brusliví a hrají tvrdě, stejně jako bychom chtěli my,“ jmenuje aspekty hry celku z hlavního města jižního souseda České republiky mladý útočník. „V Americe se hraje do těla podobně, jako to hrají v Rakousku, není to nic nového,“ hodnotí s tím, že je na takový důraz zvyklý.

Druhý gól přidala hradecká čtyřiatřicítka v přesilovce pět na tři. „Kaca (Filip Pavlík) vystřelil, jeden z jejich hráčů to zblokoval. Já to dostal na hokejku a viděl jsem, že gólman je v bráně špatně postavený, tak jsem to zkusil. Mířil jsem nahoru, ačkoliv jsem nebyl v dobrém úhlu,“ přibližuje situaci dvougólový střelec.

„Řešíme teď svoji hru. Chceme hrát náš hokej a řídit utkání.“

#34 Kevin Klíma (o tom, zda se v přípravě výrazněji zabývá soupeřem)

V dalším přípravném duelu čeká na Mountfield HK celek z Bratislavy. „Řešíme teď spíš svoji hru, na soupeře nekoukáme skoro vůbec. Chceme hrát náš hokej a řídit utkání,“ prozrazuje šikovný plejer ze slavného klanu. V sestavě Lvů se zatím protočilo i dost hráčů z Kolína. „Kluci jsou super, makají, hrají dobře, dávají za nás góly, dělají všechno, co se po nich chce,“ chválí spoluhráče útočník Východočechů.

Hráč s českoamerickými kořeny vyhlíží kromě čtvrté sezóny ve středu Evropy také přírůstek do rodiny. „Termín máme 10. září, tak uvidíme, kdy přijde. Výbavu i vše ostatní už máme pořízené, zatím nervózní nejsem. Ale ono to tak za dva týdny přijde. Budeme mít kluka, na kterého se moc těšíme, ale jméno zatím prozrazovat nebudeme,“ usmívá se Kevin Klíma.