Aktuální zprávy z klubu
st 29.6.2022 | Pavel Tureček, Jan Vavřina | Foto: Archiv Tomáše Rademachera – Kvalifikační domácí zápas s Vítkovicemi se odehrával za těžkého sněžení. Spartak dokázal udolat favorita 2:1.

Hradecká historie: Vzestup Spartaku, definitivní pád Meteoru

Už jen tři kompletní sezóny odehrají hradečtí hokejisté, než se na počátku roku 2026 bude pod Bílou věží slavit výročí 100 let kanadského hokeje ve věnném městě. Už samotná blížící se stovka je důvodem k zastavení se, k důkladnému zmapování toho, co se za tu dobu v hradeckém hokeji i v samotném Salonu republiky událo. Desetidílný seriál vychází pravidelně každou středu a neděli a tentokrát nabízí pohled na definitivní pád kdysi slavného Meteoru Svobodné Dvory.

V lednu 1957 se u Jiráskových sadů poprvé bruslí bez ohledu na dostatek mrazu, ale to hrají hradečtí hokejisté jen divizi, tedy třetí nejvyšší soutěž. Z té se vyškrábou zpět do druhé ligy a relativně úspěšně v ní působí. V přátelských zápasech hrají i proti ligovým mužstvům a okusí i prvé setkání s cizinou v zápase se švédským ligovým celkem IK Grums.

V sezóně 1962/63 ale nemohou v druholigové soutěži od počátku chytit tempo a nedaří se jim sbírat body. Končí poslední ve skupině. Od sestupu do krajského přeboru je uchrání až v létě vyslovený nezájem Čelákovic hrát bez zimního stadiónu ekonomicky náročnou soutěž. Mužstvo však postupně dozrává a v sezóně 1966/67 po dramatickém souboji s Motorletem Praha vyhrává svou skupinu druhé ligy a to znamená účast v kvalifikaci o nejvyšší soutěž!

Hradecký zimní stadion v 50. letech minulého století. Foto: Archiv Zbyňka Melounka

Konkurence Vítkovic a Opavy je však příliš silná. Spartak za sebou nechává jen vojáky z Nitry a liga zůstává stále nedosažitelným snem. I v další sezóně Spartak ve skupině vítězí, tentokrát s přesvědčivým osmibodovým náskokem. Ale v kvalifikaci jsou opět soupeři nad jeho síly. Doma Hradečtí v silném sněžení na stále nezastřešeném stadiónu poráží Vítkovice 2:1, přivezou bod z Trenčína. Ale to je málo, do ligy postupují České Budějovice.

Vítězství ve druholigové skupině neznamená jen účast v kvalifikaci, ale i možnost vyjet po prvním úspěchu za odměnu na zápasové turné do Švýcarska a napodruhé pak do Západního Německa.

Momentka z uvítání švédského IK Grums v Hradci Králové. Upomínku hostům předává hradecký kapitán Kváča. Foto: Archiv Pavla Turečka

Období let šedesátých je spjato s trenérem Ladislavem Štorkem, který byl hradeckým patriotem. S hokejem začínal na Pláckách, hrál výborně i házenou. Dalším mnohaletým inventářem byl Vladimír Kobera. Ten byl i reprezentantem v ragby, ale největších úspěchů dosáhl jako hokejový trenér. S Duklou Jihlava postoupil do nejvyšší soutěže, v Klotenu vyhrál švýcarskou ligu.

Jak už bylo zmíněno, v Hradci Králové se hrál i hokej vojenský. Od poloviny šedesátých let celek Dukly stoupal z okresního přeboru až do divize, která byla třetí nejvyšší soutěží, a zahrál si i kvalifikaci o druhou ligu. V polovině 60. let přišlo ještě období posledního lesku svobodnodvosrkého Meteoru, který se v roce 1964 probojoval až do finále krajského přeboru. V roce 1968 však hokej pod zdejší zalesněnou strání skončil.

Stejně tak postupem času opadal zájem o hokej na přírodním ledě v Malšovicích, Třebši, Pláckách či na Novém Hradci. No a zůstal tu už jen zimní stadión, na něm mužstvo Spartaku Hradec Králové a vedle toho se od roku 1970 postupně rozvíjející „odborářská liga.“


Pokud i vy patříte mezi pamětníky či milovníky hradecké hokejové historie, anebo máte zajímavé historické materiály, redakce bude ráda za jejich poskytnutí. Pro více informací napište prosím na redakce@mountfieldhk.cz


Další díly seriálu o historii hradeckého hokeje: