Ohlasy k zápasu
po 10.4.2023 | Šimon Zemánek

Zaváhání? Série je pro nás stále skvěle rozehraná, hlásí Filip Pavlík

V předchozím utkání schytal velmi bolestivou dělovku do obličeje, několik minut byl ošetřován a nakonec duel nedohrál. Do druhého domácího mače o den později už ale asistent kapitána Filip Pavlík nastoupil a jeho přítomnost byla znát. Ve třetí třetině vyslal svou pověstnou pumelici, avšak pouze do tyče hostující klece. Jak viděl obránce s číslem 45 teprve druhé prohrané střetnutí Lvů v letošních vyřazovacích bojích po sedmi úspěších v řadě?

Filipe, v minulém klání jste obdržel velmi nepříjemnou ránu do ucha a v utkání jste nepokračoval. Bylo ve hře, že byste v tomto mači nenastoupil?
Nikdo z nás neviděl problém v tom, že budu hrát. Byla nešťastná náhoda, že mě puk trefil. Lékaři mě ošetřili a po prohlídce pustili do zápasu. Slyším v pohodě, jinak bych s vámi nemluvil (usmívá se).

Je pravda, že to na vás nebylo znát. Strávil jste nejvíce času na ledě ze svého týmu a zblokoval jste další tři střely…
Hrajeme play-off, ne nějaké přáteláky v červenci, takže takové situace se stávají a udělal by to každý, kdo blokuje střely. Nejsme ty typy hráčů, kteří by chtěli uhnout a neobětovat se tak pro tým.

Byla právě jedním ze stěžejních faktorů čtvrtého střetnutí obětavost? Ridera zablokovala 32 projektilů z vašich holí.
Určitě. Vítkovice se snažily něco změnit, jít si za vítězstvím, aby sérii zdramatizovaly. My jsme je nastřelovali, na branku nám střely často neprošly, což bylo pro ně hodně důležité.

Je pro vás tato prohra určitou komplikací, co se postupu týče?
Porážka nám plány moc nekomplikuje. Stále vedeme 3:1 v semifinálové sérii, což je skvělé. Ještě potrénujeme a vydáme se na cestu do Ostravy, kde si pro ten čtvrtý bod budeme chtít dojít a sérii ukončit.

Aktuálně tedy vedete 3:1 na zápasy. Kdyby vám to někdo řekl před začátkem série, jaká by byla vaše reakce?
Brali bychom to všema deseti. Pro nás to je skvěle rozehraná série a k jejímu zvládnutí nám chybí udělat poslední krůček. Ten ale, jak se říká, bývá nejtěžší.

Bylo to právě v neděli cítit?
Těžko říct. Vítkovice jsou kvalitní tým a tentokrát daly o gól víc. Hráli jsme dobře, tlačili jsme Rideru v jejich pásmu, ve třetí periodě jsme je skoro nepustili z obranné třetiny, ale jim se úspěšně dařilo vyhazovat puk pryč a nakonec vyhráli.

Za Moravany nastoupil vůbec poprvé v sérii brankář Lukáš Klimeš, jenž nahradil dosavadní jedničku Aleše Stezku. Byl to pro ně vítězný impuls?
Gólman jim k vítězství určitě pomohl, protože chytal velmi dobře. Soupeř se rozhodl pro změnu v brankovišti a vyšlo mu to. Byl to z jeho strany dobrý tah.

„Každý den je určený k tomu, abychom se mohli zlepšovat.“

#45 Filip Pavlík (o dalších zápasech)

Přejděme k přípravě, dá se vůbec ještě v této fázi play-off něco ve hře na tréninku měnit?
Každý den je určený k tomu, abychom se mohli zlepšovat. Na tréninku se snažíme zapracovat na situacích, kde nám to haprovalo. Chceme se posunout dál a nedělat chyby. Čím je sezona delší, tím víc je náročnější. Ale aby tým byl úspěšný, tak musíme nedostatky odstranit.

Snažíte se zapracovat také na početních výhodách?
Posledně nám početní převahy pomohly k vítězství. I tentokrát jsme v nich šance měli, ale bohužel jsme je neproměnili a celkově tedy dali o branku méně než Vítkovice. Přesilovky jsou důležité, rozhodují zápasy, takže stále se v nich snažíme zlepšovat.

Právě vy jste v závěrečné části v početní převaze rozezvoněl konstrukci svatyně Ostravanů…
Bohužel jsem trefil jenom tyčku. Každý hráč by chtěl co nejvíc střílet a dávat hodně gólů. Soupeři už asi ví, že bych jim mohl občas dát branku, takže mě více hlídají. Tím pádem se ale otevírá prostor pro kluky na druhé straně. Všechno je tedy k něčemu dobré.

V úterý vás v Ostravě čeká pátý souboj série. Je pro vás psychickou výhodou, že už jste v Ostravar Aréně nedávno dvakrát zvítězili?
Myslím si, že ano. Jedeme hrát ven, ale fanoušci vyrazí s námi, takže i tam budeme mít dobrou kulisu. Věříme, že nás budou nadále podporovat a my se jim odměníme vítězstvím.