Ohlasy k zápasu
pá 10.9.2021 | Lukáš Foff

Byl to klasický první zápas, říká po těsné prohře Štěpán Lukeš

21 střel v liberecké Home Credit Areně Štěpán Lukeš zlikvidoval. Za jeho záda se dostala jediná, a to ve 23. minutě po úniku Ladislava Šmída. Ani tak ale neměl hradecký brankář po zápase dobrou náladu, protože Východočeši branku nevstřelili žádnou, takže se ze severu Čech vrátili s prázdnou. Navíc si na druhý ostrý duel počkají až do úterý.

Pro všechny hráče skončilo neoblíbené období bez soutěžních zápasů a konečně se rozběhla extraliga. Hradečtí narazili na Liberec, se kterým sehráli dva z posledních třech přípravných mačů, ale příliš se to srovnávat nedalo. To potvrzuje i Štěpán Lukeš. „Už to byla liga, takže to bylo úplně o něčem jiném. Přišlo mnohem víc diváků, byla lepší atmosféra a utkání bylo vyhrocenější. Zkrátka takový klasický první ligový zápas,“ porovnává to hradecký brankář.

Na duely o body se ale celá sestava samozřejmě extrémně těšila. „Všichni jsme se samozřejmě hrozně těšili, až si konečně zahrajeme před diváky, jen škoda, že to nedopadlo lépe pro nás,“ říká rozmrzele pětadvacetiletý hokejista.

Východočeši nakonec v utkání padli 0:1 po gólu libereckého obránce Ladislava Šmída. „Abych se přiznal, tak jsem vůbec nekoukal, kdo proti mně jede a sledoval jsem jen čepel. Přišla tam dlouhá přihrávka na naši modrou čáru a dobré prohození v situaci dva na jednoho. Čekal jsem kličku do forhendu, ale on si to na poslední chvíli šikovně stáhl do bekhendu a já už tam nestačil natáhnout nohu,“ popisuje jedinou branku pán hradeckého brankoviště.

„Když jsem řval na obránce, tak si myslím, že mě moc neslyšeli.“

#1 Štěpán Lukeš (o atmosféře s diváky)

V utkání rozhodovaly maličkosti, Hradec byl například osmkrát potrestán menším trestem. To však podle Lukeše nebyl důvod, proč Liberec nakonec o jeden gól vyhrál. „Podle mě jsme oslabení odehráli velmi dobře, takže ta určitě nerozhodla. Spíš šlo o tlak do brány, který měl Liberec větší. Nám se nedařila žádná přihrávka přes osu, tak jsme to tam měli dorvat, ale to si domácí pohlídali,“ snaží se najít příčiny neúspěchu hráč s jedničkou na zádech.

Velkou změnou pro všechny byli diváci. Po dlouhé pauze si jich do Home Credit Areny našlo cestu 4433 a to se promítlo i na ledě. „Podle mě to bylo nejvíc znát v komunikaci. Když jsem řval na obránce, tak si myslím, že mě moc neslyšeli. Když budu vydýchaný, tak budu křičet víc, ale většinou to bylo po nějakém menším závaru, takže jsem spíš chytal dech,“ poukazuje na staronové problémy rodák z Chomutova.

Lvi mají ve druhém kole hned volno, takže si na další utkání musí počkat až do úterý, kdy se utkají s Kladnem v chomutovské ROCKNET ARÉNĚ, kde to gólman Hradce dobře zná. „Abych pravdu řekl, já ani nevnímám, jestli a kdy máme volno. Prostě to na nás vyšlo takhle a tak to je. A co se týče soupeře, tak neřešíme, jestli je to pro nás někdo známý nebo neznámý z posledních let. Kladno je teď v extralize a my se na něj musíme připravit. Proti Jágrovi jsem si zachytal vloni v Kolíně, takže i tuhle čest už jsem měl,“ hledí střízlivě na další souboj Štěpán Lukeš.