Preview k zápasu
čt 9.9.2021 | Daniel Krátký

Je to tu! Lvi míří do Liberce k prvnímu extraligovému kolu

171 dnů. Přesně tak dlouho trvala pauza Mountfieldu HK od extraligového střetnutí. Ve čtvrtfinále play off byl tehdy soupeřem Liberec, který Hradec Králové vyprovodil hned po čtyřech zápasech. Los nové extraligové sezóny jako by si s minulostí trochu pohrál a určil, že Lvi se staronovým trenérem Tomášem Martincem vyrazí k prvnímu extraligovému střetnutí právě na sever Čech. Duel v Home Credit Areně startuje v pátečních 18:00.

„Není nic lepšího, než jet do Liberce na první zápas.“

#70 Radek Smoleňák (o soupeři, který Lvům ukončil sezónu)

Přípravnému období odzvonilo a to znamená jediné. Nový ročník Tisport extraligy je tu! Začíná velmi bláznivá sezóna, která pro minimálně jeden celek skončí sestupem. Nový extraligový rok pochopitelně v nadšení očekává také celá hradecká kabina v čele s kapitánem Radkem Smoleňákem. „Stoprocentně se těšíme, příprava přes léto je opravdu dlouhá. Kolikrát je to únavné a fyzicky náročné. Jsme rádi, že těžkou dřinu máme za sebou. A teď už budeme moci zúročit to, co jsme trénovali a na čem jsme pracovali. Věřím, že jsme dobře připraveni na to, abychom kvalitně začali sezónu,“ doufá čtyřiatřicetiletý hokejista.

Ročník zahájí Mountfield se soupeřem, se kterým mu ten předcházející skončil. „Není nic lepšího, než jet zpátky do Liberce na první zápas. Moc dobře si pamatujeme, jak s námi v play off vycvičili,“ má jasno zkušený hráč, který přes léto trochu bojoval se zdravotními trablemi. Nyní je ale v pořádku a připraven na nové výzvy. Do sezóny vstupují Lvi se staronovým koučem a herním stylem, i když s menšími úpravami. „Už jsme na ledě nějakou dobu, takže věci, které chceme hrát a aplikovat, trénujeme pořád dokola, do zblbnutí. Aby každý věděl, co má dělat. Teď přichází čas, kdy se každý musí soustředit na svou práci a odvádět ji na ledě. Náš systém funguje jedině tehdy, kdy všech pět lidí dělá to, co je potřeba,“ vysvětluje hráč, kterého čeká třetí sezóna pod Bílou věží v roli kapitána.

Možná trochu speciální bude pro hráče také atmosféra. Všichni dobře víme, že většina loňského ročníku se hrála bez diváků na tribunách. Nyní mohou kluby své arény dokonce vyprodat a obsadit do posledního místečka. I když samozřejmě s určitými pravidly. „Pár kluků určitě bude nervózních. I já jsem trochu na trní a čekám, co bude. Rok bez lidí byl hrozně dlouhý, ať už doma nebo venku,“ ví bývalý hráč NHL, jehož výkon ve hře s pořádnou atmosférou pochopitelně roste. „Někomu to možná mohlo i vyhovovat, ale je jsem takový, že lidi potřebuju a baví mě to s nimi. Ať už fandí nebo na mě řvou. Jako celá extraliga musíme dělat všechno pro to, abychom lidi dostali zpátky. Aby je bavilo chodit na hokej,“ míní na závěr Radek Smoleňák.

TomášZáborský
Nová posila Liberce má společnou minulost s hradeckým Radkem Smoleňákem. Nastupovali spolu ve finském Ässätu Pori, avšak úplně příjemná společná historie to nebyla. Český hokejista totiž po konfliktu se Slovákem tým předčasně opustil. Nyní se potkají v extralize jako dávní rivalové.

Příprava Tygrů? Čtyři výhry i dvě porážky na východě Čech

Severočeši prošli přes léto dosti změnami. Kádr opustili některé opory, zejména odchody k české konkurenci musí organizaci Tygrů mrzet. Změna v kariéře totiž přišla pro Adama Musila, jenž zamířil do Pardubic, kde se pokusí navázat na úspěšnou práci svého otce Františka. První české angažmá mimo Liberec navíc čeká Michala Bulíře, třicetiletý útočník totiž využil nabídky Plzně, na západě Čech se bude snažit nahradit Milana Gulaše. Tým opustil rovně reprezentant Radan Lenc, ten zamířil do dálného Chabarovsku. Do KHL, konkrétně do Nižněkamsku, putoval také Ronald Knot, který v Liberci vyrostl v kvalitního a spolehlivého obránce. Směr Karlovy Vary si to namířilo také trio mladíků – duo zadáků Tomáš Havlín a Tomáš Hanousek a také šikovný útočník s velkým životním příběhem Jiří Průžek.

Mezi Tygry se naopak vrátil ze svého ročního působení ve Švédsku reprezentační útočník Jan Ordoš, který zejména svou šikovností bude zajisté přidělávat mnoha týmům problémy. Mladou krev v kádru zase doplnil jedenadvacetiletý slovenský útočník Martin Faško-Rudáš, který se účastnil i letošního MS v lotyšské Rize. Z Hradce Králové se navíc vrátil na sever rychlonohý expres Marek Zachar. Zkušenosti v útoku zároveň přidají sedmatřicetiletý Jakub Klepiš z Komety Brno a třiatřicetiletý Slovák Tomáš Záborský, jenž bodově celkem úspěšně působil v posledních letech ve Finsku. Zadní řady posílilo duo ze slovenského Zvolenu. A to Slovák Michal Ivan se zkušenostmi z Pardubic a pětadvacetiletý Kanaďan T.J. Melancon.

V přípravném období odehráli Bílí Tygři šest utkání, ve který zaznamenali pouze dvě porážky. Nejdříve však zvítězili na turnaji Red Bull Salute, kde si poradili s týmy Salcburku a Mnichova 5:0, respektive 7:3. Po návratu zamířili svěřenci Patrika Augusty do Pardubic, kde je přivítal Adam Musil hattrickem, což vyústilo v porážku 3:5. Následně Tygři přehráli Hradec na svém ledě 3:0, avšak duel musel být kvůli díře v ledu v polovině zápasu ukončen. V odvetě následně Hradec Králové předvedl lepší výkon, Liberečtí tak pod Bílou věží padli 1:3. Na závěr přípravy si pak Severočeši spravili chuť proti Kladnu, které porazili i s novou posilou Tomášem Záborským 3:1. V přátelských zápasech tak Liberec padl pouze na ledech východočeských klubů. Jak dopadne první kolo extraligy?

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Nedomlel, Blain, Gaspar, Pavlík, Kalina, McCormack, Jank – Smoleňák, Cingel, Jergl – Lamper, Lev, Orsava – Pilař, Lalancette, Oksanen – Kelly Klíma, Koukal, Kevin Klíma.