Ohlasy k zápasu
so 8.4.2023 | Jan Brůna

Dlužíme to fanouškům, říká po třetí výhře Graeme McCormack

Třetí vítězství v semifinále a krok od postupu do úplného závěru play-off. Hradečtí si poradili s Vítkovicemi i doma a po dvou výhrách v Ostravě tentokrát zapsali skalp 4:2. Byl u toho samozřejmě i Graeme McCormack, který se z první obrany jednou prosadil a jednou asistoval. Kanadský bek ale varuje, že ještě není nic hotovo a Lvi se budou rvát o finále i v neděli, kdy série pokračuje pod Bílou věží.

Graeme, třetí zápas s Vítkovicemi se vyvíjel hodně odlišným způsobem než předchozí dva, kdy se čekalo na gól dlouho. Jak jste to viděl?
Ano, tři branky tentokrát padly v přesilovkách. Snažili jsme se hrát stále v pěti a být disciplinovaní, protože víme, že mají nebezpečné hráče. To se nám víceméně povedlo.

Ridera byla ve třetím utkání o poznání ofenzivnější než minule. Za stavu 0:2 na zápasy se to od ní asi dalo čekat…
Přesně tak, strategie týmu se mění v závislosti na vývoji série. My jsme si mohli dovolit být defenzivnější a počkat si na příležitosti, ale oni to museli vnímat tak, že potřebují diktovat tempo. Nevadilo nám to, soupeř má skvělé hokejisty. Občas udělají chybu a my jí musíme využít.

U vašeho gólu zřejmě oceníte práci, kterou odvedl Christophe Lalancette. Hodně vám pomohl.
Určitě, byla to z 99 procent jeho akce, obešel jednoho hráče a otevřel tím prostor. Brankář dobře zasáhl a moje práce už byla snadná. Stačilo trefit branku.

❤️💛🤍 #chcemevíc

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 8. dubna 2023


Jaké to vlastně je hrát za situace, kdy vedete v sérii 2:0? Utkání jsou vyrovnaná a nemůžete si dovolit mnoho chyb…
Přistupujeme ke každému zápasu stejně. Děláme správné věci a jsme za to odměněni góly a výhrami. To nás motivuje pokračovat. Soupeř musel trochu změnit strategii, jak jste říkal. Víme, že to umíme, a musíme takhle jít dál.

Vedení 3:0 na zápasy možná vypadá jednostranně, ale asi potvrdíte, že série je herně hodně vyrovnaná?
Ano, první duel šel až do nájezdů, pak prodloužení, a než jsme tentokrát dali čtvrtý pojišťující gól, měli sami velké možnosti. Mohli jednoduše srovnat. Skóre možná nějak vypadá, ale je to extrémně vyrovnané. Musíme se stále soustředit.

Přesto si s Vítkovicemi očividně víte rady. V čem je podle vás předčíte?
Ani bych neřekl, že jsme v něčem lepší. Během hry je několik rozdílných situací, oni i my jsme měli své šance. Nás často podržel Machy (Matěj Machovský) skvělými zákroky. Všechno je to o těchto malých věcech, nejsme lepší. Ridera je výborný tým, rozhodují opravdu detaily.

„Chodí na každý zápas a chodili i v říjnu nebo listopadu, kdy nám to tolik nešlo.“

#12 Graeme McCormack (o fanoušcích)

Hradec zažívá snový závěr sezony. Nikdy se nestalo, že by v semifinále vedl, navíc 3:0. Vnímáte to, nebo se soustředíte jen na hru?
Ne, stále si připomínáme, že každý zápas je pro nás zkouška. I kdybychom prohrávali 0:3, přistoupíme k tomu stejně. Tvrdě pracujeme a hrajeme náročný hokej. Zatím to vychází a nebudeme nic měnit.

Dosud se žádnému mužstvu nepovedlo otočit sérii, v níž by prohrával 0:3. Přesto počítám, že to bude boj až do konce.
Když skončí utkání, radujeme se možná 10 minut, ale pak už se připravujeme na další. Je to jen jeden zápas v sérii, která jich může mít sedm. Bereme to pořád stejně, každý ví, co je ve hře. Musíme to odmakat.

I tak je to pro fanoušky, klub i město samotné velká událost. Jste krok od postupu do finále…
Je to tak. My, kteří jsme tu byli minulou sezonu, víme, že jsme ji měli celou dobu skvělou a pak jsme rychle vypadli v play-off. Cítíme, že dlužíme fanouškům lepší výsledek ve vyřazovací fázi. Vidíte, že si to zaslouží. Chodí na každý zápas a chodili i v říjnu nebo listopadu, kdy nám to tolik nešlo. Hrajeme samozřejmě pro klub, ale i pro město a naše příznivce. Protože jsou opravdu loajální.