Ohlasy k zápasu
čt 19.11.2020 | Daniel Krátký

Do puntíku jsme plnili taktiku, těší Vladimíra Růžičku ml. po derby

První extraligový souboj o východ Čech v této sezóně patřil hradeckému Mountfieldu, který v Pardubicích zvítězil 5:2. Hned tři kanadské body (1+2) si v cestě za výhrou připsal Vladimír Růžička mladší. „Myslím si, že jsme od prvního hráče do posledního kustoda, podali zodpovědný výkon,“ vykládá hradecký centr s úsměvem po zápase.

Hokejový Hradec oslavil výhru v prvním derby 5:2, souboj o východ Čech, ve kterém bodově nejvíce zazářil Vladimír Růžička, se ale odehrál bez diváků. Což takovému souboji rozhodně nesedělo. „Nebudu říkat, že je to bez diváků super. Všichni kvůli nim hokej hrajeme, a i když na vás pískají nebo vám fandí, tak vás dostanou do zápasu. Všechno je takové vyhecovanější a hokej je hned jiný,“ myslí si extraligový mistr z roku 2008.

Hradecká dvaadevadesátka je ale pochopitelně ráda, že se extraliga znovu rozjela. „Takhle to teď je, ale zase zaplať pánbůh, že můžeme hrát,“ míní. I tak věří, že hradečtí fanoušci tráví utkání u televizí a povzbuzují svůj tým i na dálku. „Musíme si poradit s tím, že na tribunách diváci nejsou. Věříme ale, že podporu u našich fanoušků máme, i když s námi na stadionu nejsou, protože nemohou.“

Od začátku ligy zažil hráč, draftovaný Phoenixem v roce 2007, nejpovedenější mač v dresu Mountfieldu. I tak však zůstává i nadále skromný. Jde mu hlavně o tým. „Ve finále je úplně jedno, kdo ty góly nastřílí. Důležitá je nakonec výhra. Každý víme, jakou roli v týmu máme. Moje role úplně není, abych jenom bránil a stál někde u puku, ale čekají se ode mě nahrávky a góly. Jsem rád, že se mi to proti Dynamu povedlo a doufám, že v tom budu pokračovat,“ svěřuje se Vladimír Růžička mladší.

„Byl to vikejř jako prase.“

#92 Vladimír Růžička ml. (o brance Petra Zámorského)

Výhra 5:2 vypadala z tribuny a televizních obrazovek poměrně jednoznačně. Lvi podali koncentrovaný výkon. Však také měli co napravovat, v minulém utkání totiž nestačili na Karlovy Vary. „Po domácím zápase s Vary jsme si v kabině museli něco říct, nebylo to vůbec dobré. Náš výkon byl strašidelný a jsem rád, že to, co jsme si řekli, jsme proti Pardubicím do puntíku plnili,“ těší rodáka z Mostu, který hokejově vyrostl na Slavii, po výhře v derby.

„Myslím si, že celkově jsme od prvního hráče do posledního kustoda podali zodpovědný výkon. Jeli jsme si sem pro výhru a myslím, že ten výkon podle toho vypadal. Šli jsme si za tím cílem, který jsme chtěli,“ vykládá sebevědomě syn hlavního trenéra Mountfieldu, kterého také zaujala, stejně jako mnohé další včetně experta O2 TV Sport Jakuba Koreise, gólová bomba k tyči Petra Zámorského. „Byl to vikejř jako prase! Co mi ale Zámek říkal na ledě, tak to podle něj někdo malinko líznul. Stejně to ale byla neskutečná šleha.“

Co ale hradecké hokejisty přece jenom trochu trápí, jsou přesilovky. V Pardubicích sice jednu využili, i tak to ale nebyla žádná sláva. „Před covidovou pauzou přesilovky nebyly tak špatné, ale teď to není úplně ono. Pracujeme a pokračujeme na tom, chce to trochu klidu a ono to zase přijde. Věřím tomu, že si v té naší pětce vyhovíme a bude to dobré. Hlavně to chce trpělivost. Ono to sice možná zabere nějaký zápas, než se to ustálí, ale bude to lepší a lepší,“ uzavírá bývalý hráč Slavie, Chomutova či Sparty.