Preview k zápasu
st 18.11.2020 | Adam Kodet

První derby je tady! Boj o východ Čech proběhne v Pardubicích

Hradec v úterý doma poprvé prohrál, ale díky nebývale nahuštěnému programu na tento nezdar může rychle zapomenout. Už ve čtvrtek ho totiž čeká mnohem prestižnější střet, první letošní východočeské derby. Ještě před pár dny by byl favorit jasný, ale Dynamo v posledním utkání poprvé uspělo za tři body, na což bude proti Lvům chtít navázat. Třaskavý duel startuje v enteria areně v 18:00.

„Musíme se vrátit k naší hře. Půjdeme do toho naplno a chceme získat tři body.“

#32 Jakub Orsava (před čtvrtečním derby)

Osmibodový útočník Jakub Orsava se ještě naposledy vrací k nepovedenému představení proti Energii. „Byla to taková křeč. Vůbec nám to nešlo, nehráli jsme naši hru a v první třetině to byla katastrofa,“ líčí se zklamáním ve tváři. Co byly podle něj hlavní příčiny jasné porážky? „Moc nám nejezdily nohy, nebyli jsme v prostorech, ve kterých jsme měli být. Tím pádem šla celá naše hra do kytek,“ pokračuje v sebereflexi.

Lvi navíc doplatili na nedisciplinovanost, kvůli které hned od začátku museli dotahovat nepříznivý stav. „Byli jsme všude pozdě, pak zapracovaly emoce. Chtěli jsme to urvat na sílu a z toho pak vznikaly zbytečné fauly,“ hledá křídlo první formace důvody k nedovoleným zákrokům. „Možná na nás trochu dolehla únava z předešlých zápasů. Musíme si to rozebrat na videu a hlavně si na derby odpočinout a zregenerovat,“ zmiňuje i velmi nahuštěný program zápasů.

Co se tedy podle hradecké dvaatřicítky musí změnit před nadcházejícím duelem s Dynamem? „Musíme se vrátit k naší hře. Sice je to derby, ale musíme se dívat hlavně sami na sebe. Půjdeme do toho naplno a chceme získat tři body,“ burcuje rodák ze Šumperka. Podle něj nehraje roli, že Pardubicím absolutně nevyšel začátek sezóny. „Po našem minulém zápase je to úplně jedno. Jestli totiž budeme předvádět takovou hru, budeme za chvíli vespod taky,“ varuje závěrem Jakub Orsava.

MarekĎaloga
Nejčerstvější posila zadních řad. Slovenský excelentní bruslař se do Pardubic vrací po sedmi letech, aby pozvedl zvadlou produktivitu.

Setrvání opor, návrat odchovanců, tragický začátek

Pardubice musely loni znovu zachraňovat svou extraligovou čest a tradici až v posledním kole. Letos se týmu chopil nový majitel Petr Dědek, který se jal překopávat některé sféry od úplných základů. Výsledkem je zbrusu nové logo, nová identita týmu či velký návrat Jakuba Nakládala a jeho jmenování kapitánem. Ani to však nepomohlo Východočechům k lepším zítřkům, start do sezóny byl po slušně odehraném letním Generali Česká Cupu otřesný.

Pardubičtí schytali sedmičku od Liberce a Sparty, bůro od Plzně a podlehli i zatím tápající Olomouci i Zlínu. První tříbodovou výhru slavilo Dynamo až na devátý pokus, a to naposledy proti z formy hrající Kometě. Mezitím se událo v krajském městě na Labi nespočet změn. Kariéru ukončil Tomáš Rolinek, elitní centr Robert Kousal byl odstaven ze sestavy kvůli možným problémům s drogami, Stěpan Zacharčuk byl pro neuspokojivé výkony odeslán na Kladno. Naopak Pardubice přivítaly zámořskou posilu Anthonyho Camaru a navrátilce Marka Ďalogu.

Šestinásobný český šampion tak má rozhodně co dělat, aby napravil svou pošramocenou reputaci nejen z letošní sezóny. V devíti zápasech stihl nastřílet pouhých 14 branek, nejméně v soutěži. Naopak ze sítě lovil už 33 puků, hůře je na tom jen Motor. Dynamo využije jen 6 % svých přesilovek, úspěšnost v oslabení 73 % je jasně nejhorší v lize, stejně jako přesnost střelby 5 %. Kombinovaná úspěšnost zásahů brankářů pod 88 % je rovněž nejslabším výkonem ze všech týmů. V Radegast Indexu mají Východočeši na posledním místě propastnou ztrátu, 13. Litvínov má téměř dvakrát tolik bodů.

Páteční duel můžete sledovat na obrazovkách kanálu O2 TV Sport, v tomto případě ho tedy nenajdete v nabídce utkání streamovaných na Hokejka TV.

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Nedomlel, Zámorský, Hronek, Jank, Šalda, F. Pavlík, Pilař – Orsava, Cingel, Smoleňák – Sklenář, Růžička, Kelly Klíma – Perret, Lev, Chalupa – R. Pavlík, Koukal, Jergl.