Ohlasy k zápasu
pá 7.10.2022 | Klára Petrásková

Fanoušci? Celý zápas nezavřeli pusu, směje se Jérémie Blain

Skvělá atmosféra, vítězství, postup do play-off. Vlakovému výjezdu do Berlína nakonec nechybělo snad nic. Hradečtí hokejisté si sice trochu pohráli s nervy fanoušků, vše jim ale vynahradili v poslední třetině. Tu ovládli pěti góly, otočili zápas a odstartovali obrovskou vlnu euforie. „Naši fanoušci byli úplně blázniví, celý zápas nezavřeli pusu a podle mě nám to hodně pomohlo,“ vypráví s úsměvem dvougólový Jérémie Blain.

Hradec byl po celý zápas aktivnějším a nebezpečnějším mužstvem, jenže soupeř dokázal v prvních dvou třetinách potrestat takřka všechny východočeské chyby. Dvakrát už vedl dokonce o dva góly, klíčové však bylo, že Lvi ani přesto neztratili pozitivní naladění, v pravý čas dokázali vstřelit kontaktní branku a v neposlední řadě rovněž využít energii předávanou fanoušky.

„V první i druhé třetině jsme měli tuny šancí a řekl bych, že jsme byli po celý zápas lepším týmem. Měli jsme takový pocit a ani na vteřinu jsme si nepomysleli, že bychom zápas měli prohrát. Byli jsme o hodně lepší, v podstatě celý zápas neměli nic velkého do ofenzivy, my jsme je prostě atakovali a atakovali a nakonec obrátili utkání na svou stranu,“ vypráví Jérémie Blain.

„Oni měli jeden brejk, jednu šťastnou dorážku před koncem třetiny… Myslím, že to hodně vypovídá o nás, nic jsme nevzdali a nepřestali tlačit. Navíc naši fanoušci byli úplně blázniví, celý zápas nezavřeli pusu a podle mě nám to hodně pomohlo. Pomáhali nám udržet motivaci na střídačce i v kabině, to bylo fakt super, energie byla až elektrizující. Fanoušci prostě dodávají hokeji tu správnou atmosféru a zábavu v takových zápasech,“ povídá s úsměvem.

Fanoušci tvořili v berlínské hale po celé utkání skvělou atmosféru | foto: Martin Voltr

Právě fanoušci zaslouží velikou poklonu, protože právě díky nim nabralo utkání nezapomenutelnou atmosféru. A je potřeba vyzdvihnout, že kromě těch hradeckých se na ni výrazně podíleli také ti domácí berlínští, hlasitě fandit po celý zápas totiž není zvykem všude v Evropě. „Také němečtí fanoušci byli hlasití a skvělí. Třeba ve Švédsku byly tribuny tiché a bez velkých emocí, to po celém dni cesty moc nenabudí. Ale v Berlíně bylo hlasito celý zápas a byla to zábava,“ libuje si bek Mountfieldu.

Na jakémsi kouzlu dodala duelu i starší berlínská hala, kde sice již tamní Lední medvědi nemají své zázemí, z moderní areny se ale zpět do Wellblechpalast, neboli v překladu do „paláce z vlnitého plechu“, z nostalgie někdy rádi vracejí. „Je to starší hala, zvuk se v ní odráží zpátky až k ledu a je to super. Celkově prostředí bylo pěkné, trochu „old school“, jako by člověk byl zpátky v devadesátých letech,“ pochvaluje si akustiku hradecká pětapadesátka.

„Byl to blázinec. Všechno nám vycházelo, byli jsme sebevědomí, momentum se převrátilo.“

#55 Jérémie Blain (o třetí třetině)

Jak už bylo řečeno, o osudu celého mače rozhodla definitivně poslední třetina. Hradec do ní vstoupil ve vysokém tempu, na soupeři byla vidět únava z nabitého programu a bylo jen otázkou času, kdy začnou padat góly. A nakonec padly hned čtyři v sedmi minutách a další ještě nedlouho před sirénou! Celé představení odstartoval právě Jérémie Blain, který se nejprve trefil od modré čáry a chvíli nato i zblízka a otočil stav z 2:3 na 4:3. „Bylo to dobré načasování, jsem jen šťastný, že jsem mohl přispět a že jsem mohl fanoušky zvednout ze sedadel,“ těší ofenzivního obránce.

„Byl to blázinec. Všechno nám vycházelo, byli jsme sebevědomí, momentum se převrátilo. Byli jsme silní na puku, pořád jsme hledali hráče, kteří byli volní a mohou střílet. To všechno se ve třetí třetině projevilo. Měli jsme tři šance hned na začátku a mám pocit, že jsme prostě věděli, že to tam dřív nebo později spadne. Drželi jsme naši hru, jsem na kluky hrdý,“ popisuje.

Radost z obratu byla téměř hmatatelná | foto: Martin Voltr

Blain je zatím v letošním ročníku Tipsport extraligy bez vstřeleného gólu, a právě dvoubrankové představení by mu tak mohlo pomoci jeho střeleckou mušku přenést i na domácí půdu. „Ano, určitě, dodává to sebevědomí. Hodně obránců u nás střílí a tolik to tam zatím nepadá, někdy ale budeš mít pět gólů v šesti zápasech a někdy žádný v deseti. Myslím, že když budeme pokračovat v takovéto hře, každý bude časem skórovat,“ je si vědom kanadský rodák.

A to samé také platí o týmovém sebevědomí. „Jednoznačně, na milion procent. Poslední dva zápasy v extralize jsme nehráli naši hru, také máme hodně zranění. To pro nás ale nemůže být výmluva, jenom je občas trochu těžší najít tu správnou chemii, kterou jsme měli v létě. Tahle výhra nám rozhodně dá nějaký objem energie do další sezony,“ míní zkušený zadák.

„Bylo to poprvé, co jsem něco takového zažil. Trochu jsem se bál, co se bude dít na cestě zpátky.“

#55 Jérémie Blain (o vlakovém výjezdu)

Ještě na chvíli se ale pojďme vrátit zpět k výjezdu do Berlína. Tam vyrazili hráči spolu s realizačním týmem, vedením, partnery i několika sty fanoušky speciálně vypraveným vlakem. Podobný výjezd se uskutečnil už před třemi lety, kdy v rámci CHL Hradec vyrazil do rakouského Grazu, Jérémie Blain však tehdy ještě pod Bílou věží nepůsobil, a tak pro něj byl takovýto zážitek premiérou.

„Bylo to poprvé, co jsem něco takového zažil. Trochu jsem se bál, co se bude dít na cestě zpátky. Cesta tam byla v pohodě, cesta zpátky vypadá jako mnohem větší sranda po té výhře. Slyšel jsem od kluků, kteří výjezd do Grazu zažili, že cesta zpátky byla bláznivá,“ směje se. A jak cestu zpět strávili hráči nyní? „Nevím, jestli můžu říct… Samozřejmě jsme šli spát,“ pokračuje v úsměvu.

Co ale hradecký obránce jednoznačně kvituje, to byl lůžkový vůz, ve kterém hokejisté cestovali. V porovnání s autobusem se i proto jednalo o poznání příjemnější cestu. „Stoprocentně. Můžeš se natáhnout, zdřímnout si, můžeš se projít, dát si nějaké jídlo. Není to jako v autobuse být na jednom sedadle celou cestu, bylo to o dost lepší,“ pochvaluje si.

Děkovačku si hokejisté s fanoušky užili rovnou dvakrát | foto: Martin Voltr

A jak vnímá fakt, že už před posledním utkáním základní skupiny Ligy mistrů si Lvi zajistili postup do vyřazovacích bojů? „Popravdě nevím, co říct. Chtěli jsme tenhle zápas vyhrát, abychom neměli pak doma stres navíc. Samozřejmě budeme i tak hrát naplno, ale když víš, že jsi v play-off, je to super a je to pak větší zábava. Taky je to podle mě lepší pro fanoušky, že si užili výhru a stejně tak postup do osmifinále už takhle na výjezdu,“ přemítá Blain.

S Ledními medvědy se utká Mountfield znovu příští středu na domácí půdě, bude tento mač už oproštěn od větší porce stresu? „Nevím. Jakmile puk dopadne na led, bude to to samé. Budeš chtít soutěžit a vyhrát, dělat maličkosti a prostě nechceš prohrát. Zápas bude stejný jako v Berlíně, co se touhy vyhrát týká,“ má jasno šikovný bek.