Ohlasy k zápasu
čt 6.10.2022 | Petr Koval, Daniel Krátký

Jan Veselý načal gólem obrat: Jsme šťastní kvůli fanouškům

Emoce, skvělá atmosféra a deset gólů! Mountfield v Berlíně dvakrát stahoval dvoubrankové manko, díky skvěle zvládnuté třetí třetině zvítězil 7:3. Střelecký účet Východočechů otevřel útočník Jan Veselý, jenž letos v Chance lize zaznamenal osm kanadských bodů v pěti duelech. Teď však svoji trefou pomohl týmu nejen k postupu do vyřazovací fáze Ligy mistrů, ale také zpříjemnil 555 hradeckých fanouškům zpáteční cestu z Německa.

Honzo, Berlín vám dvakrát odskočil na rozdíl dvou branek, přesto jste dokázali zvítězit. Jaké jsou bezprostřední pocity po takovém obratu?

Ohromná euforie. Jsme strašně šťastní hlavně kvůli fanouškům, protože ti předvedli neskutečnou kulisu. Chtěli jsme to pro ně urvat. Byla by velká škoda, kdyby se to nepovedlo, protože jsme byli celý zápas lepší. Jsem rád, že to tam takhle napadalo a fanoušci si mohli zakřičet.

I když jste prohrávali, tak jste měli velké velké množství šancí. Koncovka vás celkově v posledních zápasech trápila. Čím se to dá prolomit?

Musíme se tlačit do brány. Víme, že tady teď není úplně ideální střelecká pohoda. Doufám, že se to zápasem v Berlíně odšpuntovalo i do ligy. Musíme jít do brány a rvát to tam. Třeba i moje pozice je před brankou. Doufám, že se mi tam něco odrazí, pak díky tomu přijdou i hezké góly.

Do závěrečné periody jste vstupovali za stavu 2:3. Vy jste ale na soupeře vlétli a třetí třetinu vyhráli 5:0. Změnili jste něco?

Myslím, že jsme hráli pořád stejně. Hlavní bylo, že jsme si pohlídali zadek. Pak nám to tam napadalo – zaplať pánbůh za to.

Svým gólem načal Jan Veselý hradeckou cestu za obratem. Takhle jej slavil | foto: Martin Voltr

Berlín odehrál v úterý generálku se San Jose, i s Tomášem Hertlem a Radimem Šimkem, o den později na něj čekalo utkání Ligy mistrů. Mohlo to hrát roli zejména v závěrečné dvacetiminutovce?

Určitě. Věděli jsme, že hrají na pět beků. Pokyny od trenérů byly jasný. Měli jsme je dohrávat, aby jim to nevonělo. To se nám nakonec celkem povedlo. Unavili jsme je a třetí třetina dopadla tak, jak dopadla.

V extralize jste se prosadil naposledy v březnu minulého roku. Nyní jste pomohl gólem k postupu do vyřazovací části Ligy mistrů. Je to svým způsobem úleva, že to tam konečně v hradeckém dresu zase spadlo?

Od té doby, co jsem přišel do Hradce, jsem měl nějaké gólovky. Z Kolína se považuji za střelce a jsem rád, že mi to tam spadlo. Přeju si, aby mi to vydrželo a pomáhal klukům, když za Hradec nastoupím.

Co to pro vás jako kluka z Jaroměře, který dlouho bojoval o příležitost v A-týmu, znamená? Hrajete v první formaci, nyní jste vstřelil důležitý gól…

Je to velká euforie. Byl bych strašně šťastný, kdyby se to dozvěděl táta. Když jsme jeli do Berlína, procházel jsem kupéčkem a potkal tam Péťu Chýlka. On je jaroměřská ikona. Trochu mi vypadly slzy z očí, protože to byl taťkův velmi dobrý kamarád. Jsem rád, že tihle lidé viděli, jak jsem dal gól Berlínu v Lize mistrů. Jsem rád, že tady je jaroměřská stopa. Ať už to je Štohy (Martin Štohanzl) nebo já, jsme rádi, že tady můžeme být, a že se nám daří.

Po zápase si mohl Jan Veselý užít děkovačku s fanoušky, dokonce dvakrát | foto: Martin Voltr

Ve třetí třetině jste se dostal do potyčky s Giovannim Fiorem. Jak to vlastně vůbec vzniklo?

Dojížděl jsem situaci k bráně a před Růžou (Janem Růžičkou) stál hráč. Myslím si, že bychom to měli před brankovištěm čistit, takže jsem tam najel. Rozhodčí mě vyloučili, dostal jsem asi šest trestných minut a šli jsme do tří. To jsem moc nepochopil, ale už to tak je.

Vyloučení přišlo čtyři minuty před koncem za stavu 6:3 z pohledu Lvů. Neměl jste na trestné lavici ještě trochu nervy?

Věděl jsem, že máme náskok a máme v týmu specialisty na oslabení, takže jsem byl relativně v pohodě. Samozřejmě je to nepříjemné. Je to taková blbá tečka za výkonem.

Na zápas jste vyrazili vlakem společně s fanoušky. Jak jste si to zatím užil? Nyní vás čeká cesta zpátky...

Je to parádní akce. Už jsem na to koukal, i když jsem v Hradci nebyl. Že by bylo skvělé si tohle zkusit. Už od příchodu na zimák a příjezdu na nádraží to bylo super. Vidět lidi v šálách a týmových barvách je prostě paráda. Myslím si, že to ještě vybouchne. Abychom vůbec odjeli… (směje se)