Preview k zápasu
čt 10.9.2020 | Adam Kodet

Generálka na západě. Hradec nastoupí ve Varech i s Hronkem

Po čtvrtfinálovém nezdaru v Generali Česká Cupu vznikla v harmonogramu A-týmu trhlina, kterou se klub rozhodl vyplnit přípravným utkání proti extraligovému soupeři z Karlových Varů. Tedy celkem, se kterým Hradec loni sehrál poslední soutěžní utkání, které tehdy lépe zvládla Energie. Oba týmy posílily zámořské opory, duel v lázeňském městě tak slibuje před startem ligy zajímavou podívanou. Zápas startuje v KV Aréně v 17:30.

„Mají rychlé útočníky, tak nesmíme zaspat a dávat jim situace dva na jednoho nebo nájezdy.“

70 Radek Smoleňák (o soupeři z Karlových Varů)

Ve čtvrtek bylo Výkonným výborem ČSLH odsouhlaseno, že extraliga začne podle plánu. Celý hradecký A-tým se už ostrého startu nemůže dočkat. „Pauza od posledního mistrovského zápasu byla dlouhá a jsme rádi, že už to brzo začne,“ vyhlíží první ligový zápas proti Motoru kapitán Radek Smoleňák. Momentální situace je značně nestálá a nejistá, první extraligové kolo by to ale snad ohrozit nemělo. „Věřím, že v Budějovicích budeme moct vyjet na led a prodat to, co jsme natrénovali,“ předjímá rodák z Prahy.

Ještě před třaskavým úvodním střetnutím ale čeká na Mountfield přátelský duel v Karlových Varech. „Bude to těžké, nepamatuju si, že bychom ve Varech hráli nějaký lehký zápas. Určitě to bude dobrý test před čtvrtkem,“ těší se hradecká sedmdesátka. A co od hráčů z nejzápadněji ležícího extraligového města očekávat? „Čekáme to, co vždycky. Budou na tom dobře s pohybem, hodně dobře bruslí. Mají tam mladé kluky, kteří lítají,“ udává výčet soupeřových kvalit.

Tím ale analýza Energetiků nekončí. „Často se zdá, že to hrají na náhodu a jen vyhazují z pásma. Ale tím, že mají rychlé útočníky, tak nesmíme zaspat a dávat jim situace dva na jednoho nebo nájezdy,“ jmenuje stokilový borec největší zbraň Varů. Obratem ale dodává, že důležitá bude hlavně souhra s jeho spoluhráči. „Loni jsme spoustu času strávili mluvením a koukáním doleva, doprava. Letos se musíme víc soustředit na sebe,“ uzavírá Radek Smoleňák.

DavidKaše
Mladší z bratrské dvojice loni zažil debut v NHL a v duelu proti svému bratrovi Ondřejovi si připsal premiérovou branku. Philadelphia s ním na play off nepočítala, i proto začne v Karlových Varech.

Vary přivítaly dvojici plejerů z NHL

Energie po slibném začátku skupiny neproklouzla do vyřazovacích bojů letního poháru, i Západočeši si tak ve vzniklém mezičasí domluvili další přípravné duely. Doma nejprve vyřídili prvoligovou Slavii, poté ale v utkání o Pohár hejtmana Karlovarského kraje podlehli na nájezdy Sokolovu. Naposledy ale Vary roznesly extraligového nováčka z Českých Budějovic 8:3 a na svém vlastním poli v přípravě zatím v základní hrací době neprohrály.

Energetici budou letos sázet na hodně široký kádr. Díky spolupráci s prvoligovým Sokolovem mohou ohrávat mladé hráče v Chance lize, navíc mohou počítat se dvěma zámořskými superstars. Dres s novým logem totiž už v přípravě oblékli útočníci David Kaše z Philadelphie a Jakub Lauko z Bostonu. Ve hře je navíc stále i návrat kalifornského bombarďáka Martina Frka. Naposledy získali Varané na hostování i dvojici beků z Komety Dalimila Mikysku a Libora Zábranského.

Přetlak v útoku odnesla třeba předsezónní posila Patrik Machač, jenž byl převelen na Vsetín. Už po konci minulé sezóny bylo jasné, že na západě nebudou pokračovat ofenzivní esa Tomáš Rachůnek a Dávid Gríger, kteří už spolu válí za Liberec. Velkou ztrátou v zadních řadách je odchod Matěje Stříteského, který podepsal kontrakt v Plzni, a také přerušení kariéry Ondřeje Šafáře. Po celou sezónu také Karlovarští nemohou počítat s gólmanem Janem Bednářem, který zamíří do QMJHL, jen co se kanadská juniorka rozjede.

Sestavy z minulého utkání