Preview k zápasu
po 25.10.2021 | Petr Šatalík | Foto: Roman Mareš / Rytíři Kladno

Hokejový svátek! Pod Bílou věž míří Kladno s Jaromírem Jágrem

Východočeši se dokázali v pátek vrátit po porážce s Motorem na vítěznou vlnu, když v ČPP Aréně zvládli přehrát a porazit liberecké Bílé Tygry poměrem 4:1. V neděli pak díky volnému losu dobíjeli baterky. O to větší chuť už mohou mít na parádní duel, který je čeká v úterý od 18:00. Na soutok Labe s Orlicí dorazí kladenští Rytíři. Mimo jiné legenda českého hokeje – Jaromír Jágr, ke kterému není třeba nic dodávat. Nemalou pozornost na sebe může strhávat také další úspěšný borec z NHL – Tomáš Plekanec. Hradec bude potřebovat obrovskou podporu, aby utkání proti hráčům takového kalibru mohl zvládnout.

„Kladno je nepříjemný tým. Má spoustu bojovníků, kteří jsou doplnění o Jágra s Plekancem, což jsou rozdíloví hráči.“

#72 Bohumil Jank (a jeho pohled na celek kladenských Rytířů)

Duel s Bílými Tygry ještě krátce komentuje Bohumil Jank. „Věděli jsme, že Liberec není úplně psychicky v pohodě, protože se mu výsledkově nedařilo. Ale trenéři nás upozorňovali na to, že nezáleží, v jakém jsou rozpoložení, protože jejich tým je stále velice kvalitní. Mají hráče, kteří dovedou utkání rozhodovat. Jsem strašně rád, že jsme k tomu přistoupili zodpovědně a ve finále je k ničemu nepustili, žádné drama se nekonalo. Po většinu zápasu jsme drželi jeho otěže my,“ těší obránce Mountfieldu HK.

Východočechům se tak podařilo vrátit se po porážce s Motorem zpátky na vítěznou vlnu. „V dlouhodobé části je důležité, abychom porážky, které vždycky přijdou, pokaždé rychle zastavili. Je super, že jsme hned v dalším zápase dokázali urvat tři body.“ přikyvuje spokojeně urostlý bek. V úterý pak dorazí Rytíři, kteří nutně potřebují sbírat body. „Kladno je nepříjemný tým, má spoustu bojovníků, kteří jsou doplnění o Jágra s Plekancem, což jsou rozdíloví hráči. Jsou strašně šikovní na puku, dokáží ho rozdat a ti kluci pak mohou dávat po jejich přihrávkách góly. Pro nás to nebude nic jednoduchého, oni sice jsou v nižších patrech tabulky, ale to neznamená, že něco podceníme. Musíme hrát pořád naplno a nedat jim ani kousek ledu zadarmo,“ velí hráč, který rovněž vyniká svým důrazem a silovou hrou.

Jaromír Jágr a Tomáš Plekanec jsou opravdu stěžejní borci Kladna. Jaké to je proti nim hrát? „Je to trochu jiné. Oni dokážou přihrát či najít hráče z pozice, ze které by je půlka extraligy ani nehledala. Oni jim ale dokážou ty pasy dát, umí se vysmeknout ze souboje, jsou strašně chytří, udělají o krok víc či míň, zvládají situaci vyhodnotit úplně jinak než ostatní hokejisté. V tomhle musíme být obezřetní, ať už u mantinelů nebo když na nás jdou jeden na jednoho. Je potřeba být pak ještě víc koncentrovaný na jejich tělo a nepouštět je do vyložených šancí. Že tam jsou, je pro ligu hrozně dobře, o to je to víc okořeněné. My si ale jdeme pro tři body, chceme zvítězit,“ nepochybuje Bohumil Jank.

JaromírJágr
Hrající legenda českého hokeje čerstvě získala cenu Evropské asociace hokejových klubů za celoživotní přínos hokeji. V úterý dorazí na soutok Labe s Orlicí.

Jágr s Plekancem drží Rytíře dál od přímého sestupu

Rytíři většinou odehrají střetnutí, které má těsný výsledek. Stále jim také chybí podpora domácího publika. Umí potrápit i porazit silné soupeře, jenže mohou také zaváhat s týmy z nižších pater tabulky. Dokládá to posledních pět utkání. Kladno nejprve prohrálo 0:3 na hřišti silné Mladé Boleslavi, následně sehrálo vyrovnané utkání v Chomutově, kde podlehlo Kometě až v prodloužení 5:6. Poté přišla další tahanice na ledě Sparty, kde Středočeši zvládli v třetí třetině srovnat a po nájezdech pak slavili výhru 4:3. Pak ale znovu těsně padli na kluzišti Vítkovic 1:2. V dosud posledním duelu dokázali v Rocknet Aréně udolat České Budějovice opět rozdílem jediné branky – 4:3. Aktuálně jim v extralize patří až 14. příčka.

Rytíři dobře vědí, kde je tlačí bota. Za 16 duelů totiž obdrželi hrůzostrašných 61 branek, což činí průměr téměř 4 inkasovaných gólů za jediné utkání. Jen pro porovnání uveďme, že Třinec, který je ve statistice jeden z nejlepších, jich obdržel polovinu (30). Kladno je rovněž nejhorším celkem extraligy v oslabení. Průměrně ubrání jen 70,67 % her v početní nevýhodě. Lídr této statistiky – Vítkovice, jich zvládá přečkat bez obdržené branky 87,50 %.

Směrem dopředu už to však tak zlé není. Kladno má perfektní první útok – Tomáše Plekance (4+11), Nicolase Hlavu (6+7) a samozřejmě Jaromíra Jágra (5+6). Tihle tři borci se sami zasloužili už o více než třetinu všech branek, které Rytíři letos nasázeli (celkem 42). V obranné fázi se zase činí Jake Dotchin, který už zblokoval 33 ran mířících na klec Středočechů. Gólman Landon Bow by ale svých podprůměrných 89,93 % úspěšnosti zákroků potřeboval výrazně vylepšit.

Vstupenky a pravidla vstupu na úterní utkání

Při splnění podmínek může zápas navštívit 100% kapacita haly, vstupenky jsou v prodeji on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejích otevíracích hodinách.

Při vstupu na stadion musí každý návštěvník prokázat svou bezinfekčnost doložením platného dokladu (dokončené očkování, negativní test, nebo prodělání nemoci). Antigenní test je možné absolvovat také přímo před utkáním před ČPP Arénou. Mimo to platí povinnost mít po celou dobu přítomnosti v ČPP Aréně zakryté dýchací cesty respirátorem třídy alespoň FFP2. Veškerá pravidla najdete v sekci Vstupenky.

Sestavy z minulého utkání


Kiviaho – Blain, Nedomlel, Pavlík, Gaspar, McCormack, Kalina, Jank – Oksanen, Lev, Smoleňák – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Lalancette, Pilař – Orsava, Koukal, Veselý.