Rozhovory
so 6.5.2023 | Tomáš Prodělal, Daniel Krátký | Foto: Lukko Rauma

Hradec? Skvělé místo pro život i hokej, hlásí novic Tomáš Pavelka

Po představení první útočné posily vedení odhalilo také nový článek v defenzivních řadách. Tím je devětadvacetiletý Tomáš Pavelka, který na východ Čech zamířil z finského Lukko Rauma. Pod Bílou věží, kde podepsal dvouletý kontrakt, se znovu shledá s Filipem Pavlíkem, s nímž v roce 2015 slavil mistrovský titul s Litvínovem. Jak si ho staronový spoluhráč po přestupu dobíral, kdo další ho kontaktoval a proč si vybral právě klub z královského města?

Tomáši, proč jste se, i přes zájem jiných klubů, rozhodl pro Hradec?
Asi rozhodlo to, že Hradec měl opravdu zájem. Když přišla první nabídka, tak byl hodně aktivní. Snažil se mi dodat veškeré informace, co jsem potřeboval. Hlavně taky o Mountfieldu dlouhodobě víme, že hraje velmi aktivní hokej, který věřím, že by mi mohl vyhovovat. Znám tam spoustu kluků a vím, že Hradec je pěkné město. Takže tyto klady asi rozhodly nejvíce.

Byla faktorem i role v týmu? Slovy generálního manažera byste měl patřit mezi nejdůležitější hráče v obraně a chodit třeba i na přesilovky...
Tak daleko se ještě nedívám, neřeším, jestli budu mít takovou, nebo takovou roli. Nejdříve se chci dostat do týmu, aby mi spoluhráči věřili a poté uvidíme, co z toho bude. Jestli dostanu šanci na přesilovce, tak budu jedině rád, ale že bych se na základě toho rozhodoval, to asi takovou roli nehrálo.

Bavil jste se během rozhodování i s někým z týmu? Myšleno s trenéry nebo s hráči?
Mluvil jsem s Tomášem Hamarou, protože se známe ze Sparty. Ale vím, že i hlavní trenér mi byl kdykoliv připravený dodat nějaké informace. Ale vzhledem k tomu, že probíhala sezona a Hradec hrál play-off, tak jsem nechtěl otravovat, abych Máťu (Tomáše Martince) nějak rozptyloval. Vím, že jsme na sebe měli kontakty, a když bych od něj cokoliv potřeboval, tak existovala možnost poradit se. Víceméně všechno, co jsem potřeboval vědět, mi řekl Tomáš Hamara. A hlavně jsme se bavili třeba s Kacou (Filipem Pavlíkem). Co jsem chtěl, tak jsem zjistil takto.

Bylo by lákavé s Filipem Pavlíkem znovu navázat na spolupráci? V Litvínově jste jednu dobu hráli dokonce spolu v obranném páru.
Samozřejmě, když s ním budu jako parťák ve dvojici, tak bych se na to moc těšil a byl za to rád. Už jsme si psali, dělali jsme si z toho srandu. Kaca mi psal, že to za mě bude muset zase všechno hasit (usmívá se). Jestli se spolu někdy dostaneme do páru, tak se na to těším, ale tohle všechno je ještě daleko, řešit kdo s kým bude hrát, nebo ne.

Takovou pomalu hradeckou klasikou bývá, že se ozve i kapitán Radek Smoleňák, bylo tomu tak i u vás?
Shodou okolností jsem se Smolim mluvil už během sezony, když jsem absolutně netušil, co budu další rok dělat. Vyměňovali jsme si nějaké kontakty, takže jsme se bavili i o jiných věcech. Teď se ozval takovým stylem, že mi poslal předběžný plán, jak to má vypadat. Věřím, že se spolu přes léto ještě nějak spojíme, přeci jen kluci čerstvě dohráli, takže si myslím, že teď ještě myšlenky na další ročník mít nebudou. Až třeba za týden.

Sledoval jste nějak hradeckou jízdu vyřazovacími boji?
Neříkám, že jsem se díval konkrétně na každý zápas, ale výsledky jsem sledoval. Hradec to nakonec dotáhl velice dobře a přál jsem mu to, protože jsme vloni se Spartou i my dopadli s Třincem stejně, takže jsem určitě chtěl, aby Oceláře už někdo porazil.

„Člověk nikdy nejel do Hradce s tím, že by měl nějakou lehkou práci.“

Tomáš Pavelka (o Hradci jako soupeři)

Během série s Vítkovicemi se hrály dvě extrémně dlouhá prodloužení, se kterými vy máte zkušenost. Loni jste rozhodl v čase 103:28 o výhře Sparty nad Libercem. I v tomhle směru se Hradci vlastně docela hodíte.
Vím, že mi někdo dokonce psal, že kluci z Hradce překonávali během play-off různé rekordy, což se mi vlastně svým způsobem povedlo vloni se Spartou proti Liberci, jeden z nejdelších zápasů jsme vyhráli a já dal gól. Je neuvěřitelné, že v jedné sérii se odehraje pět prodloužení, to je fakt neskutečné.

Jaký pro vás byl Hradec jako soupeř?
Vždycky hodně nepříjemný. Ve Spartě je to tak, že se na ni chce každý vytáhnout, ale člověk nikdy nejel do Hradce s tím, že by měl nějakou lehkou práci, že by mohl něco vypustit, nebo že by si řekl: „Jo, dneska to možná půjde.“ Když se jelo do Hradce nebo on měl přijet, tak to vždy bylo o tom, že budeme zase muset jít na 120 %.

V Hradci se hromadí stále více a více bývalých Sparťanů. Ať už duo Blain & Kalina, Kevin Klíma, o kousek jste se minuli s Matějem Machovským. Nepřemýšlel jste, čím to je?
Přiznám se, že jsem nad tím nepřemýšlel. Hradec je ale zkrátka skvělé místo pro bydlení a hraní hokeje, takže se nikomu nedivím, že tam jde. Co jsem slyšel, tak je to skvělá organizace a jak jsem říkal, je to pěkné město se vším. Těším se na to.

Jaký byl minulý ročník, který jste odehrál ve Finsku?
Beru to jako zkušenost. Dokázal jsem si, že tam hrát můžu. Každopádně jsem nedostal takové vytížení, s jakým jsem počítal, ice-time jsem mohl mít daleko vyšší. Ať už se mnou byli spokojení jakkoliv, tak já jsem chtěl hrát více, chtěl jsem dostat trochu větší roli, která prostě nepřicházela. Takže z tohoto pohledu, mě trošičku mrzí, že jsem se tam nemohl více prosadit. Ani jsem nemohl změnit klub, i když jsem o to požádal. Ale na druhou stranu jsem si to tam ohromně užil z pohledu bydlení, života, to tam bylo skvělé. S manželkou se nám ve Finsku narodil syn. Byli jsme v přírodě, ve městě jsme měli všechno. Myslím si, že na to budeme vzpomínat opravdu krásně.

Jak se těšíte do Hradce? Už máte jasno, kde budete s rodinkou pobývat?
Přes léto budeme doma. Jsme oba z Ostravy, takže léto strávíme tam s tím, že do Hradce se určitě otočíme podívat na nějaké byty nebo bydlení. Těšíme se.

Je krátce po sezoně, ale spousta hráčů už se připravuje na novou sezonu. Jak je to s vámi?
Já už mám za sebou první týden trénování. Úvodní tréninky jsem jel úplně sám a teď na pátý už jsem byl s kondičním trenérem. Řekl bych, že za sebou mám takový rozjížděcí týden.