Ohlasy k zápasu
ne 7.11.2021 | Daniel Krátký | Foto: Ladislav Adámek / HC Dynamo Pardubice

Hradec válí, Ahti Oksanen pálí. Hattrick? Fantastický pocit, tvrdí

Sedmý listopad byl pro hradecký Mountfield tak trochu pohádkový. Parta kapitána Radka Smoleňáka v derby na ledě Pardubic sice prohrávala už 1:3, ale neskutečným finišem dokázala duel srovnat v závěrečné hře bez brankáře a navíc v prodloužení rozhodnout. Lví podíl na velkolepém obratu měl Ahti Oksanen, vytáhlý finský útočník totiž nasázel Dynamu hattrick.

Ahti, předvedli jste fantastický obrat v Pardubicích. Jak jste viděl nakonec vítězné derby?
Špatně jsme duel odstartovali, do třetí třetiny jsme šli s tím, že jsme prohrávali o dva góly. Do té doby jsme nehráli moc dobrý zápas. Ale už dříve v sezóně jsme dokázali dvougólové manko dotáhnout, takže jsme věděli, že když začneme hrát tak, jak máme, tak to můžeme otočit. Trvalo nám to sice trochu déle, než bychom chtěli, ale dát dva góly při hře bez brankáře? To pro nás bylo hodně dobré!

Měli jste nějaký plán během hry bez brankáře?
Prostě nějak dostat puk do branky. Věděli jsme, že máme něco přes tři minuty, když jsme poprvé hráli bez gólmana. Takže zase nebylo až tak moc kam spěchat, měli jsme myslím nějaké dvě šance a snížili jsme. No a pak jsme dokázali nějakých dvacet sekund před koncem srovnat.

Což muselo být pro tým skvělé, že? Do prodloužení jste šli rozhodně s větším elánem než soupeř.
Je to velká věc, když jeden tým dokáže smazat dvougólové manko. Věděli jsme, že poté budou asi psychicky trochu dole. Chtěli jsme je pak dorazit, což se nakonec podařilo.

Jak jste si užíval atmosféru derby zápasu?
Bylo to úžasné. Už první derby u nás v Hradci bylo fantastické, atmosféra byla skvělá. A tady také. I díky našim fanouškům, kteří za námi přicestovali. Opravdu to bylo famózní.

Atmosféra v týmu musí být také famózní, je to tak? Po vyrovnávacím gólu i po tom vašem v prodloužení jste na sebe v obrovské radosti naskákali...
Je to opravdu super, o to více když jsme v týdnu porazili Třinec, pravděpodobně nejlepší tým v této lize. Bylo jasné, že tak máme šanci porazit každého. I Pardubice. A to hlavně, když dodržujeme náš systém tak, jak bychom měli.

Ve formaci už nějaký čas nastupujete s Radkem Smoleňákem a celkem se vám spolu daří. Jaké je kouzlo vaší spolupráce?
Asi nemůžu úplně říct, že je to vyloženě technický hráč (směje se). Je to ale skvělý spoluhráč do formace, o hře přemýšlíme stejným způsobem, což je velmi důležité. Je pro nás snadnější se na ledě vzájemně najít.

„V hokeji opravdu není lepšího pocitu.“

#17 Ahti Oksanen (o vítězném gólu v prodloužení)

Nasázel jste hattrick. Jaký to je pocit?
Fantastický. Ani nevím, kdy jsem ho vstřelil naposledy. Párkrát už jsem dal dva góly, ale na hattrick si ani nevzpomínám (usmívá se). O to lepší pocit to je, když třetí gól byl navíc vítězným v prodloužení. V hokeji opravdu není lepšího pocitu.

Jak jste se sžil s českou ligou? Vypadá to, že jste lepší a lepší...
Měl jsem těžký začátek, musel jsem se dost přizpůsobovat. Navíc rozhodčí tu pískají jinak, tady se může o trošičku více hákovat soupeř, nebo si protivníka přidržet o něco déle než ve Finsku. Na začátku sezóny mě tak obránci celkem jednoduše dokázali v rohu zastavit, ale jak šel čas, tak jsem si na to zvyknul a dokázal se naučit hrát svoji hru. A myslím si, že teď hraju tak, jak bych měl.

Velkou změnou v NHL prošel v týdnu váš spoluhráč z univerzity v Bostonu Jack Eichel. Jaký je váš pohled na jeho situaci a výsledný trejd do Vegas?
Nějakou dobu jsme neměli možnost si pokecat, takže úplně přesně nevím, o co šlo. Něco málo jsem sice vyčetl z médií, ale úplně přesné informace nemám. Jsem za něj ale moc rád a přeju mu, aby se mu ve Vegas dařilo.