Preview k zápasu
so 6.11.2021 | Jan Brůna

Lvi mohou vyhrát posedmé v řadě. Uspějí v nedělním derby?

Souboj o krále východních Čech je tady! Hráči Mountfieldu HK podruhé v sezóně vyzvou Dynamo a budou chtít přidat nejen druhou výhru v derby, ale hlavně sedmý skalp v řadě. Hradečtí se totiž vezou na vlně, Pardubičtí jsou ale v tabulce hned pod nimi. První vzájemný zápas letos opanovali Lvi, když po obratu zvítězili doma 5:2. Jak dopadne tento duel velkých rivalů?

„Jsou třetí, hned za námi, takže to bude určitě dobrý hokej a souboj na nože.“

#62 Radek Pilař (o nedělním derby)

Hradečtí hokejisté si v pátek poradili s Olomoucí, kterou porazili celkem jasně 5:1, nebylo to však zadarmo. „Bylo to fyzicky náročné, vždycky to s nimi bolí,“ potvrzuje Radek Pilař. Možná rozhodující moment utkání přišel v závěru druhé třetiny, kdy Mora nejprve využila početní výhodu 5 na 3, jen o 12 sekund později ale v klasické přesilovce inkasovala, o což se postaral právě univerzál Lvů. „Bylo super, že hned další střídání jsme dali gól a trošku jsme jim dali najevo, že body neodvezou,“ doplňuje.

Jak se vůbec zrodila první branka hráče s číslem 62 v sezóně? „S Koukym (Petrem Koukalem) jsme napadali, ke mně se odrazil puk, udělal jsem tři kroky na střed a jenom jsem to poslal na bránu. Konečně mi to tam spadlo,“ těší jičínského rodáka. Ten může mít radost nejen z poslední výhry, ale i z dosavadního průběhu ročníku. Východočeši se totiž vezou na vítězné vlně a jsou druzí v tabulce. „Je to super, v kabině je to znát. Ale v neděli nás čeká další zápas, o to těžší tím, že to bude derby. To fanoušky zajímá víc. Budeme chtít pokračovat a zase vyhrát,“ hecuje plejer, který pod Bílou věž poprvé přišel roku 2009.

Duel proti Dynamu bude pro Mountfield poslední před reprezentační přestávkou. Není to při aktuální formě trochu škoda? „Samozřejmě, ale je to pro všechny stejné, Třinec je taky na vlně… Odpočineme si, dobře potrénujeme a po pauze budeme chtít navázat na naše výkony,“ říká hokejista se starty za prvoligové Litoměřice i Prostějov. Jeho současný tým čekají v neděli již zmíněné Pardubice. „Jsou třetí, hned za námi, takže to bude určitě dobrý hokej a souboj na nože,“ uzavírá Radek Pilař.

RobertŘíčka
Havířovský rodák strávil předcházející čtyři sezóny v pražské Spartě. Už nyní má ale v Dynamu stejně branek jako při svém gólově nejlepším ročníku v klubu z hlavního města. S 15 zásahy je nejlepším střelcem extraligy.

Dynamo? Dobré přesilovky a tahoun Říčka

Největší hradecký rival skončil v minulé sezóně po základní části na sedmém místě se ziskem 81 bodů a v play off dokráčel do čtvrtfinále, kde padl s Mladou Boleslaví 0:4 na zápasy. Letos je to v bitvě o Prezidentský pohár zatím jiná pohádka. Svěřenci Richarda Krále se aktuálně nacházejí na třetí příčce tabulky a na druhé Lvy ztrácejí čtyři body, ovšem ti mají o mač méně. Pardubice dosud nedosáhly na dlouhou sérii výher, pouhých šest porážek však znamená, že drží krok se dvěma soupeři nad nimi. V posledním duelu navíc uspěly, když otočily skóre a pokořily Motor 3:2.

Název Dynama lze najít v mnoha statistických ukazatelích. Lvi si budou muset dát pozor zejména během početních výhod hráčů z města perníku. Ti mají po Třinci druhé nejvyšší využití přesilovek v soutěži, a to 24,24 %. Pardubičtí jsou dobří i v bránění oslabení – po Plzni a Vítkovicích patří hradeckému rivalovi v tomto ohledu třetí pozice s 86,05% úspěšností. A ještě jeden údaj nutno vypíchnout: Parta kolem Roberta Říčky je druhým nejtrestanějším týmem v lize, přičemž první Kladno má jen o minutu více.

Z kádru Dynama se letos nejčastěji skloňuje jméno Roberta Říčky. Bývalý hráč Sparty nastřílel v 21 zápasech už 15 gólů a s pěti asistencemi k tomu je nejproduktivnějším hokejistou týmu. Skvěle mu sekunduje David Cienciala, jenž má na svém kontě 18 bodů. Příznivci Mountfieldu si jistě pamatují Mateje Pauloviče, který se spolu s Jurajem Mikušem dělí o druhé místo v tabulce pravdy. Druhý jmenovaný kromě nejvíce stráveného času na ledě (průměrně lehce přes 20 minut) přispívá i dopředu, když nahrál na 12 branek. Nejlepší na buly je člen slavného hokejového rodu Adam Musil (60,29% úspěšnost) a z gólmanů vyčnívá Dominik Frodl (2,04 gólu na zápas).

Sestavy z minulého utkání


Klouček – J. Mikuš, Nakládal, D. Robertson, Košťálek, J. Kolář, Hrádek, O. Vála – Paulovič, Poulíček, Blümel – R. Kousal, A. Musil, Camara – Říčka, O. Roman, Cienciala – Koffer, Anděl, O. Rohlík.