Preview k zápasu
čt 18.2.2021 | Tomáš Kalas

Hradec vyjíždí do Litvínova, odčiní porážku z derby?

Po prohraném derby míří o dva dny později Hradečtí na další dlouhou cestu. Tentokrát se budou chtít udržet nadále v kontaktu se čtyřkou na ledě Litvínova, který patří z hlediska vzájemných zápasů k těm oblíbenější soupeřům. Nikdy v extraligové historii však Lvi nevyhráli pod Krušnými horami tři souboje v řadě, povede se to nyní? Dozvíme se to těsně před osmou hodinou večerní v pátek, neboť začátek utkání je naplánován na 17:30.

„Byl to dobrý zápas, ale odcházíme bez bodu, tak to bohužel je.“

#15 Dominik Graňák (o prohraném derby)

Ačkoliv Hradec po dvou třetinách vedl, Dynamo nakonec sťalo naděje Lvů na bodový zisk v samotném závěru, kdy využilo přesilovou hru. K vidění byl velmi solidní zápas, s čímž souhlasil i Dominik Graňák. „Zápas měl velmi slušné tempo a úroveň, bylo to nahoru-dolů, několikrát jsme ujeli do přečíslení. Byl to dobrý zápas, ale odcházíme bez bodu, tak to bohužel je,“ mrzí staronovou posilu do obrany. Graňák zároveň vyzdvihl i sílu Pardubic, které po letech strádání hrají ve vyšších patrech tabulky. „Pardubice umí sehrát přesilovky velmi dobře, nakonec z nich padl i jejich vítězný gól. Mají silný tým nejenom na papíře, ale i na ledě,“ podotkl slovenský reprezentant.

Kapitán Lvů z ročníku 2018/19 ale věří, že z nepříjemné porážky může tým i tak těžit. „Hodně o tom mluvíme mezi sebou, cítíme, že když budeme hrát aktivněji a s větší energií, tak se to na tom ledě odrazí. V derby jsme si to v některých fázích potvrdili, když se budeme držet systému, tak to bude dobré.“ Zároveň hned dodává, že občas v zápase rozhodují maličkosti. „Někdy nám chybí zkrátka detaily k tomu, abychom mohli rozhodnout,“ snaží se hledat důvody ztráty bodů.

Hradec míří v pátek na led Litvínova, který je nevyzpytatelným soupeřem. „Jsou to velmi talentovaní a zkušení hráči, ofenzivně jsou velmi silní. Hrají odlišný hokej, hůře se načítají, nemají žádný vybroušený systém, který by plnili,“ nabízí svůj pohled na Litvínov havířovský rodák. „Mají trenéra, kterého velmi dobře znám. Pokud umí hráči zkombinovat svoji kreativitu s herním systémem, který jejich kouč vyznává, tak mají velkou sílu a jsou nepříjemným soupeřem pro každého,“ uzavírá odchovanec Dukly Trenčín.

ViktorHübl
Absolutní legenda litvínovského hokeje. Jeho jméno je s klubem spojeno prakticky celou kariéru, na konci roku 2020 navíc překonal Petra Lešku a stal se nejproduktivnějším hráčem extraligy vůbec.

Litvínov bojuje o první osmičku

Od historického titulu v roce 2015 zažívají v hokejovém městě pochmurné časy. Za posledních pět ročníků se Litvínov dostal do play-off jenom jednou, jinak měl obvykle záchranářské starosti a nejblíže pádu byl v sezóně 2019/20, kdy se zachránil posledním zápasem základní části proti Kladnu. Letos se sice Verva do vyřazovacích bojů pravděpodobně podívá, ani tak ale nemůže být vedení klubu příliš spokojeno. Předsezónní cíl v podobě postupu mezi poslední osmičku je sice stále reálný, ale přes předkolo to bude pro Severočechy náročná cesta.

Litvínovu nepomohl především start ročníku, neboť po dvou kolech zavítala do kabiny korona a po dvou odehraných kolech následovala téměř třítýdenní pauza. Na první výhru si tak museli pod Krušnými horami počkat až do 9. listopadu, kdy brali tři body na Kometě. Jinak se ale příliš nedařilo a z úvodních šesti kol z toho bylo pět proher, nutno však dodat, že los nebyl pro Vervu tehdy přívětivý. Nakonec se však ale žlutočerní dokázali rozjet a mají série pravidelného zisku bodů, stejně tak je to ale i obráceně. Poslední dobou se Litvínov nachází v té druhé variantě, z osmi zápasů v šesti nebral body za výhru a táhne sérii tří proher v řadě. V závěrečném boji o lepší postavení do předkola je tak v horší situaci.

Zejména v útoku mají Severočeši velmi silná jména, která přináší pravidelně branky. Na 28 kanadských bodech je srovnáno trio Richard Jarůšek, Patrik Zdráhal a Viktor Hübl. Gólově je na tom nejlépe prvně jmenovaný, jehož 17 zásahů mu zajišťuje i post nejlepšího týmového střelce. Co se hry v početních výhodách a nevýhodách týče, v přesilové hře jsou Litvínovští ve středu tabulky a jsou na tom oproti Hradci o necelá dvě procenta lépe, oslabení však jdou Hradci nejlépe z celé soutěže a žlutočerní v tomto ohledu patří spíše k podprůměru extraligy.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu února. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Graňák, Blain, F. Pavlík, Šalda, Gaspar, Čáp, Váchal – Perret, Koukal, Jergl – J. Sklenář, V. Růžička, Zachar – Lev, Cingel, Smoleňák – Pilař, Kevin Klíma, Poppel.