Preview k zápasu
ne 23.8.2020 | Tomáš Kalas, Jan Vavřina

Hradec vykročí do vyřazovacích bojů v pondělí proti Třinci

Základní část Generali Česká Cupu je minulostí a po krátké odmlce se naplno rozběhnou vyřazovací boje. Už v pondělí 24. srpna přivítá Hradec Králové na svém ledě stále ještě úřadujícího mistra z Třince. A Lvi si budou chtít vytvořit gólový náskok, který by na Slezsku udrželi a postoupili mezi poslední čtyřku. V ČPP Aréně je plánováno buly na 18:00, odveta ve Werk Aréně se hraje o dva dny později od 17:00.

„Všechny zápasy mají hodně dobrou kvalitu, nejsou to žádné ploužáky.“

#42 Petr Koukal (o úrovni pohárových utkání)

Hradečtí poslední dva zápasy ve skupině prohráli, postup však už měli dopředu zajištěný. A tak je ztráta bodů mrzet nemusí, navíc když podle Petra Koukala podali dobrý výkon. „Myslím, že jsme odehráli dobrý zápas. Byli jsme lepší, akorát jsme nedali góly a Brno nás potrestalo z našich hrubých chyb. Za pět minut jsme se dobře vrátili do zápasu, ale opět po naší chybě jel soupeř tři na dva a dal náhodný gól po doklepnutí. To rozhodlo o jejich výhře, ale minimálně remíza by tomu slušela,“ myslí si zkušený útočník.

Východočeši v obou prohraných zápasech inkasovali po šesti dvouminutových trestech, což je pro hráče i kouče zbytečně vysoké číslo. „Trenér byl už naštavanej. Někdy to jsou blbosti, ale nikdo nechce schválně faulovat – vyplyne to ze zápalu boje. Vždycky to bylo a bude, záleží taky na tom, jak to vidí rozhodčí. Plno zákroků je totiž sporných a na hraně. Každopádně to člověk musí hrát chytře, aby nebyl zbytečně vylučovaný,“ přidává svůj pohled na věc.

Konečné druhé místo přiřklo Mountfieldu čtvrtfinálového soupeře z kategorie nejtěžších; vítěze skupiny D. „Třinec je kvalitní soupeř, který prověří, jak jsme na tom. Zatím příprava vypadá dobře. Na to, že je pořád srpen, jsme dobře připravení. Všechny zápasy mají hodně dobrou kvalitu, nejsou to žádné ploužáky. Myslím, že se to musí líbit i lidem, kteří se dostanou na stadion. Je to velice kvalitní příprava pro všechny,“ dodává odchovanec žďárského hokeje.

MartinRůžička
Pro Třinec v ofenzívě klíčový hráč. Vyjma sezón 2011/12, 2014/15 a 2015/16 hraje za Oceláře už od roku 2009 a stal se klubovou ikonou.

Třinecký boj o postup do posledního kola

Oceláři byli od začátku bráni jako favorit skupiny D. A od začátku roli potvrzoval, první půlku zápasů zvládl bez ztráty jediného bodu. Nejprve doma vypráskal Přerov 7:2, následně otočil v Ostravě derby s Vítkovicemi 77 sekund před koncem (4:3) a díky dobrému finiši přetlačil doma i nepříjemný Zlín. Jenže v odvetě tvrdě narazil, Berani sfoukli Oceláře čtyřkou. Když navíc Třinečtí překvapivě podlehli i Přerovu na jeho ledě v prodloužení, postupová situace se rázem zdramatizovala. Pod Javorovým ale přímý souboj o postup ovládl, vyhrál 6:2 a ukončil vítkovické naděje na postup.

Třinecký tým může těšit rozložení kanadských bodů hned na 22 hráčů během šesti zápasů. V popředí týmových statistik se drží překvapivě Michal Kovařčík, který za pouhé dva zápasy stihl nasázet pět gólů a na jeden nahrát, včetně hattricku v domácím utkání proti Zlínu. Jinak se na špičce statistik drží osvědčená jména, jako jsou Petr Vrána (2+4), Martin Růžička (3+2), Matěj Stránský (1+5) či Aron Chmielewski (2+3).

V přípravném období se ve slezském týmu protočili hned čtyři gólmani, největší porci zápasů – konkrétně tři – dostal Jakub Štěpánek a s průměrem rovných tří gólů na zápas je v týmovém přehledu třetí. Prostor dostali i brankáři z partnerského Frýdku-Místku. Lukáš Daneček dostal oproti Tomáši Suchánkovi menší prostor, Suchánek totiž odchytal 35 minut v Přerově navrch. Čtvrtým gólmanem byl odchovanec Ondřej Raszka, který se vrátil do Česka po sedmi letech v Polsku. Oceláři budou ve čtvrtfinále také spoléhat na velice silné přesilovky. Z třiceti nabídnutých výhod přešlo do gólu hned osm, což je staví na čtvrté místo v této statistice ze všech 16 týmů. To by v kombinaci s častým vylučováním na hradecké straně mohl být smrtící koktejl pro Lvy.

Organizační pokyny k pondělnímu utkání

Z důvodu vládních nařízení je kapacita ČPP Arény pro utkání Generali Česká Cupu i nadále značně omezena, po úpravách některých opatření byla navýšena na 1100 diváků (více v článku zde). Protože byl otevřen sektor na stání, ochozy jsou nově rozděleny do čtyř sekcí, z nichž každý má svůj vlastní vstup i zázemí a od ostatních je úplně oddělen. Návštěvníci se musí bezpodmínečně pohybovat jen ve své sekci.

Na tribunách jsou diváci povinni obsadit každou druhou řadu a každé druhé sedadlo bez ohledu na rodinné či jiné vazby, na stání je nutné se zdržovat pouze na speciálních značkách v podobě žlutých puntíků. Každý z přítomných diváků musí mít nasazenou roušku, šátek či jinou ochranu dýchacích cest. Návštěvníci by se neměli shlukovat a pokud možno mezi sebou dodržovat rozestupy.

Vstupenky si mohou přednostně vyzvedávat permanentkáři pomocí tohoto odkazu. Pokud kapacita haly nebude vyčerpána, zbylé vstupenky budou uvolněny do volného prodeje v pondělí 24. srpna ve 13:00 za jednotnou cenu 150 Kč. Klub Mountfield HK se omlouvá fanouškům za vzniklé komplikace a zároveň je prosí, aby v zájmu bezpečnosti své i ostatních přítomných všechna uvedená pravidla dodržovali.

Sestavy z minulého utkání