Akademie ČH
út 31.10.2023 | Jan Hirsch

Hradeckou akademii čekají čtyři venkovní utkání

Extraligové tempo nedává vydechnout ani mládežnickým kategoriím, tedy až na dorost, který tento týden nehraje. Zato junioři se ve středu utkají se Spartou, v sobotu zase poměří síly s favoritem tabulky, Libercem. Deváťáky čekají také dvě venkovní klání, nejprve derby proti Pardubicím, týden zakončí v sobotu na ledě pražské Slavie.

Urvou junioři vítězství proti lídrovi?

Uplynulý týden načali junioři čtvrtečním mačem proti Českým Budějovicím. Výhodu domácí půdy se mladým Lvům podařilo využít díky trefě Jana Vencla z konce první třetiny, na níž se podařilo navázat Jakubu Jónovi, který v 28. minutě zvyšoval na konečných 2:0. Velkou zásluhu na výhře měl gólman Vojtěch Mrázek, jemuž přistála do kolonky čistých štítů v letošním ročníku první číslice. Z nově nabyté třetí pozice v tabulce západní skupiny se ale svěřenci Martina Vágnera neradovali dlouho, pod Bílou věž totiž zavítala Plzeň. Ačkoli Hradečtí do zápasu vstupovali v roli favorita, museli téměř celé utkání dotahovat ztrátu, což se jim nepovedlo a kvůli rozhodující druhé třetině, v níž Indiáni vstřelili dvě branky, podlehli 3:5. Po této sobotní porážce Mountfieldu patří dělená pátá pozice.

O páté místo se Východočeši dělí právě se svým nejbližším soupeřem, pražskou Spartou. Mezi oběma týmy panuje velká vyrovnanost, což lze vypozorovat nejen ze shodného počtu bodů v tabulce, ale především ze vzájemných utkání: oba letošní vzájemné zápasy skončily výsledkem 1:0, pokaždé loupili hosté. Tato statistika svědčí ve prospěch Lvů, jelikož se bude hrát na hřišti Pražanů. Ti se ale v posledních utkáních rozstříleli, Litvínov porazili 6:3, Budějovice dokonce 7:2. Nejvýraznějšími oporami v týmu jsou Jakub Žmola (7+15) a Jakub Tůma (4+17), který je nejproduktivnějším bekem soutěže.

Opravdovou zkouškou týmu zpod Bílé věže však bude duel proti Bílým Tygrům z Liberce, kteří zatím drží první příčku s šestibodovým náskokem na druhou Mladou Boleslav a prvenství jim patří i v jiných statistikách. Například v přesilovkách jsou Severočeši nejnebezpečnějším týmem, celkem využili 8,20 % početních výhod. Mají suverénně nejlepší obranu, která inkasovala pouze 48krát. Co však Tygrům dělá potíže jsou oslabení, v nichž mají jen 92,68% úspěšnost, tedy druhou nejhorší v západní skupině. Tahounem týmu je Lukáš Plos, který je s patnácti góly nejlepším střelcem ligy, a už letos zapsal i tři starty za liberecké áčko. V souboji šelem častěji vítězí Lvi, za poslední tři utkání Hradečtí slavili dvakrát. Navázat se pokusí na podještědském ledě v sobotních 12:00.

Deváťáci se pokusí vrátit porážku v derby

Svěřenci Luboše Dvořáka odehráli minulý týden utkání proti lídrům tabulky z Liberce a Mladé Boleslavi. Z prvního duelu odcházela Lvíčata vítězně, v severních Čechách rozhodl v prodloužení Timur Fedencius, který trefou v přesilovce upravoval skóre na finálních 4:3. Na tento úspěch se ale Lvíčatům doma proti Mladé Boleslavi navázat nepodařilo. Velkou facku dostali už v první třetině, kterou černozelení vyhráli 4:0 a rozhodli zápas. I přes další snahy domácích utkání skončilo 5:1 pro tým z města škodovky.

Toto zaváhání však musí akademici od soutoku Labe s Orlicí hodit za hlavu a věnovat se nadcházejícímu utkání, které bude o něco speciálnější než ostatní. Deváťáci se totiž v pátek vydají do nedalekých Pardubic, aby odehráli druhé letošní derby. V tom prvním podlehli 1:5, takže mají co napravovat. To platí i pro druhé venkovní utkání které Hradečtí odehrají, jelikož svému budoucímu soupeři, Slavii, podlehli stejným výsledkem. V sobotu tak poputují na půdu hlavního města, aby so pokusili o úspěšnou odvetu.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 21. kolo, st 1.11.2023
HC Sparta Praha Sparta - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
9. TŘÍDA: 14. kolo, pá 3.11.2023
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
17:00
JUNIOŘI: 22. kolo, so 4.11.2023
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
9. TŘÍDA: 15. kolo, so 4.11.2023
HC Slavia Praha Slavia - Mountfield HK Mountfield HK
18:45