Ohlasy k zápasu
ne 14.3.2021 | Daniel Krátký, Jan Vavřina | Foto: HC Verva Litvínov

Klíč k úspěchu? Zodpovědnost, má jasno Marek Mazanec

Byl klíčovým článkem, předváděl ledově klidné a efektivní zákroky. V každém duelu série s Litvínovem inkasoval brankář Marek Mazanec maximálně jeden gól a zejména výkony rodáka z Písku pomohly k tomu, že Hradec Králové přešel přes Vervu hned po třech zápasech. „Co jsem tak četl, tak si stěžovali na náš beton. Že když dáme první gól, tak jsou psychicky dole. Sami se tím sráželi,“ vysvětluje devětadvacetiletý muž s maskou po postupu.

V předkole jste dostal od Litvínova pouze dva góly ve třech zápasech. Co k tomu vedlo?
Taktická připravenost a kolektivní výkon týmu. Vždycky se to tak říká, ale tady je to fakt pravdou. Z malého boxu kluci vystupují, sbírají dorážky a nechávají mě, abych puky viděl. Takhle si to představuju.

Říkáte, že vám obránci a útočnici hodně pomáhali, asi to bylo hodně znát, že?
Přesně tak. Všechno jsem viděl, a i když sem tam udělám nějakou chybu, špatně vyrazím puk, tak vím, že tam kluci jsou a pomohou mi, posbírají dorážky. Ve třetím duelu jsem tam třeba dvakrát špatně vyrazil puk. Můžu se ale na své beky a útočníky v tomhle spolehnout. Pro mě je pak také daleko vyšší sebevědomí. V téhle sérii to fungovalo, tak uvidíme, jak to bude fungovat dál.

Jak moc musíte své obránce a útočníky dirigovat? Jste typem gólmana, co hodně mluví?
Neřekl bych, že jsem typický brankář, co mluví. Ale když cítím, že je to potřeba, tak upozorňuju, že za námi sjíždí nebo zůstávají. Dělám, co můžu. Občas to ale odvádí i mě trošku od hry a pak nevím, kde je puk, jak koukám kolem (usmívá se). Musíme se s tím nějak poprat.

S jakým plánem jste šli do třetího zápasu? Změnil se nějak oproti domácím duelům?
Ani ne. Zodpovědnost, to je prostě klíč v play off. Musíme být zodpovědní za každý puk a hrát bez jakékoliv chyby. To je jediný klíč k postupu, jak dojít dál.

Čekal jste, že sérii s Litvínovem dokážete vyhrát takhle rychle?
Asi ne, ale osobně jsem nad tím moc nepřemýšlel, jestli je vycvakneme na tři nebo čtyři zápasy (usmívá se). Jdu střídání od střídání a vždycky doufám, že kluci vepředu pomůžou a já vzadu pomůžu jim.

„Kdo bude mít více sil, ten vyhraje.“

#2 Marek Mazanec (o odpočinku)

V sérii s Vervou jste ani minutu neprohrávali. To byla určitě výhoda.
Nemyslím si, že to byla výhoda pro nás, jako spíš nevýhoda pro ně. Co jsem tak četl, tak si stěžovali na náš beton. Že když dáme první gól, tak jsou psychicky dole, že se přes nás nemohou dostat. Tím se oni sami sráželi.

Vypadá to, že jste našli formu ve správný moment. Je to tak?
Kolektiv vyladil formu. Každý z kluků si řekl, že se na to musí více soustředit. Je to hrozně znát, obránci nepouštějí hráče před bránu, soustředí se, kam jdou puky, aby mohli sbírat dorážky. Myslím, že na to máme tým celou sezónu, akorát jde o soustředěnost.

Jak důležité bylo, že se takřka vyprázdnila marodka? Vrátil se Jérémie Blain, důležitý obránce.
Je to znát, Blainer (Jérémie Blain) je chytrý hráč a na přesilovce je to znát i do obrany. On to umí hrát tak, že se moc nenadře. Je chytrý, dosáhne hodně daleko s hokejkou. Umí dát gól, když si počká a hodí to na bránu. Takže je to určitě znát.

Ve čtvrtfinále vás čeká Liberec, čtvrtý tým po základní části. Co od Severočechů očekáváte?
Liberec je technicky vyspělé mužstvo, jsou tam šikovní kluci, kteří si to umí nahrát do prázdné brány. Myslím si, že to nebude o moc jiné než série s Litvínovem. Musíme se na ně výborně takticky připravit. Bude to těžké, ale to už je teď vždycky.

Zároveň je také dobré, že máte nějaký čas na odpočinek, že? S Libercem startujete až ve čtvrtek.
Určitě to bude dobré, protože v play off to tak bývá, že kdo je odpočinutější, tak vyhrává zápasy. V těch rozhodujících momentech, kdo má více sil, tak vyhraje.

Jsme ve čtvrtfinále!

Posíláme pozdrav domů, do Hradce! 🥳 A taky poděkování za podporu 👏

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 13. března 2021