Preview k zápasu
pá 12.3.2021 | Anna Marie Kokrhounová

Série se přesouvá do Litvínova. Využijí Lvi první mečbol?

Lepší vstup do vyřazovacích bojů si Východočeši nemohli přát. Po dvou domácích utkáních vedou sérii 2:0 a k postupu do čtvrtfinále jim stačí vyhrát už jen jediný zápas. Nesmí však svého soupeře podcenit. Litvínovské sice trápí koncovka, jinak za Hradcem ale příliš nezaostávají a v domácím prostředí by se štěstí mohlo přiklonit na jejich stranu. Dokážou Hradečtí Vervu udolat v nejkratší možné době? To se dozvíme v sobotním duelu, který začíná před kamerami ČT Sport od 18:30.

„O každý puk se bojuje na sto procent.“

#41 Radim Šalda (o náboji série)

Hradečtí za sebou mají dvě úspěšná utkání. V obou případech porazili Vervu o dvě branky a natahují se po postupu do čtvrtfinále. Jaký byl zápas předkola číslo 2? „Bylo to stejně urputné utkání jako to první. Je vidět, že se hraje play off hokej a o každý puk se bojuje na sto procent. Každý zápas má obrovský náboj. Jsme rádi, že jsme to zvládli a do Litvínova pojedeme s náskokem dvou zápasů,“ komentuje Radim Šalda. Přitom v první třetině Lvi nebyli příliš aktivní. „Máme danou nějakou taktiku. Všichni tomu věříme, ať si každý říká, co chce. Takhle to hrát chceme a takhle to hrát asi budeme,“ má jasno dvaadvacetiletý bek.

Čtvrteční zápas byl důležitý i pro mladého obránce. Příliš často góly nedává, když tedy v 15. minutě otevřel skóre utkání, nemohl se ubránit úsměvu. „Někdy to tak prostě je. Prostor se otevře, naberete rychlost, a pak děj se vůle boží. Viděl jsem, že jejich první hráč jde na mantinel, tak jsem to zkusil doprostřed. Pak už vyšla stahovačka a prostě jsem vystřelil,“ popisuje svou trefu hradecký bek, pro kterého byla jednou z nejhezčích a nejdůležitějších v kariéře. Obránci tedy přispívají ofenzívě, ale podílí se i útočníci na obraně? „Je pravda, že jsme s tím v sezóně měli dlouho problémy, ale myslím si, že se kluci zvedají a pomáhají nám,“ chválí své spoluhráče hradecký odchovanec.

Ačkoliv se hraje teprve předkolo, hra již přitvrdila a na ledě byly k vidění také menší potyčky. „Zápas byl tvrdý už od začátku, ale to i ten první. Byly mezi námi emoce i slovní popichy. Je znát, že hrajeme play off hokej, to k tomu prostě patří a tvrdá hra tomu dává náboj,“ vysvětluje obránce Moutfieldu. Je v litvínovském dresu někdo, kdo je obzvlášť nepříjemný? „Všichni chtějí vyhrát a uspět v sérii. Tým kope za sebe a všichni do toho jdou naplno i po této stránce,“ dodává k napětí na ledě. I tentokrát bylo ze skyboxů slyšet skandování hrstky příznivců, kteří vdechli tiché aréně trochu té play off atmosféry. „Je fajn slyšet aspoň nějaké fanoušky a vědět, že za námi stojí. Mně to bylo určitě příjemné, protože mám rád, když je na zimáku hluk. I za malou podporu jsme hrozně rádi,“ uzavírá Šalda.

TomášPospíšil
Třiatřicetiletý útočník je zatím jediným úspěšným střelcem Litvínova, zároveň však také nejtrestanějším hráčem týmu – od arbitrů obdržel již 6 trestných minut.

Verva je střelecky aktivnější, vázne jí to však v zakončení

Ačkoliv se Hradci dlouhodobě daří zahajovat play off z domácího prostředí, ne vždy si v úvodních duelech počíná nejlépe. O to více musí Hradecké těšit, že se jim tentokrát podařilo využít vlastní led na maximum. Jedním z hlavních faktorů hradeckého úspěchu jsou skvělé výkony Marka Mazance, který inkasoval pouze jedinkrát a jeho úspěšnost činí neuvěřitelných 98,53 %. Dále se Východočeši zlepšili v přesilovkách. Zatímco v základní části se jejich úspěšnost pohybovala kolem 15 %, v play off nyní využijí každou čtvrtou.

Početní výhody Litvínova patří v předkole také k těm lepším, přestože je jejich úspěšnost pouhých 12,5 %. Ofenzíva Severočechů celkově poněkud vázne. Na branku Mountfieldu vyslali už 68 střel, což z nich činí nejpilnější střelce předkola, avšak uchytila se pouze jediná. Pokud chtějí Litvínovští v sobotu odvrátit konec sezóny, měli by také zapracovat na bojovnosti, která k play off neodmyslitelně patří. Zatímco Hradečtí v Radegast Indexu nasbírali už 80 bodů, hráči Vervy mají pouhých devět.

Přepněte do módu play off i vy!

S nadcházejícími vyřazovacími boji si hradecký klub připravil pro fanoušky marketingové aktivity, z nichž jedna může být na stadionu dokonce vidět! Jedná se o videovzkazy, které se mohou objevit na kostce přímo během utkání. Navíc se kreativita cení, nejlepší videa totiž budou oceněna, lze vyhrát hranou hokejku s podpisy, NHL21 na herní konzole nebo podepsaný dres. A není to jediná akce, rozjíždí se také Skóruj pro... nebo se ve středu od 16:00 bude vysílat Lví magazín! Více se dočtete zde.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu března. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Šalda, Graňák, Jank – Jergl, Kevin Klíma, Kelly Klíma – Orsava, V. Růžička, J. Sklenář – Zachar, Lev, Perret – Smoleňák, Koukal, Pilař – J. Veselý.