Ohlasy k zápasu
so 13.3.2021 | Klára Petrásková

Radek Smoleňák: Základ výhry? Určitě tři góly v první třetině

Tři utkání, tři výhry, deset vstřelených gólů, jen dva inkasované. Hradec může být s předkolem spokojen! Litvínov sice vytahoval útočné růžky, taktika a pevná obrana ale stály na straně Východočechů. To vše navíc podpořily trefy ve správný čas, v rozhodujícím třetím mači přišly v první dvacetiminutovce hned tři. Právě ty byly podle kapitána Radka Smoleňáka při výhře 5:1 nejdůležitější.

Do zápasu jste vstoupili skvělou první třetinou, ve které jste získali náskok 3:0. To bylo pro další vývoj asi klíčové, že?
Je to tak. Věděli jsme, že Litvínov musel, a bylo jen na nás, co jim dovolíme, jak moc je pustíme do hry. O to víc jsme chtěli dát první gól, abychom jim hned ukázali, že to prostě nepůjde. Že se nám povedlo dát už v první třetině tři góly, nás dostalo neskutečně na koně i co se sebevědomí týká, byl to určitě základ.

Oproti soupeři jste měli až neuvěřitelnou efektivitu, z devatenácti střel jste dali pět branek. Kde se to ve vás vzalo?
Těžko říct. Celou sezónu jsme se s dáváním gólů docela trápili, kolikrát jsme do toho bušili jak hluchý do vrat a nic nám do brány nespadlo. Teď jsme dali vždycky ve správný čas důležité góly, za což jsme rádi, musíme tomu ale pořád chodit naproti. Víme, že ne vždy nám to musí jít takhle na ruku, takže se musíme ještě víc cpát do brány a tlačit, abychom dali i nějaké špinavé góly a nečekali, že nám tam spadne kde co.

„Obětavost tam musí být, bez určitého sebeobětování se play off nevyhrává.“

#70 Radek Smoleňák (o důležitém aspektu hry)

V předkole jste dohromady nastříleli deset branek, pod něž se podepsalo osm různých hráčů. Je tedy dobře i to, že nespoléháte jen na určité osobnosti?
Stoprocentně, jsme rádi, že každý nějakým způsobem přispěje, ať už je to gólem nebo tvrdou prací. Je to klasická fráze, ale v play off je opravdu jedno, kdo ty góly dá. Byli bychom rádi, kdyby někdo dal třicet branek za celé play off a dostal nás až nahoru, ale takhle to bohužel nechodí.

Po minulém zápase říkal trenér Růžička, že by se útočníci měli vracet pomáhat obráncům ještě víc. Jak to vnímáte ze svého pohledu?
Je to pravda, musíme dělat vzadu co nejmíň chyb, vracet se a blokovat střely. Obětavost tam musí být, bez určitého sebeobětování se play off nevyhrává. Musíme tomu jít naproti malými věcmi a jestli je to Franta nebo Karel, musíme to tak dělat.

Jsme ve čtvrtfinále!

Posíláme pozdrav domů, do Hradce! 🥳 A taky poděkování za podporu 👏

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 13. března 2021


Vypadá to, že Litvínov se stal v letošním ročníku vaším oblíbeným soupeřem, v sedmi vzájemných kláních jste ho sedmkrát porazili. Čím si vysvětlujete, že se vám proti němu tolik dařilo?
Vím, že vypadá, že prakticky vždy vyhráváme, ale jestli někdo ty zápasy viděl, nebylo to o tom, že jsme si s nimi dělali, co jsme chtěli. Litvínov má silný tým a dobré trenéry, museli jsme být obezřetní, abychom dělali co nejméně chyb. Když se dostanou na koně a dají nějaký gól, jsou neskutečně nebezpeční. Že jsme vyhráli 3:0 je super a vážíme si toho, ale nebylo to úplně tak, jak skóre vypadá.

„S Libercem máme nějakou historii a rivalitu, takže to bude super série.“

#70 Radek Smoleňák (o soupeři pro čtvrtfinále)

Když ukážeme na jednu klíčovou postavu předkola, je jí nepochybně Marek Mazanec a jeho skvělý výkon podtržený pouze dvěma inkasováními. Souhlasíte?
Je to tak, hlavně první dva zápasy nás Mazi neskutečně držel. I když skóre vypadá, jak vypadá, byl Litvínov opravdu nebezpečný a byly tam pasáže, kdy se výsledek mohl přehoupnout na jeho stranu. Mazi tam ale prostě byl a jsme rádi, že ho i s Lukym (Štěpánem Lukešem) máme, protože oba dva jsou vynikající gólmani. Teď je v bráně Mazi a je hlavním strůjcem celého toho vítězství a postupu.

V play off bývají emoce ještě vystupňovanější než v základní části. Chybí tedy v této fázi fanoušci na stadionu o to více?
Stoprocentně to vadí a není to úplně příjemné. Ať už u nás, kde jsou vynikající diváci, tak i právě v Litvínově se vždycky hraje dobře, protože lidi tady hokej milují. Je to škoda a mrzí nás to hlavně vůči fanouškům, určitě by už rádi nějaký zápas viděli. Snažíme se ale udržet v nějaké bublině, ve své hře a udělat si atmosféru sami, abychom byli připraveni a každé střídání soustředěni jen na hokej a nekoukali doleva, doprava, jestli je tam dvacet tisíc lidí nebo ne. Je to jen o tom, jak moc jsme soustředění.

Do čtvrtfinále půjdete proti libereckým Bílým Tygrům. Jakým soupeřem pro vás budou?
Teď si člověk soupeře už vůbec nevybere. S Libercem máme nějakou historii a rivalitu, takže to bude super série. Musíme hrát jako tým, poctivý hokej a bude to o tom, co my ukážeme a jak moc budeme ochotní se oddat týmu, odehrát to na vítězství bez chyb.