Preview k zápasu
st 25.8.2021 | Anna Marie Kokrhounová

Kvalitní extraligová prověrka. Mountfield míří do Liberce

Hradci se daří. V posledním přípravném utkání porazil Vídeň vysoko 8:0 a zapsal již šestou výhru v řadě. Před ostrým startem extraligy ho ale čekají ještě tři zápasy právě proti soupeřům z nejvyšší soutěže. Následující dvojduel bude o to zajímavější, že Lvi vyzvou Liberec, tým, s kterým se utkají hned v úvodním kole nadcházející sezóny. První ze dvou utkání startuje na severu Čech ve čtvrtek od 17:00.

„Chceme jim ukázat, že to s námi nebudou mít jednoduché.“

#70 Radek Smoleňák (o dvojduelu proti Liberci)

Úterní duel byl atraktivní hned z několika důvodů. Kromě vysoké výhry a pěstních soubojů nabídl také návrat Radka Smoleňáka mezi mantinely. Hradecký kapitán totiž v létě doléčoval zranění a na svůj první zápas se tak dlouho těšil. „Pořád jsme spekulovali o tom, kdy nastoupím, takže to bylo spíše takové čekání a doufání, že mě doktoři pustí co nejdřív,“ popisuje své léto zkušený útočník, který se na led vrátil ještě dříve, než očekával. Jak se mu po tak dlouhé době hrálo? „Zápas pro mě byl těžký. Je rozdíl trénovat a něco honit na kole nebo v posilovně, a pak jít do ostrého zápasu. Mám to za sebou, jsem zdravý, z čehož mám největší radost, a jedeme dál,“ velí lídr týmu.

Ačkoliv duel proti Capitals skončil jednoznačným vítězstvím Mountfieldu, s předvedenou hrou nebyl kapitán Lvů příliš spokojený. „První třetina nebyla z naší strany úplně optimální. Bylo to takové pomalé a profesorské, prostě jsme to nebyli my. Ve druhé třetině jsme začali hrát tak, jak bychom chtěli. Podobalo se to tomu, co trénujeme. Dali jsme góly a oni začali být nervózní, což se prostě stává,“ říká o závěru prostřední periody, kdy došlo k již zmíněným šarvátkám. „Obě bitky byly týmové. Od Bobbyho (Bohumila Janka) i od Neda (Richarda Nedomlela). Nebáli se toho a ukázali, že tým drží pohromadě. Klobouk dolů před nimi. Jsem rád, že kluci za nás takhle vystoupili,“ chválí týmového ducha.

V následujícím týdnu čekají Hradecké kromě tréninků i dva duely proti libereckým Tygrům. Ti jsou každoročně velkými favority a Lvům rozhodně nenechají nic zadarmo. „Nevím, v jaké fázi přípravy jsou. Myslím, že k tomu taky přistoupí jako k mistráku. Je trochu paradox, že s nimi budeme hrát dvakrát a pak hned první kolo. Ale už i tenhle přípravný zápas pro nás bude důležitý, abychom jim ukázali, jak si stojíme, a že to s námi nebudou mít jednoduché,“ dodává na závěr hradecká sedmdesátka.

JakubKlepiš
Sedmatřicetiletému útočníkovi se daří. V posledních čtyřech sezónách pokaždé pokořil metu 30 kanadských bodů.

Tygři nemají v přípravě úplně napilno

Liberec patří dlouhodobě k nejlepším celkům extraligy a své kvality potvrdil i v loňském ročníku. Vítězství v základní části sice neobhájil, ale ze čtvrtého místa se probojoval až do finále. Nejprve zhatil plány hradeckým Lvům, které ve čtvrtfinálové sérii vyřadil v nejrychlejším možném čase, a přešel i přes náročné semifinále proti Spartě, kterou porazil až v sedmém zápase. Finálová série tak měla totožné složení jako v sezóně 2018/19, jelikož Tygři znovu vyzvali třinecké Oceláře. Ani tentokrát však na Slezany nevyzráli a po prohře 1:4 na zápasy se museli opět spokojit s druhou příčkou.

Liberecký kádr prošel během letní pauzy několika změnami. Útok oslabil především odchod libereckého odchovance Michala Bulíře, který poprvé v kariéře změnil místo svého extraligového působiště a od příští sezóny bude oblékat dres Plzně. Severočeši přišli také o produktivního útočníka Radana Lence, ten dostal nabídku z KHL. V obraně nebudou moci počítat s Ronaldem Knotem, vysoký bek totiž zamířil také do Ruska. Naopak pod Ještěd se vrací Jan Ordoš po ročním angažmá ve Švédsku a ofenzívu vyztuží také Jakub Klepiš, který se stěhuje z Brna.

Severočeši zatím odehráli pouhá tři přípravná utkání, příliš prostoru na ukázání své síly se jim tak nedostalo. Přesto si už stihli zapsat jeden úspěch. Podařilo se jim vyhrát mezinárodní turnaj Red Bulls Salute poté, co porazili Salcburk i Mnichov. Proti tuzemskému soupeři se jim ale už tak dobře nevedlo a na ledě pardubického Dynama padli 3:5. Ve čtvrtek je však čeká první zápas na domácím ledě a i přes některá omezení se představí před svými fanoušky. Ti Tygry poženou vpřed jak nyní, tak i 10. září, kdy v Home Credit Areně vyzvou Liberečtí v prvním kole extraligy právě Mountfield.

Pravidla vstupu na čtvrteční zápas

Při vstupu na stadion musí každý návštěvník prokázat svou bezinfekčnost doložením platného dokladu. Mimo to je povinné v průběhu utkání sedět a mít po celou dobu zakryté dýchací cesty respirátorem třídy FFP2 nebo KN95. Veškerá pravidla najdete v tomto článku.

Sestava Bílí Tygři Liberec z posledního zápasu


Kváča – Derner, Ivan, Šedivý, Melancon, Kunst, Štibingr – Vlach, Gríger, Zachar – Rychlovský, Jelínek, Šír – Ordoš, Najman, Faško-Rudáš.

Předpokládaná sestava Mountfieldu HK