Ohlasy k zápasu
čt 26.8.2021 | Petr Koval, Jan Vavřina

Matyáš Budina po debutu: Na takový zápas člověk nezapomene

Junior Matyáš Budina zažil hodně bláznivý den. Dopoledne absolvoval rozbruslení s juniory, pak ale přišlo nečekané překvapení – nominace na utkání „áčka“ proti Bílým Tygrům. A tak o pár hodin později seděl v autobuse, který místo na jih směřoval na sever. „Měl jsem odjíždět na zápas do Pardubic. Poté mi trenéři řekli, že jeden z hráčů vypadl, takže pojedu s A-mužstvem,“ říká sedmnáctiletý debutant. Další zvrat pak přineslo samo utkání...

Radost z nominace i samotné premiéry byla v podání Matyáše Budiny velká, nepřekazilo mu ji ani předčasně ukončené utkání kvůli nezpůsobilé hrací ploše. „Je pravda, že jsem si svůj první zápas v A-týmu představoval trochu jinak, ale člověk na to aspoň jen tak nezapomene. Na tohle budu vzpomínat dlouho,“ usmívá se. „Bohužel se to takhle sešlo a utkání se nemohlo dohrát. Nedá se nic dělat, doufám, že někdy přijde další šance,“ věří hráč ročníku narození 2003.

Povolávací rozkaz se objevil velmi nečekaně, na přípravu po psychické stránce tak moc času nezbylo. „Dá se říci, že jsem do toho šel naslepo. Petr Poppel a Martin Štohanzl, kteří hráli se mnou v jedné lajně, mi ale dost pomohli. Pár rad mi dal taky Michael Gaspar, což bylo moc fajn,“ pochvaluje si hráč, jenž oblékl dres s číslem 14. „Snažili se mě uklidnit a dodat mi sebevědomí, abych nebyl tolik nervózní. Ze začátku duelu tam nějaká nervozita byla, ale postupem času to ze mě opadlo,“ doplňuje.

„Trenéři mi říkali, ať hraji svoji hru, která je hlavně o bruslení.“

#14 Matyáš Budina (o svých úkolech)

I přes kostrbatější začátek měl z pozvánky velkou radost, jež může být motivací do dalších let. „Byla to pro mě super zpráva, určitě mi to dodá trochu sebevědomí. Navíc je to i impulz, že práce, kterou odvádím v juniorce, je správná a musím v ní pokračovat,“ pochvaluje si mladý forvard.

Do utkání ale Lvi nevstoupili dobře a po necelé půlhodině prohrávali 0:3. „Liberec hrál daleko důrazněji a vyhrával souboje jeden na jednoho. Nám v zápase trošku chyběly nohy,“ hodnotí nedokončené utkání rychlonohý bruslař. Do duelu šel s úkoly, na které je zvyklý ze své kategorie. „Trenéři mi říkali, ať hraju svoji hru. Ta je hodně o bruslení. Myslím si, že jsem hodně pohyblivý hráč. Měl jsem hrát to, co předvádím v juniorce,“ odtajňuje.

Zápas posléze přerušil problém, jenž vyvstal v předchozí sezóně i pod Bílou věží. „Díra se objevila z ničeho nic, nikdo o ní nevěděl. Rozhodčí nakonec museli utkání přerušit,“ říká hráč, který se dosud s ničím podobným nesetkal. To hradecký bek Richard Nedomlel se na patálii z předchozího ročníku pamatuje velmi dobře, i proto byl jedním z přihlížejících. „Situaci zkoumal hlavně Nedo, který nám pak přijel na střídačku říct, jak to vypadá,“ glosuje. Následně se oba týmy odebraly do kabin, ze kterých se už nevrátily. Ledaři ani rolba díru zacelit nedokázali.