Preview k zápasu
st 21.12.2022 | Eva Šafranková

Lvi jedou před Vánoci do Kladna. Přidají čtvrtou výhru v řadě?

Dva zápasy za tři dny. Takový je program Hradce v předvánočním týdnu. Z napínavého utkání s Vítkovicemi, lídrem extraligové tabulky, získal dva body za výhru 4:3 v prodloužení a ob den odcestuje do Kladna, které se nachází na úplném chvostu. Minulý vzájemný duel byl hodně divoký a skončil lépe pro domácí Mountfield, který Rytíře porazil 8:7 v nastavení. Přidají Lvi čtvrté vítězství v řadě a nadělí si předčasný dárek pod stromeček v podobě tří bodů? Poslední zápas před Štědrým dnem startuje ve čtvrtek v 18:00.

„Jsem nadšený, že jsem zase zpátky v kabině se spoluhráči.“

#94 Jordann Perret (o svém návratu po zranění)

Hradec čekala po vyřazení ze čtvrtfinále Ligy mistrů opět domácí soutěž, ve které odehrál poslední domácí duel před Vánoci. A byl velmi napínavý. O vítězi rozhodlo až prodloužení, ve kterém byli Východočeši úspěšnější a nakonec zvítězili 4:3. Jak tento zápas proti lídrovi viděl Jordann Perret? „Myslím si, že jsme ho zvládli velmi dobře a byli hodně úspěšní ve hře pět na pět. Jako negativní ale vidím to, že jsme byli příliš mnoho vylučovaní, ale dělali jsme to, co máme, abychom vyhráli. Jsme šťastní, že jsme získali dva body proti prvnímu týmu,“ komentuje hráč s číslem 94.

Rychlonohý forvard po svém zranění poprvé nastoupil minulý týden právě ve čtvrtfinále CHL. Naopak na ledě Tipsport extraligy se ještě nepředstavil, a proto bylo úterní utkání jeho prvním v letošní sezoně. Při svém návratu si dokonce zapsal jednu asistenci, což vypovídá o tom, že je dobře připraven. „Cítím se dobře, takže se budu snažit pomoci týmu, jak nejlépe dovedu a co bude v mých silách. Jsem nadšený, že jsem zase zpátky v kabině se spoluhráči,“ pochvaluje si účastník mistrovství světa.

Pomoci svému týmu bude moci ve čtvrtek na ledě kladenských Rytířů. Ačkoliv jsou poslední, Lvy nečeká nic lehkého, a je si toho vědom i sám „Jordi“. „Bude to těžký zápas. Víme, že budou hrát tvrdě, ale i my musíme pokračovat ve stejném stylu. Myslím si, že teďka hrajeme docela dobře. Když zůstaneme soustředění, budeme mít šanci. Jedeme si tam pro tři body a chceme vyhrávat i dál, takže pro to uděláme všechno.“ A jak plánuje strávit vánoční svátky? „Budeme je trávit společně s rodinou, chystáme vařit i nějaké francouzské speciality. Užijeme si čas s rodinou, pokusíme si trochu odpočinout a připravit se na další zápasy po Vánocích,“ uzavírá francouzský křídelník.

TomášPlekanec
I ve svých 40 letech je stále klíčovým hráčem Rytířů. Zkušenosti z NHL si přenesl i do extraligy, a to se týká zejména vhazování, na která je skutečný odborník. Týmu jde příkladem, je totiž s 20 body jeho nejproduktivnějším hráčem.

Rytíři potřebují zlepšit produktivitu

Kladno, které se účastní Tipsport extraligy druhou sezonu v řadě, na tom není úplně ideálně. Do letošního ročníku však vstoupilo velmi dobře a pro mnohé to bylo překvapením. V prvních pěti utkání totiž třikrát vyhrálo a ve zbylých dvou alespoň bodovalo. Poté se začalo trápit, a zaznamenalo tak šňůru šesti porážek za sebou. Z dalších kol mají Rytíři výsledky jako na houpačce a aktuálně jim s 29 body náleží poslední místo. V prosinci odehráli čtyři duely, pouze jednou skončili jako vítězové, ale zároveň i jednou bodovali. A to po reprezentační přestávce, kdy se střetli s brněnskou Kometou, které nakonec podlehli 2:3 v prodloužení. Do tohoto souboje naskočil také podruhé v sezoně padesátiletý Jaromír Jágr, jenž se se svou asistencí podílel na jednom gólu.

Středočeši v týmových statistikách příliš nevynikají. Určitě by měli zapracovat na své produktivitě, za zápas dají totiž průměrně 2,18 branek, což znamená druhý nejhorší počin. Zároveň jich inkasují v průměru 3,5 gólů, a to je nejvíce ze všech. Nemohou se ani tolik spolehnout na speciální formace, i když 16,84% úspěšnost využití přesilových her je devátá nejlepší. Na předních příčkách se pohybují v rámci nedisciplinovanosti. Na svém kontě mají 317 trestných minut, čímž uzavírají první pětku nejtrestanějších celků. V tomto mači nebude zřejmě k vidění tolik hitů nebo zblokovaných střel, protože Rytíři jsou v Radegast indexu nejhorší a Mountfield je na tom jen o 16 bodů lépe.

Trenéři v čele s Otakarem Vejvodou se mohou nejvíce spolehnout na Tomáše Plekance, jenž s 20 body (5+15) vévodí týmové produktivitě. Zároveň je s 645 minutami nejvytěžovanějším hráčem týmu. Jeho silnou dovedností jsou vhazování, ve kterých je z celé extraligy vůbec nejlepší. Vyhrál jich 432, má tak náskok 97 vyhraných buly oproti druhému Petru Kodýtkovi z Plzně. Na trestnou lavici si chodí nejčastěji odpočinout Jake Dotchin, rodák z Kanady, kterému bylo uděleno 75 trestných minut, což je nejvíce ze všech hráčů. V Radegast indexu doposud obdržel 69 bodů a tím mu patří 6. pozice. Vidět je také třetí nejproduktivnější muž Středočechů Adam Kubík (8+4), který za Mountfield odehrál 21 zápasů. Dva letošní starty si zapsal i veterán Jaromír Jágr a během nich si zaznamenal tři asistence. Nastoupí i proti Hradci?

Sestavy z minulého utkání