Preview k zápasu
po 31.1.2022 | Jan Brůna

Lvi přivítají Kladno. Zakončí úspěšně domácí trojboj?

Třetí domácí utkání za sebou je tady. Bude také třetí výhra? Mountfield si poradil v pátek s Libercem 6:2 i v neděli s Vítkovicemi 3:0 a první únorový den přivítá Rytíře. V zápase, kterého se bude týkat třetí ročník projektu O kapku lepší hokej, půjde o důležité body. Kladno bojující o záchranu v minulém mači skolilo tabulkového souseda z Litvínova, Lvi se zase dotahují na vedoucí Třinec. Duel pod Bílou věží startuje v úterý od 18:00.

„Bude to chtít urvat týmovým výkonem.“

#62 Radek Pilař (o soupeři z Kladna)

Mountfield zvládl domácí boj s Vítkovicemi na jedničku, když soupeři nedovolil skórovat a sám rozhodl brankou ve vlastním oslabení. „Pomohlo nám, že jsme šli do vedení, protože do té doby to byl takový ten zápas, kdy se čekalo na první gól. My jsme ho urvali a o to to bylo snazší. Předjel jsem jejich hráče, který nestíhal a pak jsme si to s Koukym (Petrem Koukalem) vyměnili,“ popisuje svůj zářez Radek Pilař. Ten v utkání s Riderou naskočil v defenzívě, která pošesté v sezóně pomohla k čistému kontu. „Je to práce celého týmu, není to jen gólmany, ačkoliv kluci chytali parádně. Je to i na útočnících; když nepomůžou, obránci s brankářem to mají těžší,“ ví hradecký univerzál.

Po výhře nad ostravskými chasníky a současné prohře Třince s Plzní se Lvi znovu přiblížili k úplné špičce tabulky – rozdíl mezi nimi a Oceláři už je jen tříbodový. „To je hezké, ale spíše koukáme na první čtyřku. Jsme rádi, že jsme porazili Vítkovice, které poslední dobou hrají dobře a docela se tam dotahují. Chtěli jsme potvrdit výkon proti Liberci, i když to tentokrát bylo udřenější,“ srovnává oba mače rodák z Jičína. Ten se se zbytkem týmu zasloužil o to, že Východočechy dělí od páté příčky 21 bodů a o přímý postup do čtvrtfinále by už neměli přijít. „Uvidíme, 21 bodů je dost, ale musíme jít zápas od zápasu a snažit se podávat stejné výkony jako teď,“ říká pokorně „Pilka“.

Hradečtí mají šanci na zisk všech devíti bodů z domácího trojboje, k tomu ale musí v úterý porazit za plný počet Rytíře. „Je to super, že z posledních dvou zápasů jsme brali šest bodů, ale Kladno také pořád o něco hraje, takže to nebude nic lehkého. Bude to chtít urvat týmovým výkonem,“ hlásí #62 Lvů. Spolu se soupeřem přijede i jeho nejlepší střelec Adam Kubík, bývalý nositel dresu Mountfieldu. Proběhne před vzájemným střetnutím nějaké hecování? „Asi ano, spíše Šalina (Radim Šalda) mu možná něco napíše, on je expert na tohle pošťuchování,“ směje se Radek Pilař.

AdamKubík
Ex-hradecký forvard odehrál minulou sezónu v barvách Lvů jen dva zápasy a většinu času strávil na hostování v Kladně. Tam se před ročníkem 2021/22 vrátil a s áčkem na dresu si připsal už 21 kanadských bodů. Se 16 góly je navíc nejlepším střelcem týmu.

Středočeši za sebou nechávají Zlín, ale hrozí jim baráž

Kladno se po špatném startu mírně zvedlo, nicméně nedokázalo zapsat delší vítěznou šňůru, a naopak se kupily série porážek. Rytíři tak stále bojují o záchranu v extralize a aktuální 14. místo se ziskem 43 bodů znamená baráž. Oproti poslednímu Zlínu mají třináctibodový náskok, Berany však čeká o zápas více. Největší boj o mimobarážovou pozici tudíž parta Jaromíra Jágra zřejmě svede s třináctým Litvínovem, na jehož hřišti v minulém utkání zvítězila s přehledem 5:2 a připsala si důležité body.

Středočeši se týmovými statistikami příliš pyšnit nemohou. Mezi českou hokejovou elitou totiž mají dosud druhý nejvyšší počet proher a inkasovali nejvíce branek (151). Mužstvu s azylem v Chomutově nepomohlo k lepšímu umístění ani to, že za zápas průměrně vyšle na soupeřova gólmana více střel než třeba páté Vítkovice nebo šestý Motor. Když už byla zmíněna Ridera, nutno podotknout, že hned po ní si nejvíce hitů připsali právě Rytíři, a to 353. Škraloupem je ale fakt, že mužstvo Davida Čermáka je nejtrestanější v lize (515 minut).

Góly si v největším středočeském městě rozdělili mezi několik hráčů a nejproduktivnějším útočníkem je devětatřicetiletý Tomáš Plekanec. Hokejista s bohatými zkušenostmi z NHL i reprezentace má na svém kontě 43 bodů (12+31). Nejlepším střelcem týmu je však Adam Kubík, borec s hradeckou minulostí, který vsítil 16 branek. Vzadu tvrdí muziku Jakub Suchánek, jenž si během ledna připsal do Radegast indexu nejvíce bodů ze všech extraligových plejerů. Proti Vervě chytal Landon Bow, vedení ovšem nedávno dotáhlo příchod Jaroslava Januse. Ten na svou šanci zatím čeká.

Pravidla vstupu na utkání

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků. Volné vstupenky v prodeji nejsou.

I nadále platí, že se zápasu mohou zúčastnit pouze osoby, které splňují podmínky platné ze dne 3. ledna – nemají příznaky onemocnění Covid-19, mají potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zároveň dodržují všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Jank, Blain, Pilař, Pavlík, Nedomlel, McCormack – Smoleňák, Cingel, Oksanen – Ščerbak, Lev, Orsava – Miškář, Lalancette, Jergl – Štohanzl, Koukal, Kelly Klíma – Kevin Klíma.

😷 Děkujeme! 🙏

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Neděle 16. ledna 2022