Preview k zápasu
so 6.3.2021 | Anna Marie Kokrhounová

Lvi uzavřou základní část s Energií. Naladí se na vítěznou notu?

Rok se s rokem sešel a Východočechy čeká další play off. Ačkoliv Lvi bojovali téměř do posledních zápasů o umístění v první čtyřce, třikrát za sebou prohráli a přímý postup do čtvrtfinále jim unikl. Poslední zápas základní části tak může rozhodnout pouze o tom, zda do předkola nastoupí z páté, nebo šesté pozice. Duel proti Varům bude přesto zásadní, i jedna výhra v zádech totiž může Hradecké v klíčové části sezóny povzbudit. Základní část finišuje v neděli na všech stadionech od 17:20.

„Chceme jít do play off s vítězným duchem a dobrou náladou v kabině.“

#66 Jan Veselý (o důležitosti úspěchu v nedělním duelu)

Úvodní třetinu pátečního utkání si Hradečtí za rámeček rozhodně nedají. Plzeň se totiž dostala do pohodlného vedení 3:0 a udávala tempo zápasu. Co se honilo v hlavách Východočechů? „Hlavně jsme si řekli, že to nesmíme zabalit. Mohli jsme se na to vykašlat a nechat v tom Lukyho vykoupat, což jsme určitě nechtěli, nebo zabojovat. Myslím, že jsme začali hrát líp, bohužel nám ujeli a z brejku dali na 4:0,“ komentuje Jan Veselý. Hradečtí se Plzni přitom hned několikrát mohli dostat na dostřel. „Měli jsme trestné střílení, Sklenda jel sám na bránu... Škoda, že jsme to neproměnili, zápas mohl být úplně jiný,“ mrzí rodáka z Jaroměře.

Šestadvacetiletý forvard byl jedním ze dvou úspěšných střelců Hradce, gól z 55. minuty však pouze korigoval hradeckou prohru na 2:5. „Rád dávám góly, takže jsem šťastný, že to tam padlo. Ale když jsem si pak sednul na střídačce, mrzelo mě, že to bylo v takovém zápase a že můj gól spíše nepomohl,“ říká útočník, který je v předbrankovém prostoru ve svém živlu. Z partnerského Kolína přišel do Hradce teprve nedávno, zasáhl tak rovnou do největších bojů o postupovou čtyřku. „Od té doby, co jsem tady, se o tom pořád mluvilo, bohužel nám to ale uteklo. Teď budeme ještě bojovat ve Varech, abychom měli lepší postavení pro play off, protože to je pak úplně něco jiného,“ dodává k situaci v tabulce člen hradecké ofenzívy.

Mountfield není zrovna nejlépe naladěn na vyřazovací boje a poslední zápas tak bude především důležitý pro týmovou morálku. „Měli jsme dvě výhry se silnými soupeři, teď máme tři prohry. Budeme chtít, aby to nebyla čtvrtá prohra v řadě, abychom šli do play off s vítězným duchem a měli dobrou náladu v kabině,“ doufá v hradecký úspěch šikovný útočník. V čem jsou Karlovy Vary nebezpečné? „Je to houževnatý soupeř. Mají mladší a dravé hráče, takže tam budeme chtít hlavně uspět, což je pro nás důležité,“ uzavírá Jan Veselý.

MartinKohout
Rodák z Beskyd je druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. S bilancí 14+17 prožívá zatím nejlepší sezónu od juniorky. V posledních 14 zápasech nasbíral dokonce 17 kanadských bodů.

Z premianta do spodních pater tabulky

Hráči Energie mají za sebou rozporuplnou sezónu. Do poloviny prosince jim to ještě docela šlapalo. Na svém kontě měli dvě delší série výher a patřili k špičce extraligy . V závěru loňského roku se však všechno zvrtlo špatným směrem a Západočeši už jen klesali. V lednu zvítězili pouze třikrát, avšak v únoru své výkony dokázali stabilizovat a nyní střídavě kolísají mezi výhrami a prohrami. V tabulce se nachází na 10. příčce, i to se ale po posledním duelu může změnit, neboť 8. a 11. místo dělí pouhé dva body.

Karlovarským to dopředu celkem střílí a s počtem úspěšných tref se dokonce přibližují týmům z první čtyřky. V obraně však pokulhávají a s 170 obdrženými góly se řadí k nejhorším celkům v tomto měření. U speciálních formací naopak můžeme pozorovat opačný trend. Zatímco přesilovky Energie jsou žalostné, jejich využití činí pouhých 13,90 %, oslabení se týmu ze západu Čech daří odehrát poměrně slušně. S 82,54% úspěšností se téměř rovnají Mountfieldu, jehož početní nevýhody jsou jen o necelé procento a půl lepší. Lepší jsou Východočeši také ve vzájemné bilanci – v tomto ročníku padli s Energií pouze jednou.

Za Karlovy Vary letos do extraligy zasáhlo hned pět gólmanů, pozici jedničky si však stabilně drží Filip Novotný, který za západočeský tým hraje již čtvrtou sezónu – v té letošní má úspěšnost 90,7 %. O góly se stará hned několik hráčů. Tím nejvýznamnějším je Jakub Flek, který je s 34 body (17+17) lídrem týmu. Stejný počet gólů má Petr Koblasa. I obránci se rádi zapojí do útočné činnosti – Petr Šenkeřík svému týmu zatím přispěl 20 kanadskými body. Jeho všeobecnou prospěšnost dokazuje i fakt, že svým soupeřům dokáže dát pěkně do těla. V bodování Radegast Indexu je za Vary druhý, o jeden bod ho předčil jeho kolega z obrany Martin Rohan, pro kterého však kvůli zranění sezóna bohužel skončila předčasně.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu března. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Š. Lukeš – F. Pavlík, Nedomlel, Graňák, Šalda, Gaspar, Čáp, Kukla – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Zachar, V. Růžička, J. Sklenář – J. Veselý, Lev, Smoleňák – Kelly Klíma, Koukal, Pilař.