Aktuální zprávy z klubu
pá 21.4.2023 | Daniel Krátký

Mountfield HK se zúčastní letního Lehner Cupu ve Švýcarsku

V desetitisícovém švýcarském městečku Sursee se již po deset let koná v srpnu turnaj s názvem Lehner Cup, jehož se tradičně účastní špičková evropská mužstva. Součástí jedenáctého ročníku bude i Mountfield HK! Východočeský celek svou pouť třídenním turnajem odstartuje ve středu 23. srpna a čekají ho tři kvalitní zápasy se soupeři ze země helvétského kříže.

Hokejoví fanoušci si v samém srdci Švýcarska mohou užít tři dny hokejové zábavy, kterou nabídnou zápasy čtyř špičkových evropských týmů. Účastníky turnaje budou švýcarští šampioni z let 2021 a 2022 EV Zug, a to v čele s českým reprezentantem Janem Kovářem. Nebudou chybět ani úřadující vítězové Spengler Cupu HC Ambrì-Piotta, finalisté Champions Hockey League v podobě švédského klubu Luleå HF a také finalista české Tipsport extraligy Mountfield HK.

Všechny čtyři účastníky čekají dva zápasy, jež se započítají do celkové tabulky, ze které nakonec vzejde celkový vítěz. Královéhradecký celek mimo turnaj odehraje také duel proti finalistovi nejvyšší švýcarské soutěže Genève-Servette HC. Název turnaje odkazuje na společnost Lehner Versand, která přispěla k realizaci zimního stadionu v Sursee.

V minulém roce se z vítězství v Lehner Cupu radovali hokejisté HC Ambrì-Piotta před mužstvy Adler Mannheim, EV Zug a SCL Tigers. V minulosti si Lehner Cup vyzkoušely české týmy Litvínova nebo Vítkovic.

Účastníci turnaje Lehner Cup 2023

EV Zug je jedním z nejúspěšnějších švýcarských klubů posledních let, tým kapitána Jana Kováře urval titul v roce 2021 i 2022. V aktuálním ročníku vypadl celek norského trenéra Dana Tangnese v semifinále. Mountfield HK pocítil sílu švýcarského mužstva ve čtvrtfinále CHL, ve kterém jej švýcarský tým vyřadil. Nyní se spolu utkají v rámci první bitvy na Lehner Cupu.

I s českými hokejisty Michaelem Špačkem nebo Filipem Chlapíkem urval švýcarský tým HC Ambrì-Piotta výhru ve Spengler Cupu, ve kterém porazil pražskou Spartu. Klub založený v roce 1937 sídlící v obci Quinto vede švýcarský trenér Luca Cereda. V mládeži pak působil v loňské sezoně i ex-hradecký Šimon Marha.

Luleå HF je tradičním účastníkem švédské SHL, který se v sezoně 2021/22 stal finalistou švédské nejvyšší soutěže, o rok později pak klub vybojoval stříbro v Champions Hockey League. Českou stopou v kádru byl v aktuálním ročníku Filip Pyrochta, nově bude na severu Švédska působit ex-litvínovský Patrik Zdráhal.

Mountfield HK vybojoval v roce 2023 pro Hradec Králové historicky první extraligové finále v historii, v roce 2020 si zahrál i finále CHL. Během loňského léta ovládli svěřenci Tomáše Martince Red Bull Salute v Rakousku, nyní zaútočí na výhru v Lehner Cupu ve Švýcarsku.

Zápasy Mountfieldu HK na turnaji Lehner Cup 2023

  • Středa 23. srpna 2023 od 19:00: EV Zug – Mountfield HK (Turnajový zápas)
  • Čtvrtek 24. srpna 2023 od 19:00: Genève-Servette HC – Mountfield HK (Mimoturnajový zápas)
  • Sobota 26. srpna 2023 od 17:00 / 18:00: Mountfield HK – HC Ambrì-Piotta (Turnajový zápas)