Preview k zápasu
st 16.9.2020 | Lukáš Foff

Mountfield se po sedmi letech vrací do Budějovic. Jako soupeř

První utkání o ligové body je tu. Hradecký Mountfield míří na dlouhou štreku do jižních Čech, kde svede tuhou bitvu s týmem Madeta Motor České Budějovice. Jihočeši se vrací do extraligy po dlouhých sedmi letech a touží všem ukázat, že do nejvyšší soutěže patří. Pomoci jim k tomu má nový generální partner. Očekávaný duel, který otevře novou extraligovou sezónu, se hraje ve čtvrtek od 17:30.

Po předlouhém čekání je předsezónní příprava prokládaná karanténami a soutěží Generali Česká Cup u konce a ve čtvrtek 17. září se začne hrát o body do ligové tabulky. Co na to říkají hráči? „Konečně! Moc se na zápas těšíme, příprava byla hrozně dlouhá, plná nejistoty, očekávání a nikdo nevěděl, co bude a kdy bude. Zaplaťpánbůh konečně hrajeme a těšíme se,“ neskrývá nadšení jednička v hradeckém brankovišti Marek Mazanec.

Hradecký tým zajíždí do Českých Budějovic, které se vrací do nejvyšší soutěže po sedmi letech. Pro Východočechy by to tak mohla být velká neznámá. „Pro mě osobně to taková neznámá nebude, protože jsem se tam narodil, takže tam budu trochu jako doma. Na druhou stranu jsem tam bydlel asi dva roky, takže to nijak prestižně neberu. Samozřejmě jsme sledovali přípravu, víme, že jsou připravení, že mají dobrý tým a že jsou schopní hrát dobrý hokej, takže to vůbec neberu tak, že tam jedeme hrát proti týmu z první ligy,“ nešetří chválou na soupeře devětadvacetiletý gólman.

Speciální duel to bude zejména pro Motor, který vůči Mountfieldu cítí velkou zášť a netají se tím, že je příhodné, že první utkání v extralize sehraje právě proti Hradci Králové. „Tohle se mě netýká. Já nemůžu za to, co se tam stalo a jedu pouze chytat mistrovské utkání. Jestli na nás budou řvát v Budějovicích nebo ve Zlíně je vlastně jedno, protože na nás řvou všude. Doufám, že jsme dobře připravení, poslední tréninky šly hodně do rychlosti, do tempa, abychom v sobě probudili tu správnou bojovnost,“ ukončuje Marek Mazanec.

MarekČiliak
Třicetiletý mrštný gólman přišel z Komety Brno a v Budějovicích si od něj slibují jistotu a zkušenosti, kterými oplývá.

Motoru přibyl sponzor i top gólman

Jihočeši přes léto posilovali v kádru, ale také se rozhodli pro další razantní krok, když navázali spolupráci s jihočeskou firmou Madeta, která se stala jejich generálním partnerem. Nově se tak klub jmenuje Madeta Motor České Budějovice.

Nejvýraznější posilou na ledě je bezpochyby Marek Čiliak, který bude působit jako jednička týmu. Do útoku přišli Miroslav Indrák z Plzně, Daniel Voženílek z Litoměřic jako nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku Chance ligy a Vít Jonák ze Vsetína.

Defenziva Motoru přílišných změn nedoznala. Jedinou posilou do obranných řad je Ondřej Slováček, který také přišel ze Vsetína. Smutnou zprávou pro hradecký tým je to, že kariéru ukončil Jiří Šimánek, který se rozhodl přesunout se do role manažera týmu. Proti Mountfieldu HK tak na ledě vidět nebude. Další bývalý kapitán Hradce René Vydarený by ale k zápasu naskočit měl.

TOP 3 důvody, proč sledovat zápas proti Českým Budějovicím:

  • 1. První extraligový zápas Hradce v nové sezóně
  • 2. Utkání s nováčkem, který se na extraligu velmi těší
  • 3. Bitva s Motorem, který cítí vůči Mountfieldu velkou zášť

Dvě karantény a devět zápasů, to byla příprava Madety

Hned dvakrát museli Českobudějovičtí řešit nepříjemné situace spojené s pandemií koronaviru. Jednou se dokonce téměř celé mužstvo nakazilo, což výrazně zkomplikovalo přípravu extraligovému nováčkovi.

Přes všechny problémy však sehrál Motor devět přípravných duelů, z nichž čtyři vyhrál. Během jednoho týdne porazil v Generali Česká Cupu Plzeň 4:2, Kladno 8:3 a stejného soupeře 7:4. Ukázalo se tedy, že problémy se střílením gólů by Budějovice trápit nemusely.

Také v prohraných mačích Jihočeši pokaždé minimálně dvakrát skórovali. Přesto ale podlehli dvakrát 2:5 Spartě, 3:5 Plzni, 3:8 Karlovým Varům a 2:4 Linci. Z toho je tedy zřejmé, že defenzivní činnost týmu bude ještě potřeba vypilovat.

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Nedomlel, Zámorský, Hronek, Blain, Jank, F. Pavlík, Šalda – Orsava, Cingel, Smoleňák – Sklenář, V. Růžička ml., Kelly Klíma – Perret, Kevin Klíma, Lev – Chalupa, Koukal, Jergl.