Preview k zápasu
so 4.12.2021 | Daniel Krátký

Nadělí si Mountfield čtvrtou výhru? V cestě stojí Budějovice

První prosincový duel na ledě Vítkovic skončil pro hradecké hokejisty vítězstvím 2:1 po prodloužení, a tak tým zpod Bílé věže zapsal již třetí výhru v řadě. Tu čtvrtou si bude moci přidat hned v neděli 5. prosince od 16:00, soupeřem bude českobudějovický Motor. Kdo si k Mikuláši vybojuje tříbodovou nadílku? Před zápasem bude navíc legendě Jaroslavu Roubíkovi symbolicky poděkováno za roky pod Bílou věží.

„Bude to asi ofenzivní hokej nahoru dolů.“

#45 Filip Pavlík (o utkání s Motorem)

Po duelu s Vítkovicemi nebyli Radek Smoleňák a spol. moc spokojení se svým výkonem. Pozitivní byly hlavně body, což potvrzuje i Filip Pavlík. „Dva body byly za ten výkon zlaté. Nebylo to od nás stoprocentní, objevovalo se tam spoustu špatných věci, ale i některé dobré,“ má jasno. Pro Hradec Králové je však velmi důležité, že dokázal vyhrát i přesto, že se neprezentoval dobrou hrou. „Jsou takové zápasy, kdy to úplně nejde, kdy je to o jednom gólu. Štěstí se ale přiklonilo k nám, navíc nás hodně podržel Kivi,“ ví devětadvacetiletý zadák a zároveň chválí Henriho Kiviaha.

Nedělní čertovský souboj odehrají královéhradečtí hokejisté s Českými Budějovicemi. V čem by mohli Jihočeši na východě Čech trochu vystrčit růžky? „Mají dobrý útok, před sezónou přivedli některé hráče, kteří jsou hodně bodoví,“ říká Filip Pavlík na adresu Lukáše Pecha a Milana Gulaše. I proto lze očekávat atraktivní podívanou. „Bude to asi ofenzivní hokej nahoru dolů,“ myslí si bek s pravým držením hole.

Velkou ofenzivní postavou Motoru je Milan Gulaš. Sice nesbírá takové množství bodů jako v Plzni, ale i tak je hrozbou pro každého soupeře. Minimálně dle Filipa Pavlíka. „V obou dresech je pořád stejně nebezpečný. Vždycky, když je na ledě, tak je potřeba si dávat větší pozor. Umí dát gól ze všeho,“ míní hráč s nejtvrdší střelou v extralize. Zápasu bude avšak opět přihlížet pouze skromná tisícová návštěva. „Samozřejmě je škoda, že nemůže být tolik lidí. Ale alespoň, že může nějaká kapacita lidí dorazit. Protože i ta nám pomáhá, fanoušci nás ženou dopředu,“ ví Filip Pavlík před duelem, jenž uzavře první polovinu soutěže.

DominikHrachovina
Gólman se zkušenostmi z Finska, Švýcarska nebo Ruska je druhým nejvytíženějším v celé extralize, svého kolegu Jana Strmeně pustil do branky jen na 82 minut. Ten se tak v tempu udržuje i v Kolíně – partnerském klubu Mountfieldu HK.

Motor prohrál už třikrát v řadě

Velké předsezónní šachy na jihu Čech vesměs přinesly své ovoce. Klub s novým trenérem Jaroslavem Modrým totiž zaujal pozice ve středu tabulky, v současnosti se Motor nachází se 37 body na 10. příčce. Avšak nyní prochází menší výsledkovou krizí – prohrál již tři zápasy v řadě po šedesáti minutách, což se mu doposud v ročníku nestalo. Postupně Jihočeši padli s Karlovými Vary 2:5, Litvínovem 2:3 a rovněž také Vítkovicemi 2:4. Spravit chuť si tak bude chtít parta kolem Milana Gulaše na Hradci Králové. Tomu už letos překazila vítěznou šňůru, nyní se bude chtít na Východočeších zase znovu nastartovat.

Hokejisté z jihu České republiky doposud v sezóně nastříleli stejný počet gólů, jako kolik inkasovali. A tedy 75. A pokračujme ve vyrovnaných počtech. Stejně jako Hradec, tak i České Budějovice nasázely v přesilovkách 22 branek. Nedá se však očekávat, že by Mountfield HK strávil v početní převaze nějakou delší dobu, Českobudějovičtí jsou totiž druhým nejvíce disciplinovaným celkem celé ligy s 204 trestnými minutami. Lépe je na tom jen brněnská Kometa. Zajímavé bude sledovat, jak si oba nedělní soupeři povedou na vhazování, jelikož jak Hradec, tak také Budějovice mají vysokou, více než 50% úspěšnost.

Kádr Jihočechů stojí zejména na výkonech dua Lukáš Pech (12+19) a Milan Gulaš (1O+18), oba se totiž nachází v elitní desítce kanadského bodování celé soutěže. To dokazuje fakt, že v kanadském bodování je za touhle produktivní dvojkou nejlepší 42. Jindřich Abdul (9+18) a poté hledejme hráče Motoru až v osmé desítce. Velmi důležitý je pro svůj tým také brankář Dominik Hrachovina, jenž v bráně strávil druhý nejvyšší počet minut ze všech zápasů – 1474. Dá se očekávat, že svou minutáž rozšíří i pod Bílou věží.

Pravidla vstupu na nedělní utkání

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků, a to výhradně v sektorech na sezení. Vstup na zápas bude umožněn permanentkářům. Majitelé permanentek na sezení mohou obsadit místo, na které jsou zvyklí, majitelé permanentek na stání libovolné volné sedadlo v hale. Volné vstupenky v prodeji nejsou.

I nadále platí, že se zápasu mohou zúčastnit pouze osoby, které splňují podmínky platné ze dne 22. listopadu – nemají příznaky onemocnění Covid-19, mají potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zároveň dodržují všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Sestavy z minulého utkání


Kiviaho – Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Gaspar, McCormack, Jank – Oksanen, Lev, Smoleňák – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Lalancette, Orsava – Lamper, Koukal, Pilař – Miškář.