Preview k zápasu
út 13.2.2024 | Dominik Jarka

Návrat do akce! Lvi oslaví Valentýna výjezdem do Litvínova

Poslední reprezentační přestávka sezony je minulostí, Tipsport extraliga míří do finiše! Lvi nabrali o pauze síly a v posledních osmi zápasech základní část se pokusí získat co nejlepší výchozí postavení do vyřazovacích bojů. Hradečtí to ale nebudou mít vůbec jednoduché, při valentýnském výjezdu na sever Čech je totiž čeká ambiciózní Litvínov. Dokáží Lvi zreplikovat listopadovou výhru na stadionu Ivana Hlinky? Úvodní buly středečního zápasu padne v 17:30.

„Opět hraju ten hokej, na který jsem byl sám od sebe zvyklý.“

#25 Alex Tamáši (o přizpůsobení se extraligovému tempu)

Hradec se do reprezentační pauzy odrazil domácí výhrou 4:0 nad Českými Budějovicemi. Jak viděl dominantní vítězství Alex Tamáši? „Byla to důležitá výhra. Hráli jsme s týmem, který byl v tabulce před námi a my ho musíme bodově dotáhnout, abychom se přiblížili ke čtvrtému místu,“ pochvaluje si slovenský centr. Vítezství proti Motoru navíc dělilo více než měsíc od posledního tříbodového zisku Mountfieldu. „Odehráli jsme kvalitní duel především kvůli divákům, kteří už potřebovali vidět domácí výhru. Dlouho se nám na domácím kluzišti nedařilo vyhrát za tři body, zápasy pořád chodily do prodloužení a nájezdů. Dlouhodobě to bere hodně psychické pohody, ale především fyzické síly,“ ví rodák z Rimavské Soboty.

Samotný levoruký šikula se přitom v zápase zapsal na listinu střelců, když v oslabení ujel obraně Motoru a bekhendem zavěsil pod horní tyč. „Jsem rád, že se mě podařilo v zápase skórovat. Ještě k tomu to byl rozdílový gól, díky kterému jsme odskočili do stavu 3:0,“ říká pracovitý forvard. Trojnásobný účastník mistroství světa se tak postupem času přizpůsobuje tempu Tipsport extraligy, které mu dělalo v prvních duelech problémy. „Cítím se v zápasech o dost lépe. Výraznější zlom pro mě přišel po Novém roce. Teď už mám pocit, že opět hraju ten hokej, na který jsem byl sám od sebe zvyklý,“ těší se 184 centimetrů vysoký centr.

Bývalý hráč Banské Bystrice měl přitom o reprezentační pauze napilno, s národním týmem Slovenska sehrál dvě utkání proti Německu. Po buku Olivera Okuliara byl klíčovou postavou druhého střetnutí, kde se oba hradečtí zástupci střelecky prosadili. „S národním týmem jsme odehráli dva těžké zápasy. V pondělí a úterý jsme měli dva lehké tréninky, takže se to dalo zvládnout. Naštěstí jsme dostali volný víkend stejně jako kluci, co přes přestávku nereprezentovali. Možnost na oddechnutí tam nakonec byla,“ sděluje forvard s 35 starty za slovenský národní tým. A co si myslí o dalším soupeři Mountfieldu? „Každý soupeř je v extralize těžký, ať už je to Litvínov, nebo Kladno, které je aktuálně na posledním místě. Je tam menší hřiště, takže se bude hrát více kontaktní hokej. Namísto vytváření krásných kombinací můžeme očekávat hodně přímočarou hru s nahazováním puků,“ uzavírá 25letý útočník.

NicolasHlava
Odchovanec chomutovských Pirátů dlouho střídal svá působiště mezi Chomutovem a rodnou Kadaní. Skvěle mu prospěla až změna prostředí, když přestupem do Znojma naplno rozvinul svůj potenciál. V této sezoně nastupuje po boku bratrů Kašových, celkem posbíral již 29 kanadských bodů.

Verva vyhlíží comeback do elitní čtyřky

Litvínov odstartoval sezonu parádně a rekordními jedenácti výhrami v řadě se vyhoupl do čela Tipsport extraligy. Postupem času ale drtivé tempo chemiků upadlo a boj o první příčku převzalo pardubické Dynamo a pražská Sparta. Největší krizi sezony zažila Verva na přelomu listopadu a prosince, kdy padla hned pětkrát v řadě. Následně ale žlutočerní přemohli lídra z Pardubic a odstartovali tak sérii střídavých proher a vítězství, jež zajišťuje chemikům pravidelný bodový přísun. V posledním duelu ale Litvínov nestačil na Liberec a právě na úkor Bílých tygrů přišel o čtvrté místo, které zaručuje přímý postup do čtvrtfinále. Litvínovští ale mají oproti Liberci ztrátu jediného bodu a dva zápasy k dobru, naděje na postup mezi nejlepší osmičku tak stále žije.

Verva se může v letošní sezoně pyšnit hned pátou nejlepší ofenzivou, v defenzivní části hry už ale chemici tak úspěšní nejsou. Defenziva Vervy lovila puk ze sítě již ve 131 případech, častěji to dělají pouze tři extraligové týmy. Velkou roli v tomto ohledu hraje především abnormální počet střel, kterým litvínovští brankáři musí čelit. Mezi litvínovské tyče letí puk v průměru více než 33krát za zápas, což je extraligové maximum. Severočeši hrají velmi fyzický hokej a bezkonkurenčně vedou ve statistice rozdaných hitů, kterých soupeřům nadělili již 331. Skvěle se Litvínovu daří také při početních výhodách. Severočeši nasázeli při přesilových hrách již 37 branek, pilnější je v tomto ohledu pouze pardubické Dynamo.

Produktivitu litvínovského celku táhnou především bratři Kašovi. Bodově úspěšnější je v této sezoně o rok starší Ondřej Kaše (18+26), který nastřádal již 44 kanadských bodů a je třetím nejproduktivnějším hráčem extraligy. Pozvánka do reprezentace ale přistála ve schránce mladšího Davida Kašeho (12+22), který se na Beijer Hockey Games ve švédském Karlstadu hned dvakrát prosadil. Zajímavé bude také sledovat lotyšského obránce Kristapse Zileho (2+6), jenž si v letošní sezoně připsal již 116 bodů do statistik Radegast indexu a může být horkým kandidátem na Radegast Bojovníka kola. Pozornost hradeckých fanoušků by se měla upnout také do litvínovského brankoviště. Zkušenější Matej Tomek (úspěšnost zákroků 91,39 %) dostával přednost hlavně v první polovině sezony, následně si ale pro sebe ukrojil začnou porci minut mladý Šimon Zajíček (úspěšnost zákroků 91,63 %), jenž se o reprezentační přestávce poprvé představil také v dresu národního týmu.

Sestavy z minulého utkání

Zajíček – Baránek, Zeman, Zile, Jaks, Czuczman, Demel, Šalda – Kudrna, Jícha, Zygmunt – Hlava, Kaše, Koblasa – Maštalířský, Kirk, Abdul – Slavík, Havelka.