Akademie ČH
pá 12.3.2021 | Klára Petrásková

Očima mládeže #5: Čas, hobby, uspěchaná doba. Co na to Lvi?

Pro někoho je čas jen fyzikální veličina, někdo jej vnímá víc. Každý člověk, hokejistů nevyjímaje, má kromě povinností k dispozici také volný čas a je na něm, jak s ním naloží. K čemu jej využívají mladí Východočeši? A mají kromě hokeje také další oblíbené koníčky? Další zajímavé odpovědi v rámci série Očima mládeže jsou tu!

Dnešní doba je velmi uspěchaná. Z jakého důvodu? Na čem to nejvíc vnímáte?

MarcoLukačka
junior
útočník
19 let

Marco Lukačka: Dneska je pro každého jednou z hlavních priorit práce a úspěch, snažit se to všechno stihnout co nejdřív a potom mít čas třeba na rodinu, nějaké svoje zájmy a tak. Myslím, že to více poznám po dodělání střední školy, život potom určitě nabere vetší obrátky. Jak svět půjde dál, tak se bude i dál měnit. Není to něco, co se dá jen tak lehce ovlivnit. Nejvíc to vidím asi na lidech v mém blízkém okolí, třeba v jejich pracích.

Petr Poppel: Úplně si nemyslím, že by nebyl na nic čas. Ani před covidovou dobou tomu tak nebylo. Věci se sice rychle vyvíjejí a pořád zlepšují, ale i tak máme spoustu času na rozmyšlenou. Existují situace, kdy nemáme na nic čas a jsme ve stresu, ale to je pouze tím, jaké si to ten člověk udělá. Protože na začátku si vždycky může vše rozvrhnout a naplánovat tak, aby to stihnul a nemusel na nic spěchat. Samozřejmě čím jsme starší, máme na starost více a více věcí, kterým se musíme věnovat, to ale neznamená, že pak nemáme na nic jiného čas. Každý, kdo chce, si vždy ten čas najde.

Matěj Giesl: Nemyslím si, že v dnešní době není na nic čas, ale spíš že si ho neumíme udělat. Čím jsem starší, tím je na mě kladeno více nároku a tím mám míň času. Myslím si, že je dobře, že se všechno rychle posouvá jak v hokeji, tak i ve světě – jsou modernější a technicky lepší podmínky pro hokej, školu a další.

Lukáš Král: Myslím si, že v dnešní době většinu věcí kolem nás ovlivňuje internet, sociální sítě nebo reklamy. Tak možná proto je na všechno míň času. V zimě jsme dřív s rodiči jezdili na víkendy nebo o jarních prázdninách na hory. Letní prázdniny jsem trávil na dovolené a pak u babičky, dědy a ještě jsem stihl tábor. Doma jsem byl z celých prázdnin tak týden nebo dva. Čím jsem byl starší, tím bylo času méně. Začal jsem se věnovat hokeji, začalo přibývat tréninků a zápasů. Jsem za to moc rád a ničeho nelituji. Je dobře, že se některé věci vyvíjí a posouvají dál, třeba určitě ve zdravotnictví, vědě nebo technice, tam to asi vnímám nejvíc. Rád sleduji novinky – jaké telefony, konzole nebo hry vycházejí.

Marek Mach: Nutí nás k tomu současná uspěchaná doba. Dříve když jsem byl malý, stále jsem si hrál. Teď jak jsem starší, tak už mám více povinností, takže i málo času. Myslím si, že je to špatně, protože dnešní doba je čím dál modernější a spoustu věcí za nás nahrazují roboti a vázne komunikace mezi lidmi. Mnohem víc věcí dělají stroje a roboti, než dělali dříve lidé.

Jak vnímáte čas? Je důležité, aby ho měl člověk kus jen pro sebe? A k čemu by každý mě část svého volného času určitě věnovat?

PetrPoppel
junior
útočník
20 let

Marco Lukačka: Čas je něco, podle čeho se řídí každého každý den. Všichni potřebují chvilku pro sebe, trochu se uklidnit a užívat si, nikdo nechce mít každý den totožný. Lidé prostě potřebují občas zpomalit. Řekl bych, že každý by se měl věnovat aspoň občas sportu, může se tím uklidnit a udržovat si své zdraví.

Petr Poppel: Jak často a jak hodně máme volného času, asi záleží na každém zvlášť. Jde o to, jak si to uspořádáme a naplánujeme, co budeme chtít dělat. Jsou dny, kdy nemáme skoro žádný volný čas, ale pak když ho máme, tak bychom měli umět úplně vypnout a ničemu se nevěnovat. Třeba jen jít ven a projít se sám nebo si sednout někde, kde je klid, a poslouchat přírodu a užívat si volného času. Určitě je důležité, aby si člověk aspoň jednou za pár dnů našel čas jen pro sebe.

Matěj Giesl: Čas je nezastavitelný a nedá se vrátit, u sportu to platí dvojnásob. Ten volný je důležitý k tomu, abych si odpočinul, zregeneroval a fyzicky a psychicky se restartoval. Taky abych přišel na jiné myšlenky, snažím se každý den si ho najít. Každý člověk by měl kousek svého času věnovat odpočinku, protože je důležitý pro všechny.

Lukáš Král: Jako první mě napadne doba od a do. Čas vnímám podle toho, co se děje. Když je to něco, z čeho mám radost, třeba zápas, kde se nám daří, tak ten čas vždycky uteče strašně rychle. A třeba při testu z chemie je ta doba nekonečná. A pak je chvíle, kdy čas nevnímám vůbec, což je, když hraju s kamarády playstation. Volný čas je důležitý asi proto, aby si člověk udělal čas sám na sebe, na sport, na kamarády, zábavu a na to, co má rád nebo koho má rád. Když má někdo třeba náročnou práci, měl by mít čas pro sebe, aby se mu pak do té práce znovu chtělo. Já ale nemám pocit, že bych nějak zvlášť potřeboval čas sám pro sebe. Každý by se měl věnovat svému zdraví a rodině, protože bez podpory rodičů a bez zdraví bych se nemohl věnovat hokeji a všemu, co mám rád.

Marek Mach: Čas vnímám, že když mě něco baví, tak rychle utíká, a když se nudím nebo mě nic nebaví, tak vůbec neutíká. Je dobré si občas odpočinout, abychom si neudělali nějaké zdravotní potíže. Určitě je dobré si občas vyčistit hlavu od všech a od všeho. Každý by měl někdy věnovat volný čas rodině, protože rodinu máme jenom jednu.

Kolik volného času máte vy? Jak a kde ho trávíte a jste s jeho využitím spokojení?

MatějGiesl
dorostenec
útočník
17 let

Marco Lukačka: Zaleží, kolik máme tréninků. Blíží se mi teď maturita, takže se snažím dělat něco do školy. Ale jinak koronavirus můj čas nějak významně neovlivnil. Momentálně mám času poměrně dost, záleží ale na programu hokeje a školy. Rád hraju videohry s kamarády a spoluhráči, jsem i rád, když můžu trávit nějaký čas s rodinou a s přítelkyní. Spokojený s tím určitě jsem, nemyslím si, že bych teď musel něco radikálně změnit.

Petr Poppel: Můj volný čas se v covidovém režimu vůbec nezměnil, jelikož tréninky a školu mám pořád. Ve volném čase se jdu rád projít se svou přítelkyní a našimi pejsky někam do přírody. S využitím volného času jsem spokojen. Vždy ho využiji tak, jak potřebuji.

Matěj Giesl: Volného času jsem měl mnohem méně za nekovidového období, protože skloubit školu s vrcholovým sportem je velmi náročné. Když ale volno mám, nejraději jsem někde s kamarády nebo si něco zahraju na playstationu. S využitím svého volného času spokojený jsem, i když je pravdou, že škole bych se měl víc věnovat.

Lukáš Král: V této době mám volné víkendy a za normálních okolností jsem míval volné pouze neděle, řekl bych, že teď mám o něco více volného času. Kromě hokeje mám hodně rád fotbal, takže když mám čas, jezdíme s kluky od nás si zakopat a je jedno, jestli je léto nebo zima. V létě hraju pravidelně tenis s tátou a zahrajeme si i basket a nohejbal. Máme teď doma takovou mini posilovnu, chodím si zacvičit, taky rád hraji playstation. Dnes je to ale s volným časem složité, chybí mi ty možnosti, jaké jsem měl dřív, jako právě jít si zahrát fotbal, zaházet si na koš, sejít se s kamarády. Ale chápu, že situace je vážná a všichni musíme dodržovat předpisy.

Marek Mach: Teď mám času více, protože zápasy, které jsme hráli o víkendech, bohužel nejsou. Volný čas je určitě důležitý, život bez něj by byl úplně jiný. Já ho trávím s rodinou a občas si i zahrajeme s kamarády na počítači. Jsem spokojený, jen bych si přál, aby už nebyla tato doba.

Co znamená mít nějaké hobby? V čem je jejich přínos a jaké máte vy osobně? Liší od těch, která jste měl dřív?

LukášKrál
dorostenec
útočník
15 let

Marco Lukačka: Koníček je něco, co mě baví dělat a nějak mě to naplňuje. Když se koníček spojí s pohybem, tak si člověk udrží své zdraví i kondici. Když ne, tak má aspoň nějakou zábavu, která mu pomůže od každodenního stresu. Krom hokeje vlastně ani moc jiných koníčků nemám, asi jen hraní videoher. Jako dítě jsem hrál víc sportů – fotbal a tenis –, ale hokej nakonec zvítězil. Na žádné kroužky jsem jinak nechodil, vždycky mě bavil jenom sport.

Petr Poppel: Myslím si, že každý by měl mít svůj koníček nebo věc, kterou dělá rád, protože se u ní odreaguje, na nic nemyslí. Já asi nemám jednu věc, kterou bych měl nejradši, baví mě hrát jakýkoliv sport. Mám rád vše, u čeho se můžu hýbat.

Matěj Giesl: Moje koníčky musejí být časově nenáročné, baví mě a přijdu na jiné myšlenky. Někdy si jdu zahrát tenis, zajezdit na kole a zakopat. Rád sleduju taky Formuli 1 a NFL. Koníčkům se ale nevěnuji tak moc, jak bych chtěl, protože na ně nemám tolik času. Když jsem byl mladší, hrál jsem florbal, teď už ho ale nestíhám.

Lukáš Král: Mít nějaký koníček znamená dělat něco pravidelně ve svém volném čase a proto, že mě to baví a mám z toho radost. Koníček by měl člověku přinášet právě radost, dobrý pocit a možná taky relax. Jak už jsem říkal, rád si zahraju fotbal, tenis, basket, nohejbal. Máme fenku rodéského ridgebacka a s ní si užijeme dost legrace. Moc neposlouchá, tak ji teď trochu cvičím. Vzhledem k tomu, že je jí pět let, už to ale asi nedoženu, takže spíš cvičí ona nás. Když jsem chodil do školky, tak jsem prý chtěl chodit na hasiče. Já si to sice nepamatuji, ale prý je to pravda. Jinak jsem od malička hrál fotbal za AFK Sadská. Na nic dalšího si nevzpomínám, ve čtyřech letech jsem začal bruslit a to už mi zůstalo.

Marek Mach: Mít koníček znamená trávit volný čas věcmi, co nás baví. Člověk má důvod se na něco těšit a může přijít na jiné myšlenky. Mám rád tenis, protože se vždycky sejdeme jako parta, kterou jen tak nevídám. Jako malý jsem chodil na kroužek hry na kytaru, ale přestal jsem, protože odešla paní učitelka, kterou jsem měl moc rád.

Využíváte volný čas k rozvíjení svých schopností nad rámec povinností? A jak vás změnil čas strávený u hokeje?

MarekMach
dorostenec
útočník
16 let

Marco Lukačka: Momentálně ne, volný čas využívám spíš na zábavu a teď i školu, věnuji se maturitě. Řekl bych, že trpělivý spíš nejsem, když mi něco nejde, mám tendenci se na to vykašlat. Kvůli hokeji jsem v patnácti odešel sám do Česka, což mi pomohlo se trochu osamostatnit, nějaké další větší změny ale zatím nevnímám. Uvidíme, až budu starší.

Petr Poppel: Své schopnosti rozvíjíme u všeho, co děláme, ať je to věc, kterou už umíme, nebo úplně nová věc. Když zkouším něco nového a nejde mi to, někdy se stane, že na to nadávám, ale vždy se k tomu vrátím a zkouším to tak dlouho, dokud mi to aspoň trochu nejde. Myslím si, že každá věc, co se jednou naučíme, tak nám je přínosem.

Matěj Giesl: Ano, mám individuální tréninky, pracuji na zlepšení střelby a bruslení, abych byl lepším hokejistou. Když jsou pro mě nějaká nová věc nebo nové cvičení důležité, dokážu být trpělivý. Hokej mi pomohl hlavně v tom, že jsem si našel přátele, hodně jsem cestoval, víc věřím sám v sebe a jsem samostatnější. Každý se v průběhu času mění, to se prostě nedá zastavit.

Lukáš Král: Ano, když není trénink, snažím se dál hokejově zdokonalovat. Trpělivost mi chybí, ale snažím se na tom pracovat. Pokrok jsem během let udělal asi v reakcích na určité situace. Díky hokeji jsem se naučil různým pravidlům, povinnostem, být součástí týmu a nemyslet jen sám na sebe. Dříve mi asi připadalo hodně věcí samozřejmých, ale dneska mi přijdou strašně super, třeba když se všichni sejdeme o Vánocích.

Marek Mach: Využívám, když jsem doma, tak si jdu zaběhat a občas si zastřílím na bránu, na ničem konkrétním však momentálně nepracuji. Když zkouším něco nového, vytrvám, ale někdy mám nervy na pochodu. Díky hokeji jsem se naučil více o sebe starat, obecně každý člověk se časem mění.

Očima mládeže: