Akademie ČH
út 20.4.2021 | Klára Petrásková

Očima mládeže #6: Co Lvi poslouchají a sledují nejradši?

Série Očima mládeže se přehoupla do druhé poloviny, v ní je jako první na řadě téma kultura. Mladí Východočeši prozradili, co pro ně znamenají hudba, film a divadlo nebo jaký význam má podle nich kino. A na závěr je čekal rychlokvíz jejich „NEJ“! Uhádnete, jaká je třeba nejoblíbenější písnička vybraných hráčů a proč?

Co si představujete pod pojmem „kultura“? Jak se podle vás vyvíjela a která její oblast je vám nejbližší?

MartinDrbal
junior
obránce
18 let

Martin Drbal: Koncerty, hudba, divadlo, určitě taky nějaké výstavy a muzea. Dle mého vnikala divadla a podobně původně proto, protože se králové potřebovali nějak pobavit. Nejbližší mi jsou filmy a hudba, rád mám ale i festivaly.

Daniel Mikulec: Kultura pro mne znamená mít všeobecný přehled o uměleckém dění. Divadla, kina a hudba vznikaly za účelem lidi bavit, a tak je to i dnes. Jen je to více rozsáhlé a každý si může najít, co ho baví. Nejblíže je mi hudba, protože ji poslouchám celý život a všude mě doprovází, také mám rád filmy a seriály, vždy si u jich odpočinu.

Daniel Šedivý: Vybaví se mi písničky, poté filmy, divadla a podobně, kdysi nejspíš sloužila hlavně k zábavě. Na prvním místě je pro mě hudba, kterou beru jako větší umění než třeba natočit film nebo napsat divadelní hru.

David Brožek: Kina, divadla, koncerty, festivaly, plesy, sportovní akce. Lidé se chtěli bavit a vyplnit volný čas. Divadla vznikala pro pobavení lidí a vyjadřování jejich názorů. Nejbližší mi je hudba, písničky poslouchám každou chvíli.

Matyáš Sláma: Asi filmy a divadla. Ta vznikala hlavně za účelem zábavy a hudba k tomu musela prostě patřit, protože bez doprovodu hudby by to nebylo tak hezké. Dříve nebylo tolik možností, jako je dnes, například koncerty, kina, sociální sítě a podobně. A hlavně tam byl větší význam, do divadla hodně chodili významní lidé. Nejradši mám samozřejmě filmy, protože si u nich vždycky odpočinu.

Jaký máte vztah k hudbě? Který hudební styl máte nejraději a jak často posloucháte písničky?

DanielMikulec
junior
obránce
18 let

Martin Drbal: Písničky poslouchám každý den, buď z nudy nebo k běhání, nejraději mám pop a taky rap. Na koncerty chodím, kdykoliv se nějaký poblíž naskytne, mám rád tu atmosféru, ta mě baví nejvíc.

Daniel Mikulec: Písničky poslouchám denně, dokážou mi zlepšit náladu a motivovat mě. Líbí se mi spousta žánrů, vždy poslouchám ten, na který mám zrovna náladu. Ale nejbližší mi je asi rap. Na koncerty a hudební festivaly chodím málokdy, protože hokej je časově náročný. Když ale nějaký navštívím, nejvíce si užívám atmosféru a rád si zatancuji.

Daniel Šedivý: Písničky poslouchám docela často, když jedu v autě nebo když si voláme s kamarády při hraní her. Z hudebních stylů mám rád rap a pop a takové ty české klasiky. Nejradši mám ale rap a to kvůli textu, když mu rozumíte, tak se do toho opravdu vcítíte. Občas chodím na festivaly, v této situaci však bohužel nejsou a docela mi už chybí. Myslím, že v dnešní době se preferuje nejvíce rap, a to kvůli generacím, které ho poslouchají více a více. Klasická hudba podle mě už celkem opadá, mladší generace ji neumějí tolik ocenit.

David Brožek: Pořád něco poslouchám, je to dobrá relaxace. Vyloženě oblíbený styl nemám, poslouchám podle momentální nálady. Příležitostí na koncerty v tuhle dobu moc není, ale většinou tam ani tak moc nechodím. Za mě je v dnešním světě hodně populární rap.

Matyáš Sláma: Hudbu poslouchám pořád na každém kroku, když jsem venku a mám sluchátka, v autě, doma… Prostě pořád. Poslouchám ji, protože mě baví a mám ji rád, nejvíc asi rap, soundtracky a pop. Rap si většinou pouštím, když jedeme na zápas, abych se naladil, soundtracky skoro pořád, protože je mám nejradši, a pop si pouštíme většinou v autě v rádiu, když jedu s mamkou, nebude snad poslouchat rap (usmívá se). Na koncerty a festivaly nechodím, moc mě to neláká, ale kdyby byl můj oblíbený interpret v Česku, tak bych asi šel. Ve světe se asi nejvíc poslouchá rap a pop, třeba klasická hudba u mladých generací moc nejede, ale za mě já ji mám rád, třeba Mozarta.

Co vám říká divadlo? Jak často jej navštěvujete a co vás na něm baví?

DanielŠedivý
junior
útočník
18 let

Martin Drbal: Do divadla jsem nikdy moc nechodil, jenom se školou, preferuji kina. Myslím si, že mladou generaci divadla spíš nudí a radši se lidi kouknou do mobilu nebo si zahrají nějakou hru. Když už bych měl ale do divadla jít, určitě by to bylo na muzikál.

Daniel Mikulec: Nejsem velkým fanouškem divadla, a i když jsem ho párkrát navštívil, moc mě nezaujalo. Mladší generace má už jiné záliby, třeba kino, podle mě je spíš pro starší publikum. V divadle jsem byl párkrát se školou, ale jak už jsem říkal, moc mě nezaujalo.

Daniel Šedivý: Vztah k divadlu nemám, chodím do něj jenom se školou, protože je to pro mě hrozná nuda. Dneska obecně mladou generaci zajímají jiné věci než divadlo, já sám bych do něj ze svého nápadu nešel, možná jen kdyby tam bylo něco opravdu vtipného.

David Brožek: Divadlo mám docela v oblibě, hlavně komedie. V rámci školy do něj jdu vždy rád, mimo školu chodím méně často. Kromě komedií mám taky moc rád muzikál, protože mám rád zpěv.

Matyáš Sláma: K divadlu vztah nemám, nechodím do něj. Podle mě je víc možností, jak se lépe zabavit, než chodit do divadla.

Jak často sledujete filmy a seriály? Podle čeho vybíráte, které stojí za zhlédnutí? A co vy a návštěva kina?

DavidBrožek
dorostenec
útočník
16 let

Martin Drbal: Filmy pro mě znamenají hodně, sleduji je snad každý den, a když už ne film, tak nějaký seriál. Každý má svůj styl filmů, mě nejvíce baví ty od studia Marvel, takže kdykoliv vím, že je něco od nich, je to zaručeně dobré. Nejradši mám akční žánr, protože se tam furt něco děje a nenudím se. Do kina chodím hodně často, ať už sám nebo s kamarády. Pokaždé jsem natěšený, když vím, že můžu jít na oblíbený film a myslím si, že lidi do kin budou chodit pořád.

Daniel Mikulec: Filmy jsou pro mě zábavnou činností, při které si odpočinu, viděl jsem snad úplně vše na jedné platformě. Seriály a filmy vybírám nejčastěji podle traileru a recenzí. Nejoblíbenějším žánrem je komedie, rád také koukám na filmy podle skutečných událostí. Před lockdownem jsem taky poměrně často navštěvoval kino, asi jednou měsíčně, záleželo, co dávali.

Daniel Šedivý: Filmy a seriály pro mě znamenají docela dost, „zabíjím“ s nimi celkem dost času, protože mě vždy rozesmějí. Koukám na ně převážně v televizi, protože jsem líný vstát z postele a dojít si pro notebook (směje se). Většinou se koukám na to, co mi doporučí kamarádi, nebo u čeho mě zaujme trailer, nejraději mám asi komedie nebo sci-fi. Do kina jsem chodil celkem často, jednou dvakrát za měsíc. Myslím, že zájem o něj neopadne, možná jen ze začátku do něj lidi nebudou kvůli koronaviru tolik chodit, ale podle mě se to za nějakou dobu vrátí zpět do svých kolejí.

David Brožek: Seriály i filmy jsou pro mě zábavou, většinou je sleduji na telefonu nebo v televizi. Buď si vybírám podle dojmu nebo na doporučení kamarádů. Mám rád komedie, protože mě baví se smát, a taky horory, na nich mám rád lekačky. Do kina ale moc nechodím, za normálních okolností tak dvakrát třikrát do roka.

Matyáš Sláma: Filmy mám naopak moc rád, jak jsem už říkal, rád si u nich odpočinu, sleduji je skoro každý den. Koukám vždycky na televizi plus mám ještě videopřehrávač a filmy si vždycky kupuju na Blu-ray disky a nebo 4K disky, protože si ten film pak víc užiju. Mám doma takové mini kino. Většinou vybírám film podle recenzí nebo co se mi líbí, mám rád asi všechny žánry. Když ještě nebyla pandemie a měl jsem o víkendu čas, chodil jsem do kina třikrát nebo čtyřikrát měsíčně, mám ho hodně rád. Doufám, že kina budou fungovat i dál, protože by mě mrzelo, kdyby už nebyly. Až se otevřou, doufám, že do nich budou lidi zase chodit a podpoří je.

Rychlokvíz nejoblíbenějších kulturních postav a děl

MatyášSláma
dorostenec
útočník
15 let

Martin Drbal
Písnička: Nemám jednu oblíbenou, je jich celá řada.
Interpret nebo kapela: Lil Nas X.
Divadelní hra: Nemám.
Herec nebo herečka: Johny Depp. Pokaždé, když někde hraje, je to úžasné.
Film: Avengers: Endgame. Je to vyvrcholení mých oblíbených filmů.
Filmová hláška: Nemám.
Seriál: Všechny od Marvelu. Mám rád akční díla.
Filmová nebo seriálová postava: Captain America, protože je poctivý a slušný.

Daniel Mikulec
Písnička: Every breath you take. Vždy mě uklidní.
Interpret nebo kapela: Kontrafakt a Eminem.
Divadelní hra: Sluha dvou pánů. Na to, že to byla divadelní hra, mě celkem zaujala.
Herec nebo herečka: Adam Sandler. Mám rád jeho komedie.
Film: Nedotknutelní. Ukazuje spojení dvou úplně rozlišných životů v jedno úžasné přátelství.
Filmová hláška: „I am the one who knocks.“ Hláška je z Breaking Bad a mám ji rád, protože byla v seriálu použita v souvislosti s tím, že je nad věcí.
Seriál: All American. Je to o fotbalistovi a popisuje jeho sportovní příběh.
Filmová nebo seriálová postava: Spider-Man. Je to můj nejoblíbenější superhrdina už od malička.

Daniel Šedivý
Písnička: Through Da Storm. Kvůli tomu, o čem se tam zpívá.
Interpret nebo kapela: Juice Wrld a Trippie Redd. Od nich se mi písničky líbí nejvíce.
Divadelní hra: Romeo a Julie na styl Fakjů pane učiteli (směje se).
Herec nebo herečka: Adam Sandler. U všech jeho filmů jsem se hrozně nasmál.
Film: Transformers a Prci prci prcičky. Jsou to moje nejoblíbenější filmy už od dětství.
Filmová hláška: „Sorry, Jiřine, máma si to…rozšlápla brejle a já musel ještě pro šťávu.“ Je to z Okresního přeboru a vždycky se u toho hrozně nasměju.
Seriál: La casa de papel. Už jen z toho konceptu, že vykradli banku a vyšlo jim to. Vše na sebe navazuje a zároveň je to stále napínavé.
Filmová nebo seriálová postava: Ichigo Kurosaki ze seriálu Bleach. Je to nejsilnější anime postava.

David Brožek
Písnička: My oh my.
Interpret nebo kapela: Rybičky 48. Mají dobré texty a dobrý rytmus.
Divadelní hra: Afrika (Jára Cimrman).
Herec nebo herečka: Dwayne Johnson a Alexandra Daddario.
Film: Plán hry, protože tam hraje můj oblíbený herec.
Filmová hláška: „Chčije a chčije.“
Seriál: Okresní přebor.
Filmová nebo seriálová postava: Jirka z Okresního přeboru (hraje ho Ondřej Vetchý).

Matyáš Sláma
Písnička: Travis Scott – The Plan. Je to hudba k mému nejoblíbenějšímu filmu.
Interpret nebo kapela: Travis Scott a The Weekend. Od těchto dvou si pořád něco pouštím.
Divadelní hra: Nemám.
Herec nebo herečka: Tom Hanks. Líbí se mi, jak hraje.
Film: Tenet. V životě jsem neviděl složitější, proto mě tak baví.
Filmová hláška: Avengers Assemble Scene z Avengers: Endgame. To je moje srdcovka.
Seriál: Breaking Bad. Protože je to napínavé až do konce.
Filmová nebo seriálová postava: Mám jich opravdu hodně, ale kdybych měl jednoho a úplně prvního hrdinu vybrat, bude to Spider-Man, už od dětství jsem si na něj hrál.

Očima mládeže: