Aktuální zprávy z klubu
ne 11.6.2023 | Dominik Jarka

Ohlédnutí za semifinále: Utnutý comeback a historický úspěch

Semifinálová série nabídla hokejovým fanouškům vše, co si mohl hokejový fanoušek přát: překvapivé úvodní vedení Lvů, velký comeback Ridery, nekonečná prodloužení, nadlidské výkony brankářů, překonané rekordy všeho druhu a nakonec i historický postup Mountfieldu do finále. Bitva mezi Hradcem a Vítkovicemi vskutku připomínala jízdu na horské dráze, ze které se většině příznivců pořádně zamotala hlava.

Hradečtí se po přejetí libereckých Tygrů ve čtvrtfinále dostali poprvé od roku 2018 mezi nejlepší čtyřku, tam ale narazili na velmi silné Vítkovice. Ty zakončily základní část na druhém místě a ve čtvrtfinále hladce skolily brněnskou Kometu 4:2 na zápasy. V základní části Rideru bodově táhlo především trio Dominik Lakatoš, Roberts Bukarts a Peter Mueller, ve vyřazovací části se ale vítkovická útočná mašina ještě naplno nerozjela.

V základní části se při vzájemných střetnutích lépe dařilo mužstvu v východu Čech. Lvi se z vítězství radovali ve třech případech, Ridera ukořistila jednu tříbodovu výhru na domácím ledě. Hned při dvou trumfech Hradce se ale muselo jít přes rámec 60 minut, na což setkání v play-off hojně navázalo. Skóre ze 4 vzájemných zápasů hovořilo 14:12 pro Lvy. Stejné skóre nabídlo i semifinále, tam obě družstva na stejný počin ale potřebovala o neuvěřitelných 312 minut navíc.

Série odstartovala v Moravskoslezském kraji a úvodní utkání nastínilo častý jev v průběhu dalších střetnutí – perfektní výkony obou strážců branky. Utkání putovalo za stavu 0:0 po 60 minutách do prodloužení a ani v něm se nenašel vítěz. Vítkovický Aleš Stezka pochytal všech 49 střeleckých pokusů, zatímco hradecký Matěj Machovský si počínal bezchybně ve 36 případech. V nájezdech už ale hráči na maskované čaroděje recept našli. Hradečtí skórovali ve všech čtyřech případech, o rozhodující trefu se postaral Greame McCormack a poprvé v historii tak poslal Mountfield do vedení v semifinálové sérii.

Velkou ránou do hradeckých plánů bylo ale zranění železného muže extraligy, Jakuba Lva. Ten musel po 659 utkáních v řadě vynechat extraligový mač. Jeho pozici tak zastoupil Patrik Miškář, který po roce a devíti dnech naskočil do utkání s hradeckým lvem na prsou. Na první trefu ze hry v sérii se čekalo dlouhých 126 minut, pak už se ale s góly roztrhl pytel. Domácí směřovali k vítězství 2:1, v 57. minutě ale vyrovnal McCormack skóre a znovu se šlo do prodloužení. To až pohádkově rozhodl žolík Patrik Miškář, který rychlou dorážkou přisoudil Východočechům překvapivé vedení 2:0 v sérii.

Série se tak přesunula do východočeské metropole a Lvi se i s navrátilcem Kevinem Klímou od začátku hnali za vytouženým mečbolem. Po první siréně odcházeli do šatny s těsným vedením 2:1, po teči Kriegera na 2:2 to ale opět vypadalo, že se bude prodlužovat. To by ale nesměl být na ledě hrdina Patrik Miškář, který čtyři minuty před koncem vymetl pavučinky Stezkovy branky a rozhodl o další výhře, kterou ještě trefou do prázdné klece stvrdil Radovan Pavlík. Lvi byli jediný krůček od historického finále. To ale nevěděli, jak dlouhá cesta je ve skutečnosti ještě čeká.

O den později měli svěřenci Tomáše Martince možnost sérii rozhodnou před domácím publikem, první mečbol ale zůstal nevyužit. Ridera provedla změnu v brankovišti, vítkovickou síť tentokrát hájil Lukáš Klimeš a počínal si na výbornou. Pochytal 32 z 33 hradeckých střel, jedinkrát byl překonán premiérovým gólem Jana Eberleho za Hradec ve vyřazovací části. To Lvům ovšem nestačilo. Dvakrát se totiž prosadil Rastislav Dej, který pod Bílou věží strávil pět sezon, a těsnou výhrou 2:1 vrátil sérii zpátky do Ostravy.

V pátém klání se vedení rychle ujali Hradečtí a do první přestávky šli s pohodlným náskokem 2:0. Ridera ale po první dvacetiminutovce poslala do branky opět Aleše Stezku, což vyslalo na ostravskou střídačku pozitivní signál. Vítkovice dorovnali v třetí části stav na 2:2 a rázem bylo jasné, že Ostravar aréna bude svědkem dalšího prodloužení. Dlouho to vypadalo, že hráčům už nadobro vyschl střelný prach. Po necelých 99 minutách odehraného času se ale rozjel z vlastního pásma vítkovický Patrik Koch a přesnou ranou pod břevno přisoudil Ostravanům druhý bod v sérii.

Lvi měli na hokejkách v rámci šestého střetnutí další šanci ukončit sérii na domácím ledě, již v deváté minutě však zažili studenou sprchu, když druhá střela hostů v zápase rozvlnila síť za Machovským. Unavení Lvi sebrali zbytek sil a zasypali Stezku střeleckými pokusy ze všech možných pozic. Nakonec se ujalo se až tečované nahození McCormacka deset minut před koncem, což znamenalo jediné – čtvrté prodloužení série. Prodloužení to nebylo ale ledajaké, jednalo se totiž o nejdelší zápas historie české soutěže. Stopky zdánlivě nekonečného zápasu se zastavily na rekordním čase 138:51, když Lakatoš ukončil trápení všech na ledě a zakončil únik v oslabení, čímž si heroicky vynutil sedmý zápas.

Rekordy padaly v šestém duelu na všechny strany. Vytrvalí fanoušci na stadionu strávili tímto zápasem šílených 6 hodin a 20 minut svého času. Vůbec poprvé v historii českého play-off se navíc stalo, že by v prodloužení udeřil tým v oslabení. Aleš Stezka pochytal těžko uvěřitelných 87 střeleckých pokusů, čímž se osamostatnil na čele této statistiky. Pomohly mu ale bezesporu také obětavé bloky hostujících hráčů, jejichž číslo se zastavilo na rekordním počtu 37. Do té doby platný rekord o nejvíce minutách strávených na ledě (41:08) překonalo hned 11 hráčů, nejvytěžovanějším byl hradecký Greame McCormack, jenž na ledě strávil 53 minut a 22 sekund.

Hráči obou mužstev načerpali po extrémně náročném utkání poslední zbytky sil a vyrazili k sedmému a poslednímu zápasu semifinále do Ostravy s jediným cílem – odevzdat na ledě vše a konečně se zmocnit kýžené čtvrté výhry, která zaručuje vstupenku do finále. Před polovinou zápasu k tomu měli blíže hosté z Hradce, když milimetrovou přihrávku McCormacka usměrnil do odkryté branky Patrik Miškář. Krátce na to ale šikovnou dorážkou vyrovnal Kalus a stav byl opět nerozhodný – 1:1.

Jsme doma!

Jsme doma! 😍 A takové přivítání jsme fakt nečekali 🤪 #chcemevíc

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 15. dubna 2023


Největší příležitost ke vsítění rozhodující trefy měl při nařízeném nájezdu Aleš Jergl, parádním zásahem ho ale vynuloval Stezka. Potřetí v řadě se tak prodlužovalo a napětí v Ostravar aréně se dalo krájet. Lvi už tradičně podržel famózní Machovský a v čase 78:04 přišla osudová chvíle. Kevin Klíma přistrčil puk na střed Okuliarovi a ten perfektní ranou na vyrážečku vystřelil Mountfieldu historické finále! Extrémní euforie v hradeckém sektoru a na střídačce neuhasla ani hluboko do noci, když fanoušci přivítali hradecké hokejisty při příjezdu do města pod Bílou věží. Však v cestě za vysněným pohárem jim stál už pouze jediný soupeř – mistrovský Třinec.

Mountfield HK HC Vítkovice Ridera
330 Střely na branku 269
14 Branky 12
4,24 % Úspěšnost střelby 4,46 %
31 Vyloučení 24
3 Využití 6
30 Hity 74
126 Bloky 166
310 Vhazování 255
176 Radegast index 218
95,54 % Úspěšnost zákroků brankářů 96,06 %