Žáci
čt 4.4.2024 | Eva Šafranková

Osmá třída zabojuje o postup do finále, proti stojí Plzeň

Jarní měsíce se nesou ve znamení vyřazovacích bojů, které se netýkají už žádné věkové kategorie Mountfieldu. Až na jednu výjimku. Tou je osmá třída, která v Lize starších žáků „A“ ovládla nadstavbu a díky tomu se dostala až do semifinále. V něm se jejím soupeřem stala plzeňská Škodovka. Série hraná na dva vítězné zápasy startuje na východě Čech již tento pátek v 17:15.

Liga starších žáků „A“ neboli soutěž osmých tříd je považována za nejstarší kategorii v českém žákovském hokeji a je určena hlavně hokejistům, kteří se narodili v roce 2010. Minulou sezonu se museli o boje o titul obejít, letos se však soutěž trochu změnila. Play off je v porovnání s ostatními kategoriemi krátké, hraje se rovnou semifinále a následné finále. Mezi nejlepší čtveřici se mohli dostat pouze vítězové nadstavbových skupin, kterých bylo deset a byly složeny různě – v rozmezí čtyř až šesti týmů.

Hradec se nacházel v nadstavbě B, ve které zvítězil ve čtrnácti případech z celkových dvaceti mačů a dohromady zaznamenal jednatřicet bodů. V patách mu byl se šestadvaceti body jeho největší rival, a sice Pardubice. Vzájemné zápasy v základní části vyšly lépe Dynamu, ale Lvíčatům se naopak více dařilo v důležitých momentech. Ve východočeském derby si hráči zpod Bílé věže připsali dvakrát výhru a jednou remízu. I díky tomu skončili na první příčce a za sebou nechali již zmíněné Pardubice, dále Letňany, Mladou Boleslav, Liberec a Říčany.

Semifinále 8. tříd

  • 1. zápas: Mountfield HK vs. HC Škoda Plzeň (5. dubna od 17:15)
  • 2. zápas: HC Škoda Plzeň vs. Mountfield HK (7. dubna od 16:30)
  • příp. 3. zápas: Mountfield HK vs. HC Škoda Plzeň (10. dubna od 18:00)

V semifinále se utkají vítězové dvou nejzápadnějších a dvou nejvýchodnějších nadstaveb. Hraje se na dva vyhrané zápasy, v případě nerozhodného skóre po základní hrací době se vymění strany a následuje desetiminutové prodloužení systémem tři na tři. Jestliže se stav ani po nastaveném čase nezmění, rozhodnou samostatné nájezdy.

Na Mountfield připadli plzeňští Indiáni, kteří oproti celkům na prvních pozicích získali nejméně bodů. Série hraná na dvě výhry začíná na soutoku Labe a Orlice. První duel je naplánován na pátek od 17:15, druhé střetnutí je na programu o dva dny později v Plzni, tedy v neděli od 16:30. Případné třetí utkání se odehraje opět na hradeckém ledě. Ve východním semifinále se pak potká brněnská Kometa a Vítkovice.

Zatímco už hokejová sezona 2023/24 v Hradci Králové pomalu utichá a v kancelářích se připravuje ročník následující, osmá třída pod taktovkou trenéra Bohdana Višňáka ještě zabojuje o medailové pozice. Přijďte v tom mladým hradeckým nadějím pomoct!