Preview k zápasu
po 4.1.2021 | Tomáš Kalas

Po derby další atraktivní bitva. Hradec míří do hlavního města

Vstup do nového roku se hradeckým hokejistům povedl parádně, v dramatickém derby totiž dokázali porazit rivala z Pardubic. Druhý zápas v roce 2021 odehrají na ledě tradičního soupeře, a to pražské Sparty. V případě, že by se povedlo Lvům vyhrát, dotáhli by se na skupinu pronásledovatelů vedoucího Třince. Zda se jim to povede, budeme vědět zhruba dvě a čtvrt hodiny po úvodním buly, které je naplánováno na úterních 17:00.

„Samozřejmě je výhra v derby hezká, ale jdeme s pokorou do dalšího zápasu.“

#32 Jakub Orsava (o souboji se Spartou)

Po vyhraném derby panovala (nejenom) u Jakuba Orsavy velká spokojenost s tříbodovým ziskem. „Chtěli jsme vyhrát, věděli jsme o jejich sérii, mají formu. My jsme se však soustředili jenom na svoji hru a povedlo se nám to vybojovat,“ hlásil bezprostředně po utkání šumperský odchovanec. Hradec otevíral skóre z oslabení, další dvě branky pak padly z přesilových her. „Na to, že přesilovky nám nejdou, tak se nám v neděli povedlo některé využít. Jsme za to rádi, ale přesilovky jsou potřeba ještě vypilovat,“ podotýká extraligový mistr z roku 2011.

Výhra se však rodila těžko. Byly to Pardubice, které v prvních minutách špílu měly více ze hry a párkrát solidně zavařily v obranném pásmu Hradce, s čímž souhlasil i Orsava. „Začátek byl z naší strany vlažnější, zamkli nás v pásmu a měli tam několik šancí. Marek Mazanec nás ale podržel, přestáli jsme to, povedlo se nám hru vyrovnat a o jeden gól jsme byli šťastnější,“ pochválil Mazancův výkon devětadvacetiletý útočník. „Pro tým bylo vedení rozhodně psychicky lepší, soupeř se pak musel tlačit do branky. Dvakrát se Pardubicím sice povedlo dotáhnout, ale jsme rádi za ten rozhodující gól,“ sdělil Jakub Orsava.

Vstup do nového roku však nemají hradečtí hokejisté snadný. Zápasy jdou opět v režimu úterý – pátek – neděle, Hradec navíc zajíždí dvakrát v jednom týdnu na led silné Sparty. „Derby musíme hodit za hlavu, v úterý je další utkání na Spartě a my jej musíme urvat. Samozřejmě je výhra v derby hezká, ale jdeme s pokorou do dalšího zápasu,“ dodává s respektem. „Na Spartu se chce každý určitě vytáhnout, osobně se však soustředím spíše na sebe než soupeře. Lepší je to mít takto nastavené, nedívat se na soupeře a nekoukat na to, proti komu hrajeme,“ uzavírá Orsava.

LukášPech
I v 37 letech patří Pech ke klíčovým hráčům Sparty. Hraje za ni nepřetržitě od roku 2013 a v dresu Sparty se zastavil v produktivitě na 319 kanadských bodech.

Sparta opět útočí na nejvyšší mety

Po nepříliš přesvědčivém startu do sezóny se Sparta rozjela a dostala se až na průběžné druhé místo tabulky se šestibodovou ztrátou na vedoucí Třinec. Možnost přiblížit se Ocelářům ještě více ale hráči s písmenem S na hrudi prováhali, neboť v posledních dvou zápasech nebrali ani bod. Nejprve ztroskotali na Dynamu, kde nepomohlo k bodům ani tříbrankové vedení, v posledním utkání s Libercem si pak Tygři došli pro výhru skrze úvodní desetiminutovku, kde přesně pálili dvakrát.

Ještě před Vánoci ale Pražané drželi šestizápasovou sérii výher, přičemž poslední byla desetibranková proti Zlínu. Jenže v Karlových Varech Sparta již poněkolikáté ztratila vysoké vedení (tentokrát 4:0) a Energie předvedla fantastický obrat na výhru 5:4 v prodloužení. Holešovický klub tradičně těží z velmi kvalitních přesilovek. Ze 120 nabídnutých jich využil rovnou 28 a s procentuální úspěšností 23,33 je suverénně nejlepším týmem v tomto ohledu. Vysoko je i v rámci vhazování, kde je v těsném závěsu za Libercem, který vede o čtyři desetiny procenta.

Nejproduktivnějším hráčem týmu je Michal Řepík, jehož 28 bodů (13+15) jej řadí na páté místo produktivity v extralize. Společně s Romanem Horákem (13+14) je i nejlepší střelec týmu. V dobrém světle se ukazuje i posila se zkušenostmi z NHL, Vladimír Sobotka. Za 15 odehraných soubojů nasbíral 18 bodů, z čehož 15 je skrze asistence. Nejproduktivnějším obráncem je předsezónní posila David Němeček, odchovanec Plzně vstřelil dvě branky a na dalších devět nahrál. Jedničkou v brance je pak Matěj Machovský, se svojí úspěšností 91,23 % je devátý nejlepší brankář extraligy.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu ledna. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání



Mazanec – Blain, Nedomlel, Pilař, F. Pavlík, Šalda, Jank – Orsava, Koukal, Kevin Klíma – Jergl, Růžička, J. Sklenář – Smoleňák, Cingel, Perret – Lev, Morong, Zachar – Kelly Klíma.