Preview k zápasu
so 26.2.2022 | Adam Kodet

Po volném kole do Brna. Bojovat o osmou výhru v řadě

Osm extraligových skalpů v řadě získal Mountfield HK pouze jednou, a to v právě probíhající sezóně, jejíž základní část pro Východočechy skončí už jistě nejvyšším bodovým ziskem v historii. V cestě za prodloužením vítězné šňůry stojí Brno, které rozhodně nemá v kapse ještě ani předkolo a bojuje o jistotu prodloužení sezóny. Do ochozů se vrátil vyšší počet fanoušků, a tak na Lvy v neděli v 17:00 čeká kromě motivovaného soupeře i pekelně bouřlivá atmosféra.

„Atmosféra je tam vždycky super a hodně se tam fandí. Bude to určitě super zápas.“

#45 Filip Pavlík (před zápasem v Brně)

Na navlečení sedmého korálku na vítězný špagát si Hradec musel v Boleslavi počkat až do nájezdů. O to byla ale výhra z tohoto stadionu po víc jak čtyřech letech sladší. „Určitě to nebyl špatný zápas. Hráli jsme dobře systém, který jsme chtěli. Sice se jim povedlo vyrovnat, ale v nájezdech se přiklonilo štěstí k nám,“ vrací se k dvoubodové výhře Filip Pavlík. „Díky tomu, že se nám podařila vítězná šňůra, tak máme v týmu dobrou pohodu a snažíme se jí udržet,“ dodává klíčový obránce s tím, že na trénink se v takové atmosféře každý těší.

Program Tipsport extraligy je neúprosný, přesto díky volnému pátečnímu losu dostal tým dva dny volna. „Vždycky je fajn, když si člověk trochu odpočine, někam vypadne a přijde na jiné myšlenky. Myslím, že to všem prospělo, a každý si nějak po svém trochu odpočinul,“ pochvaluje si nejlepší střelec zadních řad. Kádr už je ale zpět v zápasovém režimu a chystá se na nedělní střet v Brně, který bude po rozvolnění okořeněn bouřlivou kulisou. „Jsou tam opravdu specifičtí fanoušci, ale atmosféra je tam vždycky super a hodně se tam fandí. Bude to určitě super zápas,“ těší se před cestou na Moravu rodák z Třebíče.

Má trenérský tým v záloze právě na tohoto soupeře speciální taktiku? „Příprava je stejná, připravujeme se hlavně na to, co chceme hrát my. Ale samozřejmě se koukáme i na videa, abychom věděli, v čem je soupeř silný nebo v čem by nám mohl dělat problémy,“ odhaluje trenérské karty borec s nejtvrdší střelou ligy. Kometa sice není v tabulce tak vysoko, jak by si přála, o to víc bude ale na konci základní části kousat. „Asi nemají sezónu podle svých představ, ale je to skvělý tým do play off. Budou se tam chtít probojovat a pak už je to úplně jiná liga,“ připomíná sílu nejbližšího soupeře Filip Pavlík.

MarekČiliak
Když svůj dlouholetý klubový domov před dvěma lety opouštěl, nezdálo se pravděpodobné, že by se vrátil. Král vyřazovacích bojů a strůjce obou titulů je ale zpět v brněnské brance a fanoušci od něj právě v play off čekají velké věci.

Brno bojuje s nevyrovnanými výkony

Kometa opravdu neprožívá kdovíjak úspěšnou základní část. Poměrně obměněný kádr s množstvím nových tváří se během celé sezóny nedokázal propojit a poskládat tak, aby předváděl vyrovnané výkony. Však Brňané letos jen jednou získali víc jak dvě plnohodnotné výhry v řadě. Naopak z uplynulých sedmi střetů odešli se třemi body jen jednou a v posledních třech duelech nezískali ani jeden. Během sezóny se majitel Libor Zábranský vrátil na střídačku, začal povolávat i hráče ze Chance ligy, ale valný efekt to nemělo. Výsledkem je aktuálně až desáté místo, tři body nad 13. Olomoucí.

Moravanům poměrně svědčí těsné a vyhrocené zápasy. Vyhráli jich po Pardubicích nejvíc ze všech (16) a v nastavení mají pozitivní bilanci 9:5. Víckrát bonusový bod získalo právě jen Dynamo. Naopak když byl finální rozdíl ve skóre víc jak třígólový, Kometa zvítězila jen třikrát ze 13 takových případů. Desetkrát prohrálo Brno po tom, co vstřelilo první gól, takže mu unikají dobře rozjeté partie. Navíc je velmi často pod střeleckým tlakem soupeře, což dokládá statistika Corsi, ve které je Kometa až jedenáctá. Její silnou zbraní je disciplína, je s přehledem nejméně vylučovaným týmem ligy. 764 bloků ji pak řadí na druhé místo v tomto ohledu za Karlovy Vary, takže týmu nechybí ani obětavost.

Největším trumfem je v této sezóně pro modro-bílé barvy opět americký fantom Peter Mueller. Tomu s bilancí 22+26 patří šesté místo v ligové tabulce střelců i produktivity, a to i přes nižší počet odehraných zápasů. V každém utkání stráví na ledě skoro 23 minut, což z něj dělá nejvytíženějšího muže týmu. Výraznou postavou je další z cizinců Rhett Holland, který nasbíral +14 bodů v tabulce pravdy a taky rozdal nejvíc hitů z týmu. Jeho přílišná agresivita ale už letos vedla i k disciplinárnímu trestu, který stále trvá. Další tvrďák Michal Gulaši zase díky vysokému počtu bloků (131) vede ligový Radegast Index. Marek Čiliak se po svém návratu do Brna uvedl slušně a i když získal pro tým jen tři výhry z osmi, úspěšností zásahů 92,86 % ukázal, že může být znovu žolíkem hlavne pro play off.

Sestavy z minulého utkání


Tomek – Kučeřík, Roth, Ďaloga, Bartejs, Gulaši, Tansey, Doudera – Zaťovič, Holík, Mueller – Kollár, Krištof, Šalé – Vincour, Zbořil, Horký – Pavlík, Malý, Rákos.