Ohlasy k zápasu
ne 27.2.2022 | Tomáš Kalas

Radek Pilař po dorovnání rekordu: Ukázali jsme ohromnou obětavost

Pro Hradec Králové to byl další z povedených hokejových večerů. Zejména pak pro Radka Pilaře, který se po četném pendlování mezi útočnými a obrannými liniemi napevno usadil v defenzívě a navíc si vybojoval nový kontrakt. Jeho branka na 2:1 napomohla Lvům odvézt si z jihu Moravy tři body, navíc zapsal v probíhajícím ročníku jeho šestý zásah, což je jeho osobní extraligové maximum.

Hradecký univerzál si po konci duelu pořádně oddechl. „Z naší strany to nebyl úplně skvělý výkon, rozhodně umíme hrát i lépe. Nešly nám nohy a nebyli jsme tak důrazní,“ má jasno o odehraném utkání odchovanec Nové Paky. „Ale máme tři body, což se počítá. Kometa sice měla šance, byla tam ale od nás ohromná obětavost a výborně chytal i Henri,“ hned vzápětí dodává a děkuje i finskému parťákovi v brance, který naskočil po třech duelech jako gólmanská jednička a hned si vysloužil ocenění nejlepšího hráče hradeckého týmu.

Může to být výhodou Lvů v play off, že mají v týmu dva naprosto vyrovnané brankáře? „Rozhodně, ve vyřazovací části se tohle opravdu hodí a můžeme mít v tomhle navrch. Jednomu brankáři se duel třeba nepovede, tak zaskočí hned druhý a podrží tým. V Brně byl v brance třeba Henri a hned nám hodně pomohl,“ říká spokojeně. Těžce ubojované tři body navíc mohou dát týmu další impuls do následných duelů a potvrdit týmovou sílu. „Je to určitě plus, i když ten duel třeba neodehrajete tak dobře. Pak už rozhodují maličkosti, jako třeba zblokované střely a osobní souboje,“ souhlasí hradecký odchovanec.

„Prezidentský pohár jako cíl nemáme, nekoukáme se na to.“

#62 Radek Pilař (o potenciálním vítězství v základní části)

Pilař v utkání zapsal do osobních statistik šestý gól v sezóně a celková bilance 6+5 je jeho dosavadním maximem během působení v Hradci. A branka to byla na jihu Moravy klíčová, střelou k tyči poslal Lvy do opětovného vedení, které se jim již povedlo udržet. „Ohromně nám to pomohlo, stejně tak jako Jordannova branka na 3:1 při brněnské přesilové hře. I když jsme pak sice hned inkasovali, tak už jsme to dotáhli do vítězného konce,“ říká dřívější mládežnický reprezentant v kategoriích U16 a U17.

Pro hradeckého univerzála byla vstřelená branka navíc i trochu symbolická. Právě on společně s Bohumilem Jankem nedávno podepsali novou smlouvu na dva roky. „Jsem rád, že jsem v Hradci podepsal novou smlouvu a budu v klubu působit i nadále. Mám tu dobré podmínky, rodinu a v kabině se navíc sešla výborná parta. Hradec byl pro mě z těchto důvodů priorita pro pokračování v kariéře,“ pochvaluje si angažmá pod Bílou věží.

Zatímco Hradec si připsal na své konto osmý duel s výhrou v řadě, tak Kometa naopak zapsala čtvrtou prohru v řadě a reálně hrozí, že se nemusí mezi posledních dvanáct vůbec probojovat! „Neřekl bych, že je Kometa úplně v krizi. Sice její výkony úplně nesleduji, ale nás dokázala přehrát. Naštěstí nás podržel Henri a šance, které si vytvořili, tak neproměnili,“ s úlevou říká forvard, který má bohaté zkušenosti i s obrannými pracemi.

Svěřenci tria trenérů Martince, Čiháka a Svobody se tak vyhoupli znovu na první místo a díky zaváhání Třince může jejich bodový náskok ještě narůst, neboť mají Oceláři odehráno o utkání více. K Prezidentskému poháru mají tak Lvi zase o něco blíže, ale rozhodně se k němu neupínají. „Jako cíl to nemáme, nekoukáme na to. Snažíme se jít zápas od zápasu a formu směřovat především k tomu play off,“ hlásí za kabinu 25letý jičínský rodák. „Ale je super, že máme jistotu prvních dvou míst. Teď se už jenom budeme snažit pilovat přesilovky, oslabení a další věci směrem k vrcholu sezóny,“ uzavírá Radek Pilař.