Preview k zápasu
so 26.9.2020 | Jan Brůna

Poprvé v lize doma. K třaskavému souboji přijede Liberec

Hráči Mountfieldu HK zažívají snový vstup do nové extraligové sezóny, z dosavadních třech zápasů totiž všechny vyhráli, o body navíc pokaždé bojovali venku. V neděli se konečně představí doma a k utkání dorazí liberečtí Bílí Tygři, s nimiž je to pokaždé ostrá bitva. Severočeši navíc ovládli oba své mače, pod Bílou věž tak zajíždí v dobré formě. Kdo opanuje souboj šelem, který startuje v 16:00?

„Všichni dodržují systém, jezdí pohromadě a mají dobré útočníky.“

#70 Radek Smoleňák (o největších zbraních Liberce)

Hradečtí hokejisté si lepší start do soutěžního ročníku snad ani nemohli přát, po třech duelech totiž mají na svém kontě devět bodů a sluní se na prvním místě tabulky. „Začátek se nám povedl, určitě jsme rádi za to, že máme tolik bodů. Myslím si, že se nemusíme vůbec stydět ani za předvedenou hru – odehráli jsme hodně dobré pasáže. Ale byly tam i nějaké věci, které se nám tolik nelíbily. Ale kdyby to takhle pokračovalo, budeme spokojeni,“ chválí mančaft Radek Smoleňák.

Hráči A-týmu si v pátek připsali třetí výhru v řadě, když proti Beranům vyválčili všechny body za těsný skalp 3:2. „Nepamatuji si, že bych ve Zlíně odehrál nějaký lehký zápas. Oni můžou být dole i nahoře a prostě budou hrát furt stejně, každé utkání je těžké, takže o to víc si toho ceníme. Vyhrát takový zápas o gól je pro tým kolikrát důležitější, než kdybychom jim tam nasypali sedm gólů a odjeli jen tak. Takovéto zápasy nás posouvají,“ potvrzuje kapitán Lvů, jak je vítězství nad Ševci cenné.

Družina kolem pražského rodáka se však konečně může naladit na úvodní domácí mač sezóny; znepříjemnit Hradci neděli se pokusí Bílí Tygři. „Těšíme se, na druhou stranu bychom byli raději, kdyby tady s námi mohli být fanoušci, kteří si to zaslouží. Ale na to jsem asi malý pán, abych něco takového rozhodoval. Zápasy s Libercem byly vždycky dobré, doufám, že si to rozdáme a budeme ti šťastnější,“ věří hráč s číslem 70. A co je největší zbraní Severočechů? „Všichni dodržují systém, jezdí pohromadě a mají dobré útočníky. Staví to na zkušenějších hráčích a Šmíďák (Ladislav Šmíd) vzadu je hodně znát,“ vyjmenovává na závěr Radek Smoleňák.

MislavRosandič
Bývalý hradecký bek by se měl hrstce fanoušků Lvů ukázat také v neděli. V nové ostré sezóně zatím naskočil do obou zápasů a tvořil obrannou dvojici s Tomášem Hanouskem.

Liberecké přestupy: nový gólman i střelci z Varů

Pod Ještědem se přes léto odehrály výrazné změny a jedna z nich přišla rovněž ve vedení klubu. Hlavní trenér Patrik Augusta se stal také sportovním ředitelem Tygrů a nově hájí stejnou pozici, kterou před svým odchodem k reprezentaci zastával Filip Pešán. Kouč narozen v Jihlavě je tak kromě chodu libereckého A-mužstva zodpovědný za hráčský i trenérský kádr partnerských Benátek nad Jizerou.

Fanoušky však více zajímá složení hokejistů v týmu a ani to se neobešlo bez velkých manévrů. Převrat začal již odzadu – brankářskou jistotu a brněnského rodáka Dominika Hrachovinu vystřídal mladý Petr Kváča, který dorazil z Třince. Jako druhý gólman se z Plzně dostavil ex-hradecký Jaroslav Pavelka, jenž může naskočit i na farmě v Benátkách.

Organizaci Bílých Tygrů opustili defenzivní obři Roman Graborenko a Oldrich Kotvan, místo nich Severočeši přivedli z Hradce sympaťáka Mislava Rosandiče. Největší personální rošády se ale odehrály v útoku. V šatně Liberce už nenajdete jmenovky trojice Rostislav MaroszLibor HudáčekLukáš Krenželok, pod Ještědem se rozloučil rovněž Jakub Valský. Z KHL se znovu vrátil cestovatel Tomáš Filippi, který doplnil duo z Karlových Varů; Dávida Grígera a Tomáše Rachůnka.

TOP 3 důvody, proč dorazit na zápas proti Liberci:

  • 1. Mountfield se v novém extraligovém ročníku poprvé ukáže doma
  • 2. Tygři jako soupeř slibují tradičně ostré střetnutí
  • 3. Hradec s devíti body vede ligu, přidá čtvrtou výhru v řadě?

Postup ze skupiny, pak podivný konec v poháru

Tygři zaznamenali skvělý vstup do Generali Česká Cupu, když v napínavém duelu skolili Energii 5:4 po prodloužení a na to navázali domácím vítězstvím 2:0 nad Mladou Boleslaví. Následně ovšem přišlo možná lehké uspokojení a svěřenci Patrika Augusty schytali od Bruslařů debakl 2:8. Ve čtvrtém zápase už byla obrana o poznání pevnější, fotbalové prohře 0:1 od Litvínova přesto nezabránila. V posledních hracích dnech to však Severočeši Chemikům vrátili a podruhé těsně přetlačili Vary.

Z vyrovnané skupiny B klub s nejlepší mládežnickou akademií ze sezóny 2017/18 postoupil do play off, kde na něj mezi elitní osmičkou čekala Sparta. Mladé pušky Jakub Rychlovský a Adam Najman pomohly Pražany ve dvou utkáních vyřadit – po domácím skalpu 4:2 a remíze 2:2 v Holešovicích postoupili Liberečtí do semifinále. V něm měli vyzvat Pardubice, k tomu ale ze známých důvodů nedošlo; stejně jako v Plzni se totiž pod Ještědem objevil koronavirus a boj o finále byl zrušen.

K čemu nedostali Tygři příležitost v poháru, to si vynahradili v extralize a hned v úvodním mači nesestupové sezóny vypráskali Dynamo 7:1. Tehdy se prosadilo až šest různých střelců a hned čtyři branky domácích padly z přesilovek – Lvi tak už jistě vědí o silné zbrani jejich nedělního soupeře. Ten ve druhém střetnutí vykradl olomouckou plecharénu a po jasné výhře 4:1 odvezl domů všechny body. Jak dopadne víkendový souboj s Mountfieldem?

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Vzhledem k aktuální situaci je zřejmé, že se na zápasy svých oblíbených týmů zdaleka nedostanou všichni fanoušci. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají však unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Kváča – Šmíd, Knot, Rosandič, T. Hanousek, Derner, Havlín – Birner, Bulíř, Lenc – Průžek, Filippi, Gríger – Šír, P. Jelínek, M. Zachar – J. Vlach, Najman, Rychlovský.