Preview k zápasu
so 18.12.2021 | Petr Koval

Poslední předvánoční zápas pod Bílou věží, Lvi přivítají Vary!

Před Channel One Cupem sehrál Hradec atraktivní duel s pražskou Spartou, proti které neodvrátil prosincový mírný výsledkový pokles a padl 3:4 po prodloužení. Po krátkém zápasovém volnu na Východočechy čeká nabitý program. Do konce roku na ně totiž čeká ještě pět střetnutí. K poslednímu zápasu před svátky zavítají do ČPP Arény Karlovy Vary. Dokáže Mountfield zapsat šestou výhru proti Energii v řadě? Startujeme v neděli od 16:00.

„Lze očekávat utkání v rychlosti, určitě se nebude stát ve středním pásmu."

#72 Bohumil Jank (o zápasu s Karlovými Vary)

Mountfield uzavřel dosavadní extraligový kolotoč bodem z utkání proti Pražanům, po němž následovala krátká pauza k nabrání nových sil. „Každý si tři dny volna užil jiným stylem, někdo vyrazil na hory, co se týče mě, tak jsem se věnoval dětem a manželce. Nahrazoval jsem čas, kterého během sezóny moc není,“ popisuje hradecký obránce Bohumil Jank. „Repre pauzy většinou slouží k tomu, abychom se dali fyzicky dohromady. Tréninky na ledě jsou většinou bruslivější, aby se nabily baterky na další část,“ dodává k tomu, jakým způsobem hráči udržují formu.

Předehrávka 56. kola přinesla divákům velmi atraktivní hokej plný emocí. To potvrzují i tresty. Oba celky putovaly na trestnou lavici hned osmkrát, což je nejvíce v sezóně. Jak se vyhrocená atmosféra a útočný hokej zamlouvá tvrdému zadákovi? „Je to určitě lepší, než když soupeř pořád brání a my tlačíme do plných. Hrálo se nahoru a dolů, byly tam souboje, obětavost, naštvaní a na konci i smutek. Ale myslím si, že nás to mohlo jen a jen posunout,“ komentuje.

A to i přes to, že výkony na začátku prosince nebyly optimální. „Na každý tým padne kratší nebo delší deka. Nás to potkalo po první repre pauze. Měli jsme asi šest zápasů, kde to z naší strany nevypadalo úplně optimálně. Musím ale říct, že se nám mezi pauzami podařilo posbírat dost bodů. Nijak výrazně jsme se v tabulce nepropadli,“ těší hráče s číslem 72. Pozici můžou Hradečtí upevnit i proti Varům. „Jsou bruslivý tým, který hraje na dlouhé přihrávky, takže se hra rychle přelévá. Je to nepříjemný zarputilý soupeř. Lze očekávat utkání v rychlosti, určitě se nebude stát ve středním pásmu,“ uzavírá devětadvacetiletý bek.

TomášVondráček
Třicetiletý forvard v letošní sezóně překonal extraligový milník. Jako první totiž vsítil hattrick ve vlastním oslabení a pomohl k výhře svého týmu 5:2 v Českých Budějovicích. Kapitán Energie se střelecky prosadil i v obou dosavadních utkáních proti Lvům. Dokáže to i tentokrát?

Energetici se v prosinci trápí

Bude to už třináct let, co v lázeňském městě slavili mistrovsky titul. Od té doby se tamní celek jen těžko dostává do první desítky extraligové konkurence. I v letošním ročníku se mužstvo Martina Pešouta hledá. Po třiceti odehraných kolech mu s 35 body patří až 13. příčka. V listopadu se už už blýskalo na lepší časy, když Západočeši bodovali v pěti ze sedmi utkání. Zato v prosinci je to jiná písnička. Energie totiž zatím v prvním zimním měsíci nevybojovala ani bod. Nedaří se jí především na venkovních kluzištích. Na ledě soupeře uhrála pouhých 8 bodů. Venkovní bilanci nevylepšila ani před pauzou. Nejprve podlehla 2:3 brněnské Kometě a o dva dny později nezvládla druhou třetinu a prohrála s vítkovickou Riderou vysoko 1:6.

Zatímco na cestách se mužstvu kolem kapitána Tomáše Vondráčka nedaří, doma je šesté nejlepší. Vary hrají výsledkově velmi vyrovnaná utkání. Celkem třináctkrát ztratily výsledek rozdílem jediné branky. Rozdílové góly přináší především speciální formace. V těch letky z nejmenšího krajského města na extraligové mapě na své soupeře ztrácí. Jejich hra v oslabení je s úspěšností 82,61 % druhá nejhorší – hůře je na tom už jen Olomouc. Na opačné straně hřiště skončí brankou každá šestá přesilovka, což energetiky řadí rovněž mezi ligový podprůměr.

Nejproduktivnějším hráčem v černobílem dresu je útočník Martin Kohout (6+15), ale v ofenzivě se realizační tým může spolehnout také na zkušené forvardy Tomáše Vondráčka nebo Jakuba Fleka, jenž opět nechyběl v reprezentační nominaci Filipa Pešána, i proto se divákům v ČPP Aréně nepředstaví. Stejně jako další reprezentant. Sedmnáctiletý talent Jiří Kulich, jenž dosud v dresu Energie nechyběl. Šikovný útočník totiž odcestoval na MS dvacetiletých. Nejvíce prostoru na ledě dostává všestranný bek s dosavadními 19 body Michal Plutnar. V brankovišti znovu vládne tradiční jednička Filip Novotný. Autor branky z předchozího ročníku drží svoji úspěšnost na 91,16 %.

Pravidla vstupu na nedělní utkání

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků, a to výhradně v sektorech na sezení. Vstup na zápas bude umožněn permanentkářům. Majitelé permanentek na sezení mohou obsadit místo, na které jsou zvyklí, majitelé permanentek na stání libovolné volné sedadlo v hale. Volné vstupenky v prodeji nejsou.

I nadále platí, že se zápasu mohou zúčastnit pouze osoby, které splňují podmínky platné ze dne 22. listopadu – nemají příznaky onemocnění Covid-19, mají potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zároveň dodržují všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Sestavy z minulého utkání


Kiviaho – Nedomlel, Blain, Gaspar, Pavlík, Jank, McCormack, Šalda – Smoleňák, Lalancette, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Miškář, Lev, Kelly Klíma – Pilař, Koukal, Pajer.