Preview k zápasu
so 8.1.2022 | Petr Šatalík, Jan Vavřina

Potvrdit body z Plzně. Pod Bílou věž zavítá Mladá Boleslav

Lvi se po zpackaném derby ve čtvrtek pochlapili a vyhráli na ledě neoblíbeného protivníka z Plzně 3:2. Nyní přichází možnost odčinit předchozí nezdar přímo před vlastními fandy, body ze západu Čech by bylo navíc příjemné v domácím prostředí potvrdit. Mountfield HK hostí v neděli od 16:00 v ČPP Aréně Mladou Boleslav, což je soupeř krajně nevyzpytatelný. Podaří se Hradci Bruslaře přemoci?

„Tomuhle stylu, který Boleslav hraje, říkám dostihy. Mají jako koně klapky na očích.“

#42 Petr Koukal (o herním stylu Bruslařů)

K utkání v Plzni se ještě vrací Petr Koukal. „Určitě nám pomohlo, že jsme vyrovnali na 1:1 na konci první třetiny, která nebyla odehraná moc dobře. Myslím, že pak jsme ale byli v té druhé jednoznačně lepší a mohli jsme dát i víc gólů. Celkově byl zbytek zápasu z mého pohledu slušný. Řekl bych, že jsme zaslouženě vyhráli. Šli jsme tomu víc naproti, byl tam podstatný rozdíl v nasazení, bruslení a držení kotouče než třeba předtím doma s Pardubicemi. Z toho jsem měl velkou radost,“ hodnotí duel s indiány zkušený centr.

V závěru utkání na západě Čech netrefil Oksanen úplně prázdnou bránu. Mělo to u spoluhráčů nějakou odezvu? „Já jsem si Ahtiho nedobíral, jak jsem to viděl z ledu, tak z mého pohledu by stejně gól dát nestihl. Je to úsměvný, že se dostal i do rubriky Borec na konec,“ připomíná páteční sportovní relaci na TV Nova. A jaký bude duel s Bruslaři? „Myslím, že Plzeň chce hrát hokej víc než Boleslav, která preferuje hlavně nahozený puk, rychlý pohyb a souboje na zadním mantinelu. Ti už si přestali nahrávat úplně, hokej posunuli na jiný "nelevel". Bude to jiné než s Plzní,“ předvídá účastník olympijských her v Pchjongčchangu.

Dokáže styl Bruslařů znechutit hru? „Ne, že by to bylo otravný, každý může hrát to, co mu naordinují trenéři, mají na to právo. Ale já už tomu říkám dostihy, tomuhle stylu, který Boleslav hraje. Mají jako koně klapky na očích... ale mají na to typy, mají to tak poskládané, je to jejich volba. Už jsme tu ale s nimi doma zvládli vyhrát a to utkání se nám povedlo. Doufám, že na to dokážeme navázat,“ věří forvard Hradce. A jaké jsou úkoly do zbytku základní části? „Na tabulku moc nekoukám. Myslím, že cíl byl čtyřka, ale je to o tom se zkoncentrovat na každý zápas,“ uzavírá Petr Koukal.

MartinPláněk
Opora zadních řad je v letošní sezóně nejvytíženějším hráčem Bruslařů, na ledě strávil už víc než 711 minut. Ve svém mužstvu má suverénně nejvyšší hodnotu Radegast indexu – 89. V probíhajícím ročníku již zblokoval 56 střel soupeře.

Bruslaři chtějí zabojovat o čtyřku, tahounem Kousal

Mladá Boleslav se v současné chvíli nachází na 6. místě extraligové tabulky se ziskem 57 bodů. Šest bodíků jí tak chybí na 4. příčku Plzně, která zajišťuje přímý postup do čtvrtfinále play off. Zároveň si však Středočeši musí hlídat záda, vždyť i 11. Olomouc na ně ztrácí jen šest bodů. Lvi to zatím mají s Bruslaři v této sezóně 4:2 na body. V prvním duelu v ČPP Aréně zvládli tohoto soupeře porazit 2:0, v odvetě na kluzišti protivníka však padli 3:4 v prodloužení.

Mladá Boleslav je tým, který sází především na pevnou defenzívu. Vždyť v letošním ročníku zatím vstřelila jen 86 branek, méně gólů zatím zaznamenali jen Liberec a Zlín. Přesilovka Bruslařů také nebudí zrovna velký dojem, využití v pouhých 18,37 % případů není moc. Hůř jsou na tom opět Ševci, Bílí Tygři a Kladno. Přitom jsou Středočeši střelecky velice aktivní, v průměru vyšlou na klec soupeře 31,53 ran za zápas, více jich na svatyně protivníků nasměruje jen Sparta.

Suverénně nejproduktivnějším hráčem Mladé Boleslavi je Pavel Kousal, útočník Bruslařů v této sezóně zaznamenal již 27 (11+16) kanadských bodů a je zároveň spolu s Jakubem Kotalou (11+5) nejlepším střelcem svého celku. Zároveň je tento forvard velice důrazný, rozdal již 29 hitů a v klubu nemá v této statistice konkurenci. Oporou zadních řad je už zmíněný Martin Pláněk, který nasbíral nejvíce trestných minut (41) ve svém mužstvu a zároveň je nejlepší ve statistice +/- s výsledkem +7. Brankoviště Středočechů patří Janu Růžičkovi a Gašperu Krošeljovi, oba zmínění gólmani mají úspěšnost zákroků kolem 91 %.

Pravidla vstupu na utkání, Lví bulletin už jen on-line

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků, a to výhradně v sektorech na sezení. Majitelé permanentek na sezení mohou obsadit místo, na které jsou zvyklí, majitelé permanentek na stání libovolné volné sedadlo v hale. Volné vstupenky v prodeji nejsou.

I nadále platí, že se zápasu mohou zúčastnit pouze osoby, které splňují podmínky platné ze dne 3. ledna – nemají příznaky onemocnění Covid-19, mají potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zároveň dodržují všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Jak bylo avizováno již dříve, Lví bulletin prochází proměnou. Fanoušci se však nemusí bát, o zajímavosti z hradeckého týmu i mužstva soupeře nepřijdou. Bulletin bude nadále pro fanoušky k dispozici, ale „jen“ v elektronické podobě, a to před každým domácím zápasem. Prolistovat ho bude možné od 12:00 daného hracího dne skrze klubovou aplikaci nebo na mountfieldhk.cz/bulletin.

Sestavy z minulého utkání


Š. Lukeš – Nedomlel, Blain, Kalina, F. Pavlík, Gaspar, McCormack, Šalda – Smoleňák, Lalancette, Lev – Oksanen, Kevin Klíma, Jergl – R. Pilař, Koukal, Orsava – Lamper, Miškář, Kelly Klíma.