Preview k zápasu
so 12.2.2022 | Daniel Krátký

Pro čtvrtou výhru? Pod Bílou věž zavítá nepříjemná Olomouc

Přidá Mountfield čtvrtou výhru v řadě? Po třech vítězstvích se o to svěřenci Tomáše Martinec budou snažit proti Olomouci, která pod Bílou věž přijede bez olympioniků Davida Krejčího nebo Branislav Konráda. Rozšíří Lvi úspěšnou sérii s tímhle soupeřem? Duel 52. kola startuje v 16:00 v hradecké ČPP Aréně.

„S ním jejich přesilovka stojí a padá"

#72 Bohumil Jank (o absenci Davida Křejčího)

V pátek Hradečtí uspěli na ledě prvního Třince, jehož náskok tak stáhli už jen na pouhé dva body, z čehož měl radost pochopitelně také zadák Bohumil Jank. „Je vždycky příjemné porazit nejlepšího z extraligy a úřadujícího mistra. Menší hrdost tam samozřejmě je. Hodně jsme se na Třinec připravovali, jak hrají a co nás čeká,“ popisuje extřinecký obránce, který velice dobře zná organizaci Slezanů. „Sice mají pár kluků nemocných nebo na olympiádě, ale Třinec má široký kádr a kvalitní hráče i ve Frýdku. Ti kluci to dokáží odehrát v prakticky stoprocentním zastoupení. Jsme rádi, že jsme to takhle zvládli,“ pokračuje jeden z nejhlučnějších hokejistů v hradecké kabině.

O výhře na ledě Werk areny rozhodl dvěma góly Ahti Oksanen, nejprve z nenápadné akce otevřel skóre, poté svou střelou do prázdné branky definitivně uzavřel velkou taktickou bitvu. „Říkám mu to pořád, že musí vystřelit a dát gól. A on se vždycky směje. Má neuvěřitelně silnou střelu zápěstím. A jak je hrozně silový na puku, tak si dokáže hráče odmítnout a vystřelit tak, že to kolikrát ti gólmani ani nečekají. A to je pro nás super, že je tady kluk, který prakticky z každé střely, kterou má, může dát gól,“ popisuje královéhradecká dvaasedmdesátka nejlepšího střelce týmu. „Je to tišší kluk, soustředí se více na sebe. Myslím, že má asi nějaké rituály, moc se neprojevuje,“ přidává detailnější informace.

V nedělním odpoledním utkání vyzve Hradec Králové na svém ledě Olomouc, tedy soupeře, na kterého se mu v poslední době celkem daří. Naposledy Hanáci dokázali vykrást východ Čech 1. března 2020, i nadále navíc postrádají Davida Krejčího. „Rozdíl bude stoprocentně v přesilovkách. S ním ta přesilovka stojí a padá. Když tam nebude, tak jejich přesilovka půjde rapidně dolů,“ má jasno Bohumil Jank. „Ale co se týká hry pět na pět, tak on zase takový vliv na jejich hru nemá. Myslím si, že od Olomouce můžeme čekat, že nás budou mlátit a bude to takový bojovný hokej s hodně souboji. A že nemají Davida? To bude rozdíl jenom v těch přesilovkách, jinak ne,“ uzavírá.

JanBambula
Jedenadvacetiletý útočník měří pouze 177 centimetrů, i tak se nebojí větších a movitějších soupeřů. Díky své nebojácnosti si pro sebe uzmul pozici v první formaci.

Olomouc bojuje o místo v předkole

Hanáci i s hvězdným Davidem Krejčím nerozjeli sezónu zle, avšak aktuálně jsou se ziskem 59 bodů na 11. pozici. Svěřenci Zdeňka Motáka a Jana Tomajka však musí koukat spíše dolů, protože třináctý Litvínov ztrácí pouze čtyři body. Na barážovou pozici pak Olomoučtí drží náskok osmi bodů. Jenže aktuální pozice není pro Kohouty úplně komfortní, jelikož na olympiádu do Číny odletěly opory David Krejčí a Branislav Konrád. Kvůli zranění zase chybí Jan Káňa.

Jako prakticky každý rok, tak i letos je velkým olomouckým problémem produktivita. V současnosti 106 nastřílených branek je totiž druhé nejnižší extraligové číslo. Hůře jsou na tom jenom zlínští Berani. A to si letos Hanáci navíc celkem dost pomáhají v přesilových hrách, v nich je vidět síla Davida Krejčího, Olomouckým v současnosti patří třetí nejlepší přesilovka ligy s úspěšností 23,23 %. Naopak v oslabeních jsou svěřenci Zdeňka Motáka a Jana Tomajka nejhorší v celé soutěži, jako jediní nedosahují ani úspěšnost 75 %.

Nejvýraznějším jménem v kádru Kohoutů je pochopitelně David Krejčí (17+19), ten však v současnosti bojuje s národním týmem na olympiádě v Pekingu, Slovensko zase reprezentuje Branislav Konrád, jenž se po dlouhodobém zranění vrátil před Vánoci ve skvělé formě. Nejproduktivnějším hráčem je ale Jan Káňa (14+24), třicetiletý křídelník však trenérům v současné době schází kvůli zranění. A tak dostávají přednost jiní. Brankoviště stráží Jan Lukáš, elitní útok tvoří trojka Kunc-Klimek-Bambula, vyšší čas na ledě pro sebe uzmul rovněž ostřílený Rostislav Olesz. V posledních zápasech se ale představili i hráči na střídavé starty – Peter Lichanec nebo Vítězslav Brož z Jihlavy.

Pravidla vstupu na utkání

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků. Volné vstupenky v prodeji nejsou.

Nově bude u vstupů do ČPP Arény probíhat již pouze kontrola platné permanentky, resp. vstupenky (není nutné prokazovat tzn. bezinfekčnost), další informace naleznete zde. Návštěvníci utkání zároveň musí i nadále dodržovat všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Sestavy z minulého utkání


Novotný – Nedomlel, Blain, Pilař, Pavlík, Jank, McCormack – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – Cingel, Koukal, Orsava.