Preview k zápasu
st 19.8.2020 | Adam Kodet

Pro první místo! Hradec na Moravě vyzve trápící se Brno

Třetí týden letního poháru Generali Česká Cup se chýlí ke konci a na Mountfield čeká poslední zápas skupinové fáze. V tom vyzve na horké jihomoravské půdě brněnskou Kometu, která je zatím v přípravě daleko za očekáváním. Mistři z let 2017 a 2018 totiž ještě nevyhráli a v pěti duelech vstřelili pouhých pět gólů. Hradec naopak v případě vítězství oslaví skupinový triumf.

„V Brně to bývá vždycky cvrkot. My zápas chceme vyhrát a uděláme pro to maximum.“

#26 Aleš Jergl (o zápase s Kometou)

Mountfield proti Olomouci poprvé v přípravě padl a její bývalý hráč Aleš Jergl potvrdil, že Lvům celý zápas krůček scházel. „Trochu jsme zaspali začátek. Sice jsme dali pvního góla, pak jsme ale polevili a už jen dotahovali,“ nehledá hradecký střelec výmluvy. Trenéři týmu po zápase trochu vyčetli menší důraz a chuť vyhrát. „V tom mají pravdu. V příštím zápase musíme o hodně víc přitvrdit,“ hledá recept na výhru proti Brnu.

Jedním z neduhů, který si Východočeši přenesli z minulých sezón, je neefektivita v přesilových hrách.„Přesilovky zkoušíme, vždy na to máme čas před tréninkem. Liga začíná celkem za dlouho a ještě máme čas je ještě zlepšit,“ věří rodák z Kroměříže v lepší zítřky. Ale i přípravné zápasy Generali Česká Cupu mají slušné tempo a jsou dobrou prověrkou pro ligu. „Na to, že je to příprava, tak mají zápasy celkem velkou úroveň. Je to pro nás dobrá nálož a příprava,“ potvrzuje.

Hradecká šestadvacítka nastupuje už od loňska ve formaci s rychlíky Perretem a Kevinem Klímou a spolupráci si nemůže vynachválit. „S klukama se mi hraje výborně, sedli jsme si. S Jordannem se sice domluvíme jen anglicky a to mi moc nejde. Ale už je to lepší než dřív, už něco pochytávám,“ usmívá se křídlo třetí lajny. Všichni tři by mohli společně nastoupit i proti Kometě, která zatím ještě nevyhrála.„Na soupeře se nedíváme. V Brně to bývá vždycky cvrkot, ale my zápas určitě chceme vyhrát a uděláme pro to maximum,“ slibuje Aleš Jergl.

LukášKlimeš
Brněnský rodák a odchovanec v předchozích dvou letech zářil v dresu Přerova a dvakrát byl manažery klubů vyhlášen nejlepším gólmanem Chance ligy. Letos chce konečně zabojovat o svou šanci v extralize.

Brňané se zatím v přípravě hledají

Kometa patří v posledních letech vždy k nejžhavějším kandidátům na titul. Z jejích výsledků a výkonů v rámci Generali Česká Cupu zatím ale rozhodně strach nejde. Brno vyšlo dvakrát střelecky naprázdno a ještě do tabulky skupiny C nezapsalo jediný bod. Bůra schytali Moravané od rivala z Olomouce a naposledy v úterý od Pardubic. Jak pardubičtí, tak hradečtí gólmani už jednou dokázali brněnské střelce úplně vygumovat. Svěřenci Libora Zábranského tak už po čtyřech kolech pohřbili své naděje na postup do čtvrtfinále.

Jedna z mála dobrých zpráv pro Brno je, že jeho největší letní posila Peter Schneider se chytla poměrně rychle. Rakouský křídelník už třikrát skóroval a v každém zápase byl vidět. To vzadu to zatím skřípe a olejnička na promazání defenzivních řad bude muset být poměrně objemná. Hrozivé skóre 5:18 je totiž jasně nejhorší ze všech účastníků poháru. Brankáři to za takto děravou obranou nemají jednoduché, i proto se zatím ani Karel Vejmelka ani Lukáš Klimeš nedostali přes 90 % úspěšnosti zásahů.

Jeden z největších kamenů úrazu je pro Kometu zatím hra proti přesile. I když je Brno druhým nejméně trestaným týmem ze všech, ze 14 oslabení pětkrát inkasovalo a hůře na tom je pouze prvoligový Přerov. Ve využívání početních výhod jsou Moravané s úspěšností 15,38 % až dvanáctí, ani zde to tedy není žádná sláva. V rovnovážném počtu hráčů na ledě pak modro-bílí slavili jen tři branky v pěti duelech! Kometa musí zkrátka přidat ve všech ohledech. V tom by měly pomoci zbrusu nové posily Jakub Klepiš a Jakub Valský, který přišel na dvoutýdenní try-out.

Sestavy z minulého utkání