Ohlasy k zápasu
čt 20.8.2020 | Adam Kodet

Vítězství nás stály vlastní chyby, smutní ranař Radim Šalda

Závěr skupinové fáze se svěřencům Vladimíra Růžička nevyvedl dle představ a v posledním utkání skupiny C v rámci Generali Česká Cupu prohráli s Brnem 2:3. Mocné dotahování v závěru nestačilo, na chytrý vyrovnávací gól Vladimíra Růžičky zareagoval Martin Zaťovič brankou z přečíslení. Hodně vidět byl i Radim Šalda, který se svou důraznou hrou připletl do několika šarvátek a ukázal, že se mnohdy o dost starších soupeřů nezalekne.

Radime, výsledky mají v přípravě sestupnou tendenci, nepřišlo z vaší strany trochu uspokojení po skvělém startu?
Chceme vyhrát každý zápas za každou cenu. Každý zápas jedeme na sto procent, a tak by to mělo být. Nemyslím si, že jsme proti Brnu nebo jindy ukázali špatné výkony. Tentokrát se to nepovedlo, dostali jsme smolný gól v závěru, a to nás stálo vítězství.

Byla pro váš motivace vyhrát skupinu? Nastoupili jste v téměř nejsilnější sestavě.
Je to příprava, ale jak už jsem řekl, chceme vždy vyhrávat. Šli jsme do toho zápasu připraveni na maximum, škoda, že to nevyšlo.

Bylo znát, že Brno je v přípravě zatím zvadlé a ještě nevyhrálo? V prvních dvou třetinách neměli moc šancí.
Za sebe můžu říct, že jsme byli lepší. Vítězství nás stály naše vlastní chybičky. Měli jsme navíc hodně šancí, ale nebyli jsme produktivní.

První inkasovaná branka vyplynula ze situace, kdy pětka na ledě byla hodně unavená. Zaměřujete se i na včasná střídaní?
Rychlá střídání jsou základem dobré hry. Na ledě musí být vždy co nejčerstvější síly. Občas se to stane, že zůstaneme na ledě déle, a v tomto případě z toho byl bohužel pro nás inkasovaný gól.

„Občas nám vypnou nohy, nedáme tam vůli a místo toho faulujeme.“

#41 Radim Šalda (o zbytečných trestech)

V posledních zápasech i tentokrát jste měli velké množství vyloučení, spousta z nich zbytečných. Na tom je třeba zapracovat, že?
Máme opravdu hodně vyloučených a já sám vím, že i já jsem měl pár zbytečných faulů. To se v sezóně nesmí stávat, musíme být disciplinovaní. Stojí nás to pak hodně sil, většina týmů má přesilovky nacvičené a rozhodují v nich zápasy.

Proti Brnu se dopouštěli faulů hlavně obránci, nestíhali jste soupeře v pohybu?
Neřekl bych, že jsme je nestíhali. Myslím, že na to máme, jen nám občas vypnou nohy, nedáme tam potřebnou vůli a místo toho faulujeme. Toho se musíme vyvarovat.

Ve třetí třetině jste krásně projel půl hřiště a prokličkoval se až k zakončení. Tam moc nechybělo, že?
To byla škoda. Měl jsem to pak na dlouhou hokejku, tak jsem do toho zkusil jen plácnout. Dobře se to odrazilo, škoda, že tam někdo od nás nedojížděl.

Vy hodně podporujete útok. Jste domluvený se spoluhráči, že za vás vždy někdo zaskočí vzadu?
Mělo by to být automatické. Když někdo vidí, že je bek na výletě, tak musí on za něj fárat dozadu. Snažím se to vždy udělat co nejjednodušeji, abych pak mohl být první vzadu.

„Nenechám si s*át na hlavu. Musím ukázat respekt a nebýt připos*aný.“

#41 Radim Šalda (o častých potyčkách)

Zapletl jste se i do několika potyček, nejprve s Jakubem Valským, pak s Liborem Zábranským mladším. Co tomu předcházelo?
Já si nenechám s*át na hlavu a musím ukázat respekt a nebýt připos*aný. Ta druhá situace vyplynula z toho, že Kevin Klíma jel střídat a úplně zbytečně dostal krosček od Petra Holíka, což se mi vůbec nelíbilo. Tak jsem po něm skočil a ukázal jsem mu, že takhle teda ne.

Vám nestačí moc k tomu, aby ve vás bouchly saze, což dokázala i bitka proti Janu Káňovi v zápase s Olomoucí, kde jste ho dvěma ranami parádně sundal.
Díky za uznání. I když je to přípravný zápas, musíme ukázat nějaké emoce. Patří to k mé práci, budovat si na ledě a u soupeře respekt. Snažím se to co nejlépe plnit.

Ve čtvrtfinále Generali Česká Cupu vás čeká Třinec. Co od tohoto střetu očekávat?
Třinec je určitě hodně těžký soupeř. Oni se vždy dokáží velmi dobře připravit na vyřazovací boje, takže my se musíme nachystat ještě lépe a jít do toho dvojzápasu s tím, že ho chceme vyhrát. Pohár i odměna je pro nás velkou motivací.

Hraje se v pondělí, jaký je program na víkend?
V pátek máme volno, někteří hráči ale půjdou na trénink. Pak se všichni sejdeme, uděláme si týmovou přípravu a v pondělí jdeme do boje.