Preview k zápasu
po 27.12.2021 | Jan Brůna

První proti druhému! Ke šlágru kola přijedou Oceláři

Zápas prvních dvou celků tabulky je tady! Hráči Mountfieldu HK po konci vánočních svátků vyzvou na domácím ledě Třinec, lídra extraligy. Lvi vyhráli poslední dvě utkání a Oceláři si věděli rady v minulých třech duelech. V Hradci mají šanci upevnit pozici na prvním místě, naopak Lvi se pokusí snížit náskok Slezanů. Šlágr kola startuje v úterý od 17:20.

„Bude to takový play off hokej.“

#41 Radim Šalda (o zápase s Třincem)

Hradečtí hokejisté na Štěpána zavítali na led Beranů, odkud si odvezli celkem jednoznačnou výhru 5:2. „Určitě to nebylo jednoduché utkání, Zlín je hodně nepříjemný soupeř a v poslední době dokázal hodně potrápit i favority. Byl to těžký zápas, ale my jsme si s tím poradili,“ vrací se ke svátečnímu vítězství Radim Šalda. Jeho tým položil základy úspěchu již v první třetině, kterou opanoval 3:0. Duel před tím zase Lvi vstřelili Kladnu v úvodní části dokonce šest gólů. „Začátek úplně dobrý nebyl, Zlínští měli dvě velké šance. Luky (Štěpán Lukeš) to zavřel, takže jsme měli trošku štěstí a pak to tam napadalo nám. Opticky to vypadá, že se nám povedl start mače, ale převahu měli nejprve oni,“ připomíná mladý zadák.

Pardubický rodák začal sezónu v prvoligovém Kolíně, v posledních zápasech však už naskakuje více za hradecký klub, proti PSG navíc odehrál skoro 15 minut. „Cítil jsem se dobře. Je to úplně něco jiného než hrát sedmého beka, jít tam dvakrát za třetinu a nebýt si jistý v některých situacích. Takhle to je o dost lepší, zvedne vám to psychiku a cítíte více důvěry od trenérů. Myslím, že to v utkání bylo i vidět,“ těší hráče, který si ve zmíněném klání připsal i asistenci na branku Ahtiho Oksanena. „To nějak vyplynulo ze situace. Ale pomůže to, když se povede taková akce,“ hlásí odchovanec Hronova.

Nyní už se parta Tomáše Martince musí soustředit na další střetnutí – pod Bílou věž dorazí Třinec. „Bude to souboj prvních dvou týmů v tabulce a podle mě takový play off hokej. Budeme chtít urvat body, abychom se na Oceláře dotáhli a ještě je potrápili,“ hlásí hokejista s dvěma tituly v mladším dorostu Mountfieldu. Se svým týmem narazí na suverénního soka a jednoho z největších favoritů na trofej. „Ukáže se, jakou máme sílu a jak si dokážeme poradit s opravdu těžkým soupeřem. Jednou už nám to v sezóně vyšlo, takže uděláme vše pro to, aby se to stalo i podruhé. Chceme ukázat lize, že s námi není žádná sranda hrát. Každý by chtěl na první místo a budeme se o to rvát,“ burcuje Radim Šalda.

DavidMusil
Člen slavné hokejové rodiny vynechal v tomto extraligovém ročníku jediný zápas. Dobré výkony mu vynesly pozvánku do reprezentace a na turnaji Channel One Cup naskočil do všech třech duelů.

Oceláři kralují extralize výsledkově i statisticky

Třinec patří již několik let k největším favoritům na celkový triumf. A potvrzuje to také letos, když vede extraligovou tabulku s osmibodovým náskokem na druhý Hradec, který má však o zápas méně. Oceláři v průběhu sezóny nespadli do žádné výsledkové krize, naopak se jim dařilo již od začátku. Třeba v druhé polovině října dokázali zvítězit v sedmi utkáních v řadě, a to pokaždé za plný počet bodů. V posledním mači pokořili Kometu 3:2 po nájezdech a zapsali třetí výhru za sebou.

Svěřenci Václava Varadi získali na domácím kluzišti i na venkovních hřištích shodně 38 bodů a v tomto ohledu patří k nejlepšímu celku soutěže. A prvenství drží hned několik. Slezané ovládli nejvíce duelů (25), inkasovali nejméně branek (66) nebo například dovolí soupeři průměrně nejmenší počet střel za zápas (24,18). Třinečtí se rozhodně neztrácejí ani v ofenzívě a 110 vstřelených gólů je třetí nejlepší počin. Vícekrát totiž rozvlnily soupeřovu síť jen Sparta a Mountfield. Tým s drakem ve znaku zdobí také nejvyšší využití přesilovek (27,35 %).

Útok Ocelářů táhnou především třicátníci, přičemž za hlavního kanonýra platí nestárnoucí Martin Růžička, jenž si připsal už 33 bodů. Jediný mač svého mužstva nevynechal bek Milan Doudera, Radegast indexu zase kraluje Tomáš Kundrátek. Třinec se může pyšnit oběma gólmany – ex-hradecký Marek Mazanec vychytal v rámci extraligy nejvíce výher (16) a Ondřej Kacetl dostal průměrně nejméně gólů na utkání (1,79).

Pravidla vstupu na utkání, Lví bulletin už jen on-line

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků, a to výhradně v sektorech na sezení. Vstup na zápas bude umožněn permanentkářům. Majitelé permanentek na sezení mohou obsadit místo, na které jsou zvyklí, majitelé permanentek na stání libovolné volné sedadlo v hale. Volné vstupenky v prodeji nejsou.

I nadále platí, že se zápasu mohou zúčastnit pouze osoby, které splňují podmínky platné ze dne 22. listopadu – nemají příznaky onemocnění Covid-19, mají potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zároveň dodržují všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Jak bylo avizováno již přímo ve Lvím bulletinu, tento oblíbený zápasový program projde proměnou. Fanoušci se však nemusí bát, o zajímavosti z hradeckého týmu i mužstva soupeře nepřijdou. Bulletin bude nadále pro fanoušky k dispozici, ale „jen“ v elektronické podobě, a to před každým domácím zápasem. Prolistovat ho bude možné od 12:00 daného hracího dne skrze klubovou aplikaci nebo na mountfieldhk.cz/bulletin

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Nedomlel, Blain, Gaspar, Pavlík, Šalda, McCormack – Smoleňák, Lalancette, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Lamper, Lev, Kelly Klíma – Pilař, Koukal, Orsava – Štohanzl.