Ohlasy k zápasu
st 26.4.2023 | Jan Brůna

Radek Pilař: Góly odchovanců? Snad je to impuls pro malé kluky

Jede se dál! Radek Pilař se vrátil do sestavy a brankou hned pomohl ke druhé výhře ve finále. Za podpory skvělého Matěje Machovského Lvi zvítězili 3:0 a vrátili sérii do Třince. Hokejový univerzál navázal na góly svých kolegů-odchovanců a doufá, že se jimi inspirují i malí hráči. Proč Hradec najednou dominuje? A co bude důležité v dalším mači, který se bude konat hned v pátek?

Radku, jak moc vám pomohlo, že jste se ujali vedení hned v první minutě, což určovalo průběh zápasu?
Vždycky to pomůže, když takhle brzy vedeme a soupeř musí dobývat. Je lepší dát první gól, a to se tentokrát povedlo. Rozhodně nás to nakoplo k další práci. Je skvělý pocit hrát finále extraligy před vlastními fanoušky, vyprodanou halou a ještě dát gól – to je pro nás zadostiučinění. Diváci nám moc pomáhají a jsou náš šestý hráč. Macker (Graeme McCormack) říkal, že jsou takový Thunderdome. Atmosféra byla neskutečná.

Dvě branky ze tří vstřelili hráči, kteří prošli hradeckou mládeží. To určitě potěší.
Ano, mám radost i za Patrika (Miškáře), že se mu takhle daří. Udělal to s chladnou hlavou, on tohle umí. Jeho jen tak něco nerozhodí, je to pohodář. Snad mu to půjde dál a doufám, že tady bude s námi. Hráli jsme spolu nejen za juniorku, známe se možná od šesté třídy, prošli jsme spolu základkou i střední. Jsme pořád v kontaktu a navzájem si to přejeme.

Poté jste se po nahrávce Olivera Okuliara prosadil také vy…
Můj gól byl trochu po centru, puk šel malinko výš. Nějak se mi to povedlo, ani nevím, jestli hokejkou nebo nohou. Možná obojím, úplně jsem to neviděl. Když jsem se ohlédl, už to leželo centimetry za čárou. Nejsem tu úplně od gólů, je to příjemný bonus.

V součtu s brankou Radovana Pavlíka z minulého mače dali tři góly Lvů v řadě hradečtí odchovanci.
Je to super pocit. Doufám, že je to zároveň impuls pro malé kluky, kteří se chodí dívat na hokej, aby na sobě makali a dostali se třeba do áčka.

„Chytá jako bůh.“

#62 Radek Pilař (o Matěji Machovském)

Během série je hodně chválen Ondřej Kacetl, ale nesmí se zapomínat ani na Matěje Machovského, který navíc tentokrát udržel čisté konto.
Machy má super formu. Jsem rád, že jsme mu mohli pomoci k nule. Obrovsky si toho ceníme. Drží nás celou sérii i play-off a znovu potvrdil, že chytá jako bůh.

Co se změnilo, že byl Hradce najednou plný led a Oceláři viditelně nestíhali?
Když to řeknu blbě, nemáme co ztratit. Musíme vyhrávat a jít do toho ještě víc než na sto procent, nechat tam všechno. Když prohrajeme, je konec.

Finále jste stáhli na 2:3 na zápasy. Je nyní výhoda na vaší straně?
Sami víme, že není jednoduché vést 3:0 na utkání; už to máte trošku v hlavě. Třinec je ale výborný tým, získal tři tituly v řadě. Bylo by fajn, kdybychom dotáhli sérii do sedmého zápasu.

Za stavu série 0:3 to vypadalo skoro nemožné dotáhnout se na soupeře. Jak to vidíte teď po dvou výhrách?
Už je to trochu méně sci-fi, ale Třinec je výborný tým, ne náhodou má tři tituly po sobě. Další zápas budou rozhodovat maličkosti, zase to bude vyrovnané. Musíme být na špičkách a zase to urvat. Musíme se držet našeho rychlého hokeje, který nám přináší ovoce.

Jaké je pro vás osobně být na hraně sestavy, když můžete kdykoliv nastoupit?
To je úděl, ale jsme ve finále, musejí být připraveni i kluci, kteří zrovna nehrají. Pracují s kondičním trenérem a individuálně na ledě. Člověk nikdy neví, kdy naskočí.